druidek Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Witam, pobrałeł Thunderbirda, wchodzę do katalogu i: ./mozilla-installer-bin /mozilla-installer-bin: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory Poszukałem trochę po forum, by nikt nie mówił, "to już było 1000 razy" lub "poszukaj w google". Rzeczywiście było i poszukałem w google. jest oczywiście informacja pod linkiem http://www.joewein.de/sw/swnotes002.htm który opisuje ten problem, ale problem (jeśli to uznać za problem)że ja mam libstdc++.so.6, a zrobienie dowiązania też nic niedaje: [root@wmg thunderbird]# ln -s /usr/local/lib/libstdc++.so.6 /usr/lib/libstdc++.so.6 ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/lib/libstdc++.so.6' do `/usr/local/lib/libstdc++.so.6': Plik istnieje W systemie mam biblioteki, libstdc++ - 4.1.1-51.fc6.i386 oraz ibstdc++ - 4.1.1-30.i386. Próbowałem zainstalować gcc-c++ - 4.1.1-51.fc6.i386 (ma dwa plusy to może pomoże) ale niestety: błąd kolejny-> python-devel conflicts with python < 2.4.4-1.fc6, to sobie tą próbę odpuściłem. Czy ktoś wie w czym leży problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 po co chodzic jak mozesz biegac, jak to powiadali w mojej ulubionej, no jednej z ulubionych gier. yum install thunderbird Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
druidek Napisano Styczeń 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 po co chodzić jak możesz biegać, jak to powiadali w mojej ulubionej, no jednej z ulubionych gier. yum install thunderbird dzięki, skąd mogłem wiedzieś że to takie łatwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
druidek Napisano Styczeń 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 Dzięki, wszystko super się zainstalowało, tylko podobny problem z Firefoxem :-). próbowałem oczywiście [root@wmg ~]# yum update firefox Loading "installonlyn" plugin Setting up Update Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Could not find update match for firefox No Packages marked for Update/Obsoletion Dodam że z F6 zaistalował sie 1.5.0.9. czy moge liczyć na pomoc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roger_sanchez87 Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 W oficjalnych repo nie ma nowszego Firefoxa. Dostępny jest jedynie w development lub na innych, nie oficjalnych repo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2007 hmm w development nie ma polskiej wersji z tego co mi wiadomo. Zainstaluj sobie repo: remi. Wpisz w google "remi repo" odnajdziesz tam linka właśnie do tego repo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi