Skocz do zawartości

Problemy Z Instalacją Thunderbird

druidek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pobrałeł Thunderbirda, wchodzę do katalogu i:

./mozilla-installer-bin 
/mozilla-installer-bin: error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

Poszukałem trochę po forum, by nikt nie mówił, "to już było 1000 razy" lub "poszukaj w google". Rzeczywiście było i poszukałem w google.

jest oczywiście informacja pod linkiem http://www.joewein.de/sw/swnotes002.htm który opisuje ten problem, ale problem (jeśli to uznać za problem)że ja mam libstdc++.so.6, a zrobienie dowiązania też nic niedaje:

[root@wmg thunderbird]# ln -s /usr/local/lib/libstdc++.so.6 /usr/lib/libstdc++.so.6
ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/lib/libstdc++.so.6' do `/usr/local/lib/libstdc++.so.6': Plik istnieje

W systemie mam biblioteki, libstdc++ - 4.1.1-51.fc6.i386 oraz ibstdc++ - 4.1.1-30.i386.

Próbowałem zainstalować gcc-c++ - 4.1.1-51.fc6.i386 (ma dwa plusy to może pomoże) ale niestety: błąd kolejny-> python-devel conflicts with python < 2.4.4-1.fc6, to sobie tą próbę odpuściłem.

Czy ktoś wie w czym leży problem?

Dzięki, wszystko super się zainstalowało, tylko podobny problem z Firefoxem :-). próbowałem oczywiście

[root@wmg ~]# yum update firefox
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Update Process
Setting up repositories
Reading repository metadata in from local files
Could not find update match for firefox
No Packages marked for Update/Obsoletion

Dodam że z F6 zaistalował sie 1.5.0.9.

czy moge liczyć na pomoc?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...