mynus Napisano Wrzesień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2004 (edytowane) Skaner ten jest obsługiwany przez sane, jednak mam pewnien problem gdyż nie moge korzystać ze skanera s konta usera, działa tylko na roocie: to z roota: lsusb: Bus 002 Device 003: ID 07b3:0015 Plustek, Inc. OpticPro U24 Scanner sane-find-scaner: found USB scanner (vendor=0x07b3 [Plustek Inc.], product=0x0015 [uSB SCANNER], chip=LM9832/3) at libusb:002:003 scanimage -L: device `plustek:libusb:002:003' is a Plustek Unknown device USB flatbed scanner more /dev/usb/scanner0 /dev/usb/scanner0: Nie ma takiego urządzenia I nie wiem jak ustawić aby ze skanera mógł korzystać zwykły użytkownik. Już nieaktualne działa teraz tylko dobry program :] Edytowane Wrzesień 2, 2004 przez mynus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 2, 2004 Już nieaktualne działa Pochwal się jak to zrobiłeś - komuś się na pewno przyda :-) Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że trzeba chyba skaner dopiero włączyć, jak sie zalogujemy, a nie w trakcie startu systemu (mogę się oczywiście mylić :mellow:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 3, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2004 Skaner działał tylko na koncie root i był wykrywany przez program sane, jednak uruchomienie sane pod innym userem zwracało coś takiego: found USB scanner (vendor=0x07b3, product=0x0015, chip=LM98xxx) próbowałem z wpisami w pliku /etc/sane.d/plustek.conf [usb] 0x07B3 0x0015 (tutaj jest vendor i product, to co znalazł sane na roocie) device /dev/usb/scanner0 oraz [usb] 0x07B3 0x0015 device auto dopiero wpis: [usb] 0x07B3 0x0015 device libusb:002:003 zadziałal more /proc/bus/usb/002/003 ---------------------------------- skaner miałem włączony w czasie startu systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marchewczak Napisano Wrzesień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2004 Ja polecam ci program GIMP2.0 - to taki Linuksowy Photoshop. Jest już w FedoraCore. W Gimpie jest opcja Aquire. Jedyną rzeczą co trzeba tam ustawić, to jak zwykle opcję, która daje możliwość wyboru rozdzielczośći skanowania. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webster21 Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 mynus, twoj sposob u mnie nie dziala :/ albo cos zle wykonuje a mam ten sam skaner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Spróbuj odpalic xsane. Jak nie masz to zainstaluj. Linijka found USB scanner (vendor=0x07b3, product=0x0015, chip=LM98xxx) Oznacza, ze skaner zostal wykryty A wiec spróbuj odpalic xsane'a. EDIT: @marchewczak, sorry, ale naprawde mynus nie wiedzial co to jest Gimp i ze jest juz w Fedora Core Jeszcze jedno EDIT @mynus, kilka sekund szukania w Google i juz cos znalazlem TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Nice topic odświeżany po PONAD dwóch latach Dobrze, że ja nie wlepiam za archeologie, ale co będzie, jak uosiu tu wpadnie ;P mynus, twoj sposob u mnie nie dziala :/ albo cos zle wykonuje a mam ten sam skaner Czasem moze się tak stać, gdy się korzysta z wiekowej instrukcji. A ta już taką z pewnością jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 uosiu wpadl i rozdaje warny jak cuksy gierek (rym made by Abradab) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webster21 Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 Nice topic odświeżany po PONAD dwóch latach Dobrze, że ja nie wlepiam za archeologie, ale co będzie, jak uosiu tu wpadnie ;P Czasem moze się tak stać, gdy się korzysta z wiekowej instrukcji. A ta już taką z pewnością jest No oki sorki za odswierzenie tematu ale lepiej skorzystac z opcji szukaj i pod tym watkiem zakladac nizeli zakladac nowy temat. A co do instrukcji "powinno" zadzialac na FC 3 (dokladnie (_niewiem_ → nie wiem) ORT kiedy zostala ta wersja Fedory wydana). chyba ze to jest na starsze wersje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 to będa chyba czasy fc2 lub fc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2006 to będa chyba czasy fc2 lub fc 1 FC1 ja instalowałem pod koniec 2003 jak sie tu rejestrowałem, więc to będzie przynajmniej FC2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi