Skocz do zawartości

Jakich Innych Distro Uzywaliscie?

jurpaw

Rekomendowane odpowiedzi

Mandrake 9.0 (porządne distro)

Mandrake 10.1 (to był koszmar)

Slackware 10.2 (nie miałem długo więc się nie wypowiadam)

Fedora Core 3,4,5,6 (jedyny mankament to to że nigdy XFCE nie chciało mi poprawnie działać, ale to chyba klątwa jakaś ;p, poza tym, kocham ten system ;p)

(w jakiejś tam kolejności, dużo przeskoków, reinstalacji i rozbabrywania systemów do totalnej śmierci :P )

Aktualnie KateOs 3.2 (bardzo fajne i szybkie distro i działa mi XFCE :E), zostawiłem sobie wolny drugi dysk, mam zamiar przetestować Debiana, Yoplera, jakieś BSDki a potem F7 ;)

No i oczywiście wszelakiej maści Knoppixy, DSLe, Ubuntu livecd... :)

Pomijając oceny nizej wymienionych dystrybujcji(bo juz się na nie wystarczająco nabluzgałem), oto moja lista:

1. Red Hat 7.2

2.Knoppix 3.1

3. Mandrake 9.1

4. Mandrake 9.2.1

5. Mandrake 10

6. Aurox

7 Mandrake 10.1

8. ubuntu, Aurox. SUSE, Kubuntu, Slax

9. FC4

10. Ubuntu

11. FC5

aż do dziś

To bedzie raczej dluzszy post.

Mandrake'i:

Mandrake 10.1 (moja pierwsza dystrybucja i ostatnia z tych systemów)

SUSE:

SUSE 9.3 (strasznie mi mulil, szczególnie YAST)

SUSE 10.0 (dalem mu jeszcze jedna szanse. Wkurzylem sie jak nie moglem zainstalowac jakiegos pakietu)

Moze to dziwne, ale u mnie monitor zawsze byl zle wykrywany i zawsze go musialem zmieniac 'recznie'.

Fedora:

Fedora Core 3 (wkurzylem sie, gdy nie wykryl mi jednego z (_linuks_ → Linux) ORTów (nie pamietam, ale to chyba byl Mandarynka 10.1)

Fedora Core 4 (posiedzial z 3 miesiace, potem zwolnilem miejsce na inna dystrybucje)

Fedora Core 5 (jak powyzej)

Fedora Core 6 (zrobilem miejsce na FreeBSD)

Mówiac w skrócie calkiem Fedorze sie udalo mnie utrzymac, ale jednak to nie bylo to.

Ubuntu:

Ubuntu 5.04 (pieknie wszystko zrobil i dlugo zabawil, zainstalowalem po przygodach z FC3)

Ubuntu 5.10 (chcialem zobaczyc jak to wyglada, potem byl okres w który uzywalem tylko Windowsa XP)

Ubuntu 6.06 (dzialal pieknie, i mialem go az do instalacji 6.10)

Ubuntu 6.10 (mam do dzisiaj. Dobry system, ladnie sie konfiguruje, ale na jednym dystro jak widzicie dlugo nie wytrzymam)

Ubuntu dlugo mnie trzymalo, uznalem to w wersji 5.04 za 'glebsza wode od Mandrake'a' i trzyma mnie do dzis.

Knoppix:

Knoppix 3.2 (pierwsze zetkniecie z (Linuksem) Pamietam jak mnie przerazily te wszystkie komendy aby zainstalowac kadu ;) )

Knoppix 4.0 (ratowal mnie w wielu sytuacjach i tak jest do dzis)

Knoppix 5.1.1 na HDD (nie wiadomo czy nie wygra z Ubuntu 6.10, a moze to tylko chodzi o KDE ktorego nie mialem z pól roku?)

tez niezly zawodnik, jak chodzi o LiveCD i wg. mnie najlepszy jesli chodzi o to chodzi. Na HDD juz tak dobrze nie jest, choc go tutaj wychwalam. Moze to kDE, a moze czas sie przerzucic na czystego Debiana (jakos nigdy nie mialem odwagi ;) )

Pozostale z paczkami RPM:

CentOS 4.4 (serwerowa Fedora, ale da sie czesciowo przerobic na Desktop (jednak wtedy wychodzi takie FC4/FC5) )

Yoper (korzysta z tego samego narzedzi do wykrywania sprzetu co SUSE i monitor nie zostal prawidlowo wykryty, gdy próbowalem cos z tym zrobic system odmówil mi calkowicie posluszenstwa)

Linspire (spróbowalem, bo byl dolaczony do jakiegos Linux+. Gdy go uruchomilem zrozumialem czemu migrowalem z Windowsa, FreeSPIRE nigdy nie instlowalem poprostu przeczytalem pare recenzji...)

BSD'ki:

FreeBSD 5.4 (meka, meka i meka - na dlugo mnie zrazil do KDE)

FreeBSD 6.1 (juz lepiej - mam go do dzisiaj na dysku, ale chyba bedzie musial ustapic Fedorze 7, kiedy sie pojawi, lub jakiemus distro typu Arch lub MEPIS)

DesktopBSD 1.0 (nie wytrzymalem przy takiej czestotliwosci monitora (byla na maxa). Po 3 minutach oczy mnie bolaly)

PC-BSD (dwie wersje z tymze druga miala numerek 1.0) (to co wyzej. w 1.0 liczylem, ze bedzie lepiej)

FreeSBIE (z tego co pamietam nie moglem przetrawic Fluxboksa)

OpenSolaris (nigdy zadnego nie uruchomilem!):

Schillix (liveCD) (wyskoczyly mi jakies bledy i na tym koniec)

NexentaOS alpha 4 (nie wiem moze sie myle, ale zrozumialem, ze musze wymazac caly dysk, aby go zainstalowac...)

Wyzwania:

Debian GNU/Hurd K10 (cos tam próbowalem z nim zrobic, ale mi nie wyszlo)

Inne:

SymphonyOS (niezla prezetacja srodowiska Mezzo, ale nic wiecej)

Slackware 10.2 (wkurzylem sie brakiem zaleznosci (swoja droga przez nie wkurzylem sie na SUSE 10.0))

KateOS 3.1 (teraz 3.2 po aktualizacji) ( bardzo dobra dystrybucja, taka bardzo polska posiada juz GNU Gadu i Kadu (wprawilo mnie to troche w zdziwienie, bowiem jezeli distro ma byc nie tylko dla Polaków to po co Brytyjczykowi Kadu?) w zestawie, jezeli nie potrzebujesz jakiegos rzadkiego programu, badz biblioteki to jest ok - mam do dzisiaj i chyba nie wymienie :) )

Z typu NIe-Unixowego:

Syllable (jeszcze maja dluuuuuuga droge przed soba)

BeOS MAX (stery od mojej karty sieciowej sa podobno od producenta, a nie dzialaja!)

Teraz krótsza lista - NieZainstalwoane :P

Na plytkach:

Mandriva 2006 (nawet mialem zainstalowac (w imie dobrych starych czasów), ale nie chcialem nic usunac i jakos tak nie wyszlo ;) )

MEPIS (kiedys nawet mialem juz wlaczony instalator, ale chyba musialem go przerwac i w koncu zapomnialem :D )

Tlumaczenie sie dlaczego nie zainstalowalem wiecej :D :

Debian GNU/Linux (zawsze sie go balem (kolega mnie wystraszyl swoimi opowiesciami), ale niedlugo chyba zrezygnuje z Knoppix'a, Ubuntu i spróbuje)

Gentoo ( wybaczcie komp za slaby OO.org mialbym chyba za tydzien -_- )

PLD (ponoc jakos nienajlepiej jest z aktualizacjami)

Aurox (czemu mnie to nie krecilo? moze dlatego, ze nie mam Neostrady, a nigdy nie mialem problemów z kodekami video w Ubuntu?)

Vector (cos przypominam sobie, ale gdybym zainstaowal to bym pamietal. Chyba...)

Kubuntu/Xubuntu (doinstalowywalem sobie KDE i XFCe do 5.10, potem mialem uraz do KDE, a XFCE rozszedl sie po kosciach, az do instalacji KateOS'a)

PCLinuxOS (czytalem, ze twórcy stworzyli to distro bo Mandrake byl za trudny. poprostu uraz do Mandrake'a przekreslil mi cala ta galaz z miejsca)

Dodam, ze gdy instalowalem jakies distro to musialem ZAWSZE reinstalowac WinXP - katorga(panie Gates blagam pana! Niech pan doda do wyników betatestów poziom frustracji betatesterów!)

W chwili obecnej mam: 1. Ubuntu 6.10 2. KateOS 3.2 3. FreeBSD 6.1 4. Knoppix 5.1.1 i raczej FreeBSD dlugo u mnie nie zabawi.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

1. Windows 95

2. Windows 98

3. RedHat 7.1

4. Windows XP

5. Windows XP & Ubuntu

6. Windows XP & FC3

7. Windows XP & Knopix

8. Windows XP & FC4

9. FC4

10. FC5 & Windows NT

11. FC6 & Windows 2003

W miedzy czasie był też inne dystrybucje np. Aurox , Suse , xUbuntu

no to tak:)

1. Windows 98SE

2. Windows ME

3. RedHat 5.1

4. Suse 6.1

5. Mandrake 6.0, 6.1, 8.0

6. Knoppix 3.0, 3.1, 3.2, 3.4

7. Windows XP

8. FC 4,5,6 (ROX :D) uwielbiam ten system

9. Ubuntu do d*py wiesza sie czesto po update, mam problem z nim na staym kompie

10. nieudana proba zainstalowania openBSD 4.0 (utknalem na partycjonowaniu dyskow, i mi sie nie chcialo kalkulatorkiem bawic :D )

11. freeBSD 6.1 ale nie chcialo mi sie bawic w ustawianie Xserva (chyba mam za dobra grafe na niego) wiec wywalilem :P

12. planuje albo slacka albo gentoo postawic ale chyba lepiej slacka 11.0:)

13. future plan FC7 test1 :)

Mandrake 10.0 officjal i community, Fedora Core 2 (na vmware)(Mandrake było OK, ale jak doinstalowywałem ok. 100 pakietów z płyt, się wkurzyłem)(FC2 nie chciała mi się zainstalować)

Fedora Core 3(1. Linux, jaki miałem bez emulacji, najlepszy Linux jaki wspominam)

Gentoo(2005.0 chyba) 1. Linux na nowym kompie

Ubuntu 5.04 -> 5.10 (1 dzień miałem 5.04 i 5.10)

Vidalinux

Mandriva 2005 LE

Mandriva 2006?

Fedora Core 5

Ubuntu 6.06(2-3 m-ce, aż GRUB padł)

Fedora Core 6

--planuje--

Fedora Core 7

• 3 weeks later...

Mandrake 10.1 :lammer:

Mandriva 2006 :(

Mandriva 2007(jakaś dziwna?) :?:

Suse 10.1 :angry:

Suse 10.2(przez 1 dzień-totalnie się zawiodłem) :(

Ubuntu 6.1(nie ,to raczej klon fedory) <_<

I od jakiegoś czasu Fedora Core 6-jessssssssss :lol:

Dla mnie fedora jest najlepsza

Trudno ją zepsuć

Jest dobra dla ludzi ciekawskich i lubiących grzebanie w systemie.

Polecam Fedorę,jest oparta na komercyjnej dystrybucji RED HAT.

A RED HAT słynie ze swojej stabilności .

„Gdy byłem dziecięciem, mówiłem jak dziecię, myślałem jak dziecię, rozumowałem jak dziecię; lecz gdy na męża wyrosłem, zaniechałem tego, co dziecięce.” he, he czyli piszę co następuje:

wingroza od 98 przez Millenium, 2000 i XP

a później wyzbyłem się tego co dziecięce - czyli

aurox, fedorka 2,3 później przerwa półroczna od komputera (wyjazd do Afryki) i tam zachorowałem na Ubuntu. Po powrocie i instalacji szybko przeprosiłem starą (nową 6) fedorkę. I tak już pozostanie...

Mandrake 9.1 - od niego zaczynalem i sie niezle zrazilem. Tak sie sypal, ze chodzilem po calym domu i rzucalem k***. O malo sobie w ogóle nie odpuscilem. Byl to poczatek 2003. Dopiero pod koniec tego roku wyszla Fedora Core 1. Nie bylo z nim zadnych wiekszych problemów (a przynajmniej takich, które bym szczególnie zapamietal). Pózniej rejestracja na tym forum i sie zaczelo :)

Nastepnie byly FC2, 3, 5 i teraz 6. Czwartej nie mialem, bo w tym czasie uzytkowalem Debiana (najpierw testing, potem sid). Obecnie uzywam Core 5 i 6 w zaleznosci którego kompa odpale.

Z powodu braku czasu, Suse (10 chyba) ani Slackware 10.1 za dysku dluzej niz 2-3 dni nie zagoscily (a szkoda mi przynajmniej tego drugiego).

Z kolei dla FreeBSD 5.4 mój ówczesny kompik nie byl wystarczajacy (dluuga kompilacja z portów), wiecz zawiesilem przygode na czas nieokreslony.

Obecnie wziela mnie ochota, aby na swoim PIII postawic z ciekawosci Solarisa, gdyz nigdy nie mialem mozliwosci obcowania z nim.

Na uczelni mamy wlasnie wyklady z Novell Netware, wiec tez bym musial sie nim zainteresowac, gdyz trudno pisac login scripty nie widzac nawet systemu :| Ale jakos mnie póki co nie ciagnie. Nawet nie mialbym go gdzie postawic (inna sprawa, ze nie mam wielkiego pojecia o tym systemie).

RedHat

5.0 beta (Mustang)

5.0 (Hurricane)

5.1 (Manhattan)

5.2 (Apollo)

6.0 (Hedwig)

6.1 (Cartman)

6.2 (Zoot)

7 (Guinness)

7.1 (Seawolf)

7.2 (Enigma)

7.3 (Valhalla)

8.0 (Psyche)

9 (Shrike)

Fedora

(Yarrow) Fedora Core 1

(Tettnang) Fedora Core 2

(Heidelberg) Fedora Core 3

(Stentz) Fedora Core 4

(Bordeaux) Fedora Core 5

(Zod) Fedora Core 6

W przypadku RH/FC powinienem uzupelnic liste o wszystkie bety ale to bylby masochizm :)

W latach 90-tych eksperymentowalem jeszcze z Suse, Mandrake, PLD, Slackware, Solaris, FreeBSD, a pozniej - juz w XXIw. testy Vidalinux, Kororaa i wielu innych, ale oczywiscie nazw teraz sobie nie moge przypomniec. Wymieniam tylko systemy z ktorymi pracowalem co najmniej miesiac, choc zwykle byly to 2-3 miesiace...

W chwili obecnej (oprocz FC): Debian, Gentoo, QNX

Nie do konca sa to distros, ale skoro juz ktos pojechal po innych systemach to uzupelnic powyzsza liste musze jeszcze o kilka

- W3.1/W3.11, 95, 98, Millenium, NT4, 2k, XP, 2003 serwer

- Mac OSX8 - OSX10

- Novell 3, 4, 4.11, 5, 5.50, 6 (z Netware i ich GroupWisea zdarzylo mi sie kilka szkolen i certyfikacji, poczawszy od Intranetware 4.11...)

Na koniec dodam tylko, ze Netware + windy byly zawsze obowiazkowe z racji wykonywanego zawodu, natomiast linuksy/BSD to hobby.

Zaczalem od RH i pewnie na Fedorze skoncze ;)

Pozdro