Pierreq Napisano Styczeń 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 Witam na forum Moj problem jest nastepujacy. Zainstalowalem sterowniki nvidii w systemie komendą yum install kmod-nvidia.i586 (posiadam jadro 586). Pare godzin cieszylem sie nimi po czym... pojawila sie aktualizacja do nowego kernela 2895 i tu sie zaczynaja moje problemy. Okazało się że sterowniki nie działają na nowym kernelu więc próbowałem je odistalować i zainstalować ponownie po restarcie. Na początku w ogóle nie chciały się zainstalować Error: Missing Dependency: nvidia-kmod-common >= 1.0.9746 is needed by package kmod-nvidia Ale na ten błąd pomogło yum clean all. Aktualnie wygląda to tak: A ) yum install kmod-nvidia.i586 na nowym kernelu 2895 Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Test Succeeded Running Transaction Installing: kmod-nvidia ######################### [1/2] Installing: xorg-x11-drv-nvidia ######################### [2/2] FATAL: Error inserting nvidia (/lib/modules/2.6.19-1.2895.fc6/extra/nvidia/nvidia.ko): No such device Installed: kmod-nvidia.i586 0:1.0.9746-1.2.6.19_1.2895.fc6 Dependency Installed: xorg-x11-drv-nvidia.i386 0:1.0.9746-7.lvn6 Complete! Po restarcie X server na nowym kernelu w ogole nie ruszył. Na starym kernelu X ruszył ale sterowniki nie działają bo nie znaleziono kernel modułu... B ) yum install kmod-nvidia.i586 na starszym kernelu Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Test Succeeded Running Transaction Installing: kmod-nvidia ######################### [1/2] Installing: xorg-x11-drv-nvidia ######################### [2/2] FATAL: Module nvidia not found. Installed: kmod-nvidia.i586 0:1.0.9746-1.2.6.19_1.2895.fc6 Dependency Installed: xorg-x11-drv-nvidia.i386 0:1.0.9746-7.lvn6 Complete! Rezultatem jest ze X server działa na obu ale sterowniki się i tak nie ładują... Prosze o jakąs pomoc. Aktualnie nie mam sterowników i nie potrafię ich ponownie zainstalować przy uzyciu yum... Usunąłem starszy kernel i teraz: r pm -qa --queryformat "%{NAME}-%{VERSION}-%{RELEASE}.%{ARCH}\n"|grep kernel|sort kernel-2.6.19-1.2895.fc6.i586 kernel-devel-2.6.19-1.2895.fc6.i586 kernel-headers-2.6.19-1.2895.fc6.i386 Tak mi coś tu nie pasuje bo headers są pod inna architekture. Może to powoduje problemy z insrtalacją sterowników i modułu do kernela? Czy to mozliwe? Jesli tak to jak zainstalowac poprawne headers a te wywalić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Styczeń 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 Dlatego nie instaluje sie od razu nowego jadra ... Musisz poczekac na nowe paczki kmod-nvidia dedykowane do tego jadra. (nie raz miesiac innym razem kilka dni) Do tego czasu mozesz z grub'a startowac ze starszego jadra lub skasowac najnowsze (nie polecam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierreq Napisano Styczeń 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2007 Postowałem z moim problemem również na oficjalnym forum Fedory i został on rozwiązany link: http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=144964 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi