Coppertop Napisano Styczeń 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 z niego jasno wynika żeby komputer jako tako działał musisz posiadać komputer "kwantowy"ROTFL, ale żeś walnął, nie ma co.... Z fizyką kwantową w tym arcie chodziło o dwie rzeczy: 1) zasadę działania algorytmów chroniących "treści kwalifikowane" i 2) pokazanie, że chcąc zrobić to, co MS chce zrobić musieliby złamać prawa fizyki. I tylko tyle. Komputery kwantowe? Stary, czytaj ze zrozumieniem.... Ludzie nie biorą jednego pod uwagę- Microsoft nie jest głupi- To jest najlepszy monopolista na świecie!. Oni mają cały sztab ludzi od planowania taki cudów i dobrze wiedzą w co się pchają! Mhm, jasne. To są Ci sami ludzie którzy wiele lat temu stwierdzili, że nigdy nie będzie potrzeba więcej niż 640 KB pamięci RAM i, w początkach Internetu, że "nie są zainteresowani" bo "w internecie nie ma potencjału". Dziękuję, na temat mądrości MS nie mam więcej pytań. Oni po prostu swoimi przewidywaniami co do rozwoju rynku PC *zawsze* trafiali jak kulą w płot (no, chyba, że pomysły kradli z Linuksa albo MacOS. A propos: http://www.youtube.com/watch?v=dYqA83sitz8 - to tak na marginesie.). Weźmy chociażby TabletPC. AFAIR to był ich pomysł i... okazało się to kompletną klapą. A przykłady można mnożyć. Jednym słowem: Oni NIE wiedzą w co się pchają i nigdy nie wiedzieli. Dla mnie (gdybym miał lepszy komputer) byłby tylko jeden argument przemawiający za Vista DX10Jasne. Ale! Oto słowa prawdy (a właściwie Johna Carmaca, ale co tam ;D): "There’s no massive pull for me for DX10[...]there’s no huge thing where we’re dying to use any particular DX10 feature [...]Personally, I wouldn’t jump at something like DX10 right now" Więc jak widać Deus developerów gier, człowiek z którym konsultuje się nVidia i ATI projektując nowe karty graficzne stwierdza, że DX9 zupełnie wystarcza i przesiadka teraz na DX10 nie ma sensu. Z resztą, biorąc pod uwagę to jak wygląda Quake Wars faktycznie da się stwierdzić, że DX9 wystarczy A rynek skurczyl by sie im do samych Satnow Zjednoczonych w ciagu kilku miesiecy. Heh, i jeszcze rzucą się na nich miłośnicy teorii(?) spiskowych ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Styczeń 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 No, i tutaj musze sie kompletnie nie zgodzic W przytoczonym materiale sa wyraznie opisane przypadki w ktorych legalny material na legalnym systemie nie bedzie odtwarzany w znamionowej (zadeklarowanej, najwyzszej) jakosci W zasadzie z opisu wynika ze nie bedzie dostepny w takiej jakosci nigdy Dla mnie to wystarczajacy powod, zeby powiedziec ze kogos poj****o i nie chce miec z kims takim do czynienia. I nie mieszaj do tego piractwa, bo to nie ma nic wspolnego z mozliwosciami systemu. Czy to, ze uzywasz darmowego systemu ktory daje Ci mozliwosc odtworzenia dowolnego DVD oznacza ze automatycznie jestes piratem? Jesli kupiles oryginalne DVD, to?... Sprawa wygląda tak. Jest płyta DVD i jest ona zabezpieczona DRM-em a licencja płyty mówi, że wolno ją odpalać tylko na Viscie i tylko za pomocą Windows Media Player(tudzież innego płatnego dotwarzacza) jeżeli otworzysz to na Linuksie(lub na NIELEGALNYM z punktu widzanie licencji odtwarzaczu) to już tracisz licencje i jesteś PIRATEM! Unia europejska chce za takie coś dawać ludzią 3 lata w więzieniu. Niech żyje DRM! I tu jest cały problem bo RIAA i spółce podoba taki support ze strony MS. Zarówno jedni jak i drudzy na tym zyskują. Traci klient bo jest ograniczona jego wolność. Tracą na tym inne systemy operacyjne niesupportowane przez RIAA czy inne podobne które nie obsługują DRM. Niestety, musze sie nie zgodzic po raz kolejny Producenci hardware nie musza wybierac, zostana w ten sposob jedynie zmuszeni produkowac i oferowac nabywcom dwa niemal identyczne towary jako zupelnie rozne produkty Problem nie polega na tym, czy ktos jest z MS czy przeciwko, a jedynie na tym, ze produkt przeznaczony i certyfikowany pod Viste nie bedzie mogl byc uzyty po zadnym innym systemem (zwlaszcza otwartym), ale wystarczy troche modyfikacji i mozna zaoferowac dwa produkty. Tak, będzie działać. Wtedy jednak Wielki Brat MS widzi, że coś działa na dwóch systemach to cofa certyfikat pod pretekstem bezpieczeństwa czy innym i wmawia użytkownikom, że to, że ich nowiutki sprzęt nie działą to wina producenta hardwaru. Kto traci na tym? Oczywiście, że producent. Tak MOŻE wyglądać przyszłość dlatego mówie wszystko zależy od producentów. Pół biedy pozostaje jeszcze kwestia zgodności z DRM. Produkowanie sprzętu tylko pod określony system nieopierając się na, żadnych standardach prócz DRM(tak jak chce tego MS) czyli sprzęt dedykowany pod jeden system. Komu się będzie opłacało produkować dwie linie tego samego sprzętu tylko, że jeden pod Windowsa a drugi powiedzmy pod Linuksa(który bądź co bądź ma jeszcze słabą pozycję na rynku) Uważam, że pierwszy krok producentów będzie tutaj najważniejszy. Czy z MS czy przeciw. Ja dodal bym do tego niemal nieograniczone mozliwosci reaktywacji lub wyprodukowania wlasnego, calkiem nowego, w chwili obecnej nieznanego systemu. To nie jest specjalnie trudne i tacy potentaci jak IBM (majacy w tej dziedzinie w koncu spore doswiadczenia - OS4 Warp, ktory wyprzedzal MS o jakas dekade ale przegral przez marketing) czy Sony (w tej chwili korzystajacy z linuksa jako systemu dla wlasnych konsol) moga wypuscic cos nowego w przeciagu kilku miesiecy i mysle ze nie zawahaja sie tego zrobic jesli taka bedzie koniecznosc Nieprawda Linux też wyprzedza Windowsa i większość ludzi jednak i tak wybiera tego drugiego bo są do niego przyzwyczajeni, albo niesłyszeli o innych systemach. Poza tym myślisz, że to tak łatwo wprowadzić nowy system operacyjny na rynek. Wyprodukowanie go nie jest specjalne trudne w porównaniu z promocją go! Tu jest największy problem bo ludzią niechce się zupełnie przechodzić na inne systemy i MS o tym doskonale wie dlatego czyni takie kuku producentą sprzętu po to tylko, żeby zlikwidować konkurencję. I mają do tego pełne możliwości. W mgnieniu oka stana sie znacznie popularniejsze Marzenia ściętej głowy jak to się mawia... Moze i tam nie dziala muzyka, ale przynajmniej mozesz byc pewny ze nie ma tam zadnych furtek dla NSA... Myslisz, ze jakikolwiek rzad suwerennego kraju zdecyduje sie na Viste jesli komus uda sie udowodnic istnienie takiej luki? To bylaby seria z karabinu maszynowego miedzy oczy MS. A rynek skurczyl by sie im do samych Satnow Zjednoczonych w ciagu kilku miesiecy. I koniec, bo w tym momencie kiedy wszystkie instytucje panstwowe (nazwijmy je w przenosni ZYSy, USy... ) przechodza na inne oprogramowanie. W Windowsie ksypy też były backdoory i jakoś pół rządów tego świata(jak nie więcej) go używa. Myślisz, że z Vistą będzie inaczej? I niech Vista bedzie taka, jak ja nam pokazano... Oby nie. Mhm, jasne. To są Ci sami ludzie którzy wiele lat temu stwierdzili, że nigdy nie będzie potrzeba więcej niż 640 KB pamięci RAM i, w początkach Internetu, że "nie są zainteresowani" bo "w internecie nie ma potencjału". Dziękuję, na temat mądrości MS nie mam więcej pytań. Oni po prostu swoimi przewidywaniami co do rozwoju rynku PC *zawsze* trafiali jak kulą w płot (no, chyba, że pomysły kradli z Linuksa albo MacOS. Tak jasne, tyle że wtedy byli małą nieliczącą się firmą skłądającą się(strzelam) z 20 pracowników. Jak jest teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Styczeń 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 Tak jasne, tyle ze wtedy byli mala nieliczaca sie firma skladajaca sie(strzelam) z 20 pracowników. Jak jest teraz?Mylisz sie. Sprawa z Internetem byla w okresie Win 95, a wtedy MS nie byl wcale taka malutka firemka "Genialny pomysl" TabletPC byl natomiast kilka lat temu. WSZYSTKIE pomysly MS które wypalily zostaly sciagniete z innych systemów. Poza tym, Miszczu troche wiecej optymizmu. MS nie jest bogiem! Jest za to banda debili. Z twoich wypowiedzi wynika, ze nie masz zielonego pojecia jak funckjonuje ta firma. Ja mam, bo troche na ten temat czytalem (blog bylego developera Visty rules) i mam nawet troche info prawie z pierwszej reki (prawie, bo gosc który pracowal w MS przy znajdowaniu dziurek byl kumplem mojego kumpla ). I wiem, ze MS jest skazany na wymarcie. A to, co teraz robia da sie wyjasnic prosto: Tonacy brzydko sie chwyta. Ja tez mam obawy, ale bez przesady.... Moim zdaniem po prostu przesadzasz. Przypisujesz MSowi wrecz nadludzkie moce, a to kompletna bzdura. W Windowsie ksypy tez byly backdoory i jakos pól rzadów tego swiata(jak nie wiecej) go uzywa. Myslisz, ze z Vista bedzie inaczej? Tak, bedzie inaczej, bo Visty nikt nie zainstaluje jesli sie dowie (a w tym juz w pewnym stopniu nasza glowa), ze systemik moze mu sie wylaczyc przez wachniecie napiecia. A do tego, wez pod uwage, ze wiekszosc kompów w urzedach jest dla Visty po prostu za slaba. Dodatkowo juz bylo cos slychac, ze przesiadka na Viste - bodaj w angielskich szkolach, jest niezalecana przez ichne ministerstwo, bo nie daje zadnych korzysci. Wiec daj sobie wiecej luzu, co?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 MS przemówił: http://windowsvistablog.com/blogs/windowsv...nd-answers.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Styczeń 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 Poza tym, Miszczu trochę więcej optymizmu. MS nie jest bogiem! Jest za to bandą debili. Z twoich wypowiedzi wynika, że nie masz zielonego pojęcia jak funckjonuje ta firma. Ja mam, bo trochę na ten temat czytałem (blog byłego developera Visty rules) i mam nawet trochę info prawie z pierwszej ręki (prawie, bo gość który pracował w MS przy znajdowaniu dziurek był kumplem mojego kumpla ). I wiem, że MS jest skazany na wymarcie. A to, co teraz robią da się wyjaśnić prosto: Tonący brzydko się chwyta. Tak mam szczątkowe informacje na temat MS to fakt, wiem, że nie umieją tam zbyt dobrze programować , ale na marketingu się znają. Wszelkimi metodami próbują uzależnić od siebie rynek i uważam, że mają do tego predyspozycje bo konkurecnja jest jeszcze zbyt słaba(w sensie za mało znana/popularna). Tylko takimi burdnymi metodami mogą siebie uratować, dlatego stawiają wszysktko na jedną kartę. Pożyjemy zobaczymy jak będzie. Ja też mam obawy, ale bez przesady.... Moim zdaniem po prostu przesadzasz. Przypisujesz MSowi wręcz nadludzkie moce, a to kompletna bzdura. A dlaczego kto jest tyle silny na rynku aby sprzeciwić się MS? Intel, amd, nvdia, ati, ibm kto? To są kolosy, ale MS jest jednak nad nimi i próbuje ich siebie uniezależnić(a nawet już to zrobił). Co te czy inne firmy mogą zrobić przeciw Viscie aby na tym nie stracić? Tak, będzie inaczej, bo Visty nikt nie zainstaluje jeśli się dowie (a w tym już w pewnym stopniu nasza głowa), że systemik może mu się wyłączyć przez wachnięcie napięcia. A do tego, weź pod uwagę, że większość kompów w urzędach jest dla Visty po prostu za słaba. Dodatkowo już było coś słychać, że przesiadka na Vistę - bodaj w angielskich szkołach, jest niezalecana przez ichne ministerstwo, bo nie daje żadnych korzyści. Więc daj sobie więcej luzu, co?... Błąd, ludzie będą instalować Vistę bo są totalnie nieświadomi w co się pchają. I ciężko będzie im wmówić, że źle robią. Większość z nich po opowiedzeniu całej historii z Vistą machnie na to ręką i powie, że brednie i jego to nie dotyczy. Ot tacy są ludzie idą poprostu na wygodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Styczeń 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 Błąd, ludzie będą instalować Vistę bo są totalnie nieświadomi w co się pchają. I ciężko będzie im wmówić, że źle robią. Większość z nich po opowiedzeniu całej historii z Vistą machnie na to ręką i powie, że brednie i jego to nie dotyczy. Ot tacy są ludzie idą poprostu na wygodę.Też tak myślałem, ale moje spojżenie się trochę zmieniło po tej rozmowie z której loga wrzuciłem do tego wątku. Oczywiście, można powiedzieć, że to wyjątek, ale jak na razie nie znam NIKOGO kto chciałby instalować Vistę (tego jednego kumpla przekonał właśnie ten dokument). Tak mam szczątkowe informacje na temat MS to fakt, wiem, że nie umieją tam zbyt dobrze programować Programować jak programować. Ja mam konkretne info (jak powiedziałem, niemal z pierwszej ręki) na temat *funkcjonowania* tej firmy. I powiem Ci, że swego czasu ochrzciłem to mianem "fundamentu z wykałaczek". Musi się rozsypać i już. A dlaczego kto jest tyle silny na rynku aby sprzeciwić się MS? Intel, amd, nvdia, ati, ibm kto? To są kolosy, ale MS jest jednak nad nimi i próbuje ich siebie uniezależnić(a nawet już to zrobił). Co te czy inne firmy mogą zrobić przeciw Viscie aby na tym nie stracić? A co by zrobiła Vista jakby nie było na nią sterów do czegokolwiek? Albo były tylko do najdroższych modeli sprzętu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2007 Na stronie nVidii juz jest sprzet "essential vista", ATi/AMD wraz z ASUSem wypuszczaja specjalne laptopy(o ile pamietam) specjalnie dla vista, czyli juz maszyna ruszyla. PS: Nie wiem dlaczego ale przypomnial mi sie skecz z Monty Pythona o papudze. PPS: Chinczycy nas uratuja http://www.linux.pl/index.php?id=news&...31&from=rss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 PS: Nie wiem dlaczego ale przypomniał mi się skecz z Monty Pythona o papudze. Ja tez nie wiem... przeciez ta papuga tak śpi... a viśta to taka papuga :/ prawie żywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 Na stronie nVidii już jest sprzęt "essential vista", ATi/AMD wraz z ASUSem wypuszczają specjalne laptopy(o ile pamiętam) specjalnie dla vista, czyli już maszyna ruszyła. Tak długo jak będą produkowali także alternatywny sprzęt który prawdopodobnie będzie tańszy jest dobrze. Wyobrażam sobie taką sytuację: Klient: Interesuje mnie ten laptop za 2000 ale mógłby mi pan wytłumaczyć jaka jest różnica w stosunku do tego za 5000 Sprzedawca: ten za 5000 będzie działał z Windows Vista a ten za 2000 nie. Wiem trochę przesadzone, ale może ludzie ruszą głową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 Wyobrażam sobie taką sytuację: Klient: Interesuje mnie ten laptop za 2000 ale mógłby mi pan wytłumaczyć jaka jest różnica w stosunku do tego za 5000 Sprzedawca: ten za 5000 będzie działał z Windows Vista a ten za 2000 nie. Wiem trochę przesadzone, ale może ludzie ruszą głową. I wiesz co sie pozniej stanie? Klient: aaaa, to poprosze ten za 5000 zeby dzialal (z vista) bo taki klient mysli, ze albo z vista albo w ogole... chyba, ze np sprzedawca by odpowiedzial: ten dziala z vista a ten z darmowym systemem operacyjnym Linux tak jest ze wszystkim -rozpoznawalna marka buduje cene... (nawet jesli to smierdzacy adidas czy windows...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 Mam wrażenie, że w tym momencie zaczynamy się niebezpiecznie zbliżać do "gdybalnego" flame-waru, który ma jeszcze mniej sensu niż tradycyjny. Może po prostu dajmy już sobie spokój z roztrząsaniem tego, co może się stać? Pożyjemy - zobaczymy. A póki co należy po prostu edukować ludzi i pokazywać im takie fakty (prawdziwe Fakty) jak te w tym dokumencie i czekać spokojnie na to, co przyniesie Vista.... Na razie nie możemy raczej zrobić nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koval_blazej Napisano Styczeń 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2007 Tak, będzie inaczej, bo Visty nikt nie zainstaluje jeśli się dowie (a w tym już w pewnym stopniu nasza głowa), że systemik może mu się wyłączyć przez wachnięcie napięcia. Cieszmy się ze jeszcze działa na zmiennym prądzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Ciekawe czy to prawda: http://www.alex-ionescu.com/?p=24 Jak obeszli DRMy w Viście to będzie znaczyło, że parę ładnych milionów MS wydał w błoto. Ja im bardzo źle nie życzę, ale mogliby przestać walczyć z wiatrakami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Ja im bardzo źle nie życzę A ja tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Po obejrzeniu klipu na oficjalnej stronie MS stwierdzam: aero= xgl(i pochodne) + mac os x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi