gryzon Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Witam Instalowałem na kernell 2.6.18-1.2798.fc6 bez aktualizowania pakietów. Tak jak dowiedziałem sie w jednym z postów na http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...post&p=4885 dopisałem do pliku /etc/modprobe.conf tą linijkę, która odpowiada za wyłączenie IPv6 alias net-pf-10 offWyszukiwanie stron przyśpieszyło, ale chyba nieznacznie. Dopiero gdy zmieniłem w pliku /etc/sysconfig/network NETWORKING_IPV6=yes na NETWORKING_IPV6=no internet zaczął chodzić praktycznie tak samo jak na Windows XP a wiec jest OK. Co próbowałem i co nie zdało egzaminu 1. Ustawianie różnych DNS w plikut /etc/resolv.conf nie zdaje egzaminu ponieważ jest on generowany przez skrypt (generated by /sbin/dhclient-script). i za każdym startem systemu ciagle wpisuje nameserver 10.0.0.138 2. Instalacja taka jak przewiduje manual od neostrady też nie zdala egzaminu. Dotyczy ona konfiguracji DHCP dla Linux RedHat. Wynika z niej to, że należy zainstalować nastepujące pakiety: pump-0.8.11 , slang-1.4.1*.rpm, netcofnig(w moim przypadku netconfig - 0.8.24-1.2.2.1.i386) , a nastepnie uruchomic poleceniem "netconfig", konfigurator i w jego opcjach ustawic "Use dynamic IP configuration (BOOTP/DHCP) a nastepnie uaktywnic interfejs sieciowy za pomoca polecenie "ifup eth0" (czego nie udalo mi sie juz zrobić, po wpisaniu tego polecenia otrzymałem komunikat "Ustalanie informacji IP dla eth0... niepowodzenie.") Co mnie martwi ? Przy starcie systemu, kiedy system próbuje wczytać ip6tables pisze że "Zawiodło". Kiedy wybrałem opcje manualnego wczytywania (klawisz I) przy uruchamianiu ip6tables wypisało wiecej informacji : "Zastosowanie reguł zapory sieciowej ip6tables: ip6tables-restore v1.3.5: ip6tables-restore: unable to initializetable 'filter" Error occured at line 3 Try 'ip6tables-restore -h or ip6tables-restore --help for more information" Myślę że coś jest tutaj nie tak, skoro wyłączyłem IPv6 w pliku /etc/modprobe.conf pomoca "alias net-pf-10 off", to zglasza jakieś błędy, czy można z tym coś jeszcze zrobić czy nie przejmować sie i zostawic to tak ? Proszę o jakieś porady. Po za tym system startuje dalej i sieć działa szybko, bez zwolnień tak jak na WinXP Proszę o wyrozumiałość, z Linuxem mam do czynienia dopiero od 3 dni. Pozdrawiam serdecznie. ps. brakuje tu jakiegoś lepkiego tematu dotyczącego SpeedTouch 510 i Neostrady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano Styczeń 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Zrobiłem update pakietów, wszystko OK. Okazało się że pozyć się tego błędu o którym pisałem wcześniej, można wyłączyć w Services ip6tables. Mam teraz pytanie.. Czy wyłączenie ip6tables w Services (menu System/Adnimistracja/Services) jest odpowiednikiem alias net-pf-10 off ? Co dokladnie robi ten kod ? ----> alias net-pf-10 off czy on wylącza ip6tables ? Czy komuś udało sie też w ten sposób uruchomic neostrade z routerem speedtouch 510 ? pozdrawiam gryzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi