gryzon Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Witam mam zainstalowana Fedora Core 6 kernel 2.6.19-1.2895.fc6 na pokładzie karta graficzna GeForce 6800 GS najnowsze sterowniki NVIDIA-Linux-x86-1.0-9746.pkg1.run Sterowniki zainstalowałem bezproblemowo. Nie miałem komunikatów o błędach ani ostrzeżeniach. Miałem wszystkie potrzebne komponenty (X.org sdk.develop, gcc, kernel source, kernel devel) W narzedziach systemowych pojawił mi się NVIDIA X Server Settings. Mogę konfigurowac ustawienia obrazu. Gdy próbuje włączyć Desktop Effects pojawia mi sie okno z monitem "Desktop effects could not be be enabled" Czy ktoś z was może wie co mam nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Czy ktoś z was może wie co mam nie tak ? Masz binarne sterowniki ktore nie sa zalecane... i ktorych - ze wzgledu wlasnie na to, ze nie sa zalecane - prawie nikt tu nie uzywa. Ciezko bedzie o pomoc, prawdopodobnie uslyszysz tylko o tym jak to sobie mogles tymi sterownikami napsuc. Ja Ci nie pomoge, bo ani Desktop Effects ani tych sterow nie uzywam... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano Styczeń 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Masz binarne sterowniki ktore nie sa zalecane... i ktorych - ze wzgledu wlasnie na to, ze nie sa zalecane - prawie nikt tu nie uzywa. To jakich sterownikow uzywaja wszyscy ? Gdzie mozna takie sciagnać ? Jasne ze bez Desktop Effects można działać, poprostu chciałem zobaczyć jak to wygląda. pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Sterowniki są dostepne w repozytorium livny. Przeczytaj faq.fedora.pl - tam wszystko jest napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 1. su - 2. wpisujesz haslo roota 3. wklej to: rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm 4. yum install kmod-nvidia 5. poczekaj do konca instalacji i najlepiej zrestartuj kompa. a ha no i jescze jedno... odinstaluj te binarki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano Styczeń 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 1. su - 2. wpisujesz hasło roota 3. wklej to: rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm 4. yum install kmod-nvidia 5. poczekaj do końca instalacji i najlepiej zrestartuj kompa. a ha no i jescze jedno... odinstaluj te binarki.... odinstalowalem bezproblemowo wczesniejsz sterowniki (nie wiem czy faktycznie taki burdel mogly zrobic te sterowniki) yum install kmod-nvidia nie dalo rady bo nie dalo rady wejsc na jakis link ale poszukalem odpowiednich komponentow na adresach o ktorych bylo mowione w tym poscie http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t12508.html Instalacja poszla OK. Restart kompa i Desktop Effects dziala. mile dla oka dzieki Kosi#1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stiffler Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Od siebie dodam że ja musiałem troche pogrzebać w xorg.conf, a konkretnie dodać pewne rzeczy, dla potomnych podam swój xorg.conf: # nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig # nvidia-xconfig: version 1.0 (buildmeister@builder3) Fri Dec 15 10:12:14 PST 2006 # Xorg configuration created by system-config-display #Section "extensions" # Option "Composite" #EndSection Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" EndSection Section "Module" Load "glx" Load "extmod" EndSection Section "InputDevice" # generated from default Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Emulate3Buttons" "no" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc103" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 30.0 - 71.0 VertRefresh 50.0 - 150.0 Option "DPMS" EndSection Section "Device" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" EndSection Posiadam kernel z repo development i stery do nvidi *.run z ich głównej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano Styczeń 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Od siebie dodam że ja musiałem troche pogrzebać w xorg.conf, a konkretnie dodać pewne rzeczy, dla potomnych podam swój xorg.conf: Posiadam kernel z repo development i stery do nvidi *.run z ich głównej strony. Dzieki Stiffler. Ja jeszcze musze cos pogrzebac, bo teraz nie mam polskich znakow. Jak pisze w przegladarce i wcisne ALT z jakas lieterka, to rozwijaja mi sie menu w mozilla firefox. Czy komus z was udalo sie wlaczyc Desktop Effects na konfiguracji dwumonitorowej ? Mnie sie udalo ale wsyzstkie okna ktore sie wlaczaly byly bez mozliwosci przemieszczania, nie mialy ikon minimalizacji, maksymalizacji i wylaczenia. Wie ktos cos na ten temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 zainstaluj emerald Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano Styczeń 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 zainstaluj emerald masz na mysli beryl manager i wszystkie te dodatki do niego w tym emerald ? Mam pytanko czy ustawienia kolorow RGB w NVIDIA Display Settings da sie w jakis sposob zapisac, aby po zalogowaniu do systemu kolory ustawialy sie tak jak mialem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morg Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 A wiecie jak odpalic XGL/AIGL i w ogóle desktop 3D na karcie bez wspomagania 3D ? Mam w kompie zwykla karte bez zadnych wodotryskow i cosik mi to nie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano Styczeń 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Mam pytanko czy ustawienia kolorow RGB w NVIDIA Display Settings da sie w jakis sposob zapisac, aby po zalogowaniu do systemu kolory ustawialy sie tak jak mialem ? Odpowiedz: Wpisujemy w terminalu; nvidia-settings --load-config-only. Jak zrobic aby dzialo sie to automatycznie ? w domowym katalogu w /.xinitrc dopisujemy nvidia-settings --load-config-only plik ten uruchamia skrypt /etc/X11/xinit/xinitrc Niestety u mnie nie ma pliku /.xinitrc (mam wlaczona opcje, pokaz wszystkie pliki) a utworzenie tego pliku nic nie daje. Wie ktos cos moze na ten temat ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaGi Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Man zainstalowane sterowniki NVIDIA-Linux-x86-1.0-9746.pkg1.run Czy ktos moze mi powiedziec jak je odinstalowac ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi