Skocz do zawartości

Modem Cyfrowy Isdn

Jot.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie....hehehe. Najpierw proponuję - odrzućcie stereotypy ! Kobiety ,to nie jest jakaś jednolita masa JEDNOMYŚLNOKIERUNKOWA ,tak,jak i Wy nie jesteście - pisują do mnie wyłącznie mężczyźni - a wśród nich mnóstwo zwolenników "ozdobników'".Ja sama natomiast wszystko sprowadzam do prostoty i lapidarności.A zapewniam,że jestem kobietą ! - 52 lata życia i urodzenie 2 dzieci utwierdziło mnie w tym przekonaniu.Ale,do rzeczy ...

Od 3 lat poznaję możliwości kompa i netu.Korzystam z Windowsa.Jednak odkąd oprócz obsługi konta czy zakupów ,zaczęłam też stawiać pierwsze kroki na giełdzie ,odtąd odczuwam potrzebę zawierzenia bardziej stabilnemu i bezpiecznemu systemowi.Kupiłam sobie knigę "Po prostu Fedora Core 1 " - z płytkami instalacyjnymi .Zrobiłam format,patrycje,W98 i FC1 (wszystko wg instrukcji w książce) i niby wsio zagrało,ale.....Mam modem cyfrowy ISDN i za cholerę nie mogę znaleźć sposobu jak toto zainstalować ( w książce tego nie ma). Skutek ? - nie mam w FC połączenia,więc z niej nie korzystam :(...A chciałabym bardzo móc ! I zrezygnować zupełnie z Windy,bo mnie wkurza.Znajdę u Was jakąś życzlilwość ?

Pierwsza część tego posta jest kontynuacją tego wątku → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...topic=778&st=30 Z przyczyn oczywistych został wydzielony i przeniesiony do osobnego działu ;-)

Edytowane przez gajownik

Tak trochę szukałem w necie informacji na ten temat i chciałbym teraz wiedzieć, czy system poprawnie skonfigurował Ci sterownik. Możesz podać zawartość /etc/modules.conf oraz wynik poleceń

cat /proc/bus/usb/devices

oraz

lsmod | grep -i acm

przy włączonym modemie?

Powinno używać modułu acm... Jeśli wszystko jest w porządku, to uruchom /usr/sbin/internet-druid i ustaw połączenie - trzeba wybrać modem, a nie ISDN. Zostaniesz poinformowana, że nie znalazło modemu ;-) Jako urządzenie wybierz /dev/input/ttyACM0. Możesz też sprawdzić program kppp i w nim to poustawiać (tu też trzeba wybrać to samo urządzenie). Przejrzyj jeszcze to → http://newbie.linux.pl/?id=article&kategor...oria=4&show=228 (tak mniej więcej opisuje to co trzeba będzie wykonać).

Niestety nie znam 'gnomowego' odpowiednika kppp :/ Może ktoś mi podpowiedzieć?

Serdeczne dzięki za ten link ! - jestem właśnie w Dialogu,o czym nie powiedziałam, bo nawet nie wiedziałam,że to ważne :))) I chyba od Newbie będę zaczynać ewentualne poszukiwania rozwiązań moich problemów,bo tutaj jak widzę jesteście dużo bardziej zaawansowani i moja niewiedza zapewne jest drażniąca.

Niemniej przetestuję wszystkie podane przez Ciebie możliwości jak tylko znajdę... czas :) - bo to on właśnie okazuje się największym problemem tego systemu.

Bez względu jednak na efekty i czas - dam Ci znać.I dziękuję.

• 2 weeks later...

Mam mały problem z konfiguracją Modemu ISDN ( omni.net LCD firmy ZyXEL).

Modem skonfigurowałem zgodnie z instrukcją dołączoną do modemu za pomocą

komend AT. Modem łączy się na dwóch kanałach B1 i po krótkim czasie włącza

się kanał B2, w momencie, kiedy chcę zadzwonić zwalnia mi się tylko kanał B1

i mogę dzwonić. Do tego momentu wszystko jest oki ( czyli funkcja Call

Bumping jest właczona). Problem jest wtedy, gdy ktoś do mnie chce zadzwonić,

bo na wyświetlaczu w modemie pojawia się informacja, że rozłączono i czas

połaczenia 00:00:04, w telefonie słyszę sygnał zajętości, a następnie

telefon rozłącza się, w między czasie na wyświetlaczy pojawia się

komunikat "oczekuje" i jak wpasuję się z dzwonieniem w komunikat "oczekuję"

to wszystko jest oki, a jeżeli po krótkim czasie nic się nie dzieje kanał B1

powraca do połączenia z internetem, ale rozmówca po drugiej stronie nie

widzi komunikatów na modemie :D. Nie mam pojęcia w czym problem. Niestety w instrukcji po polsku nic na ten temat nie jest napisane a z językiem angielskim to mam trudności.

Jeżeli chodzi o program do komunikacji to Kppp, a link podany wyżej już przerobiłem :D i ta komenda do łączenia 2 kanałów u mnie nie działa, i uruchomiłem pracę na 2 kanałach za pomocą Multilink PPP (AT&J3) no i właczony protokół PPP (ATB40), stac compression (AT&K44) też włączona. Pomocy

Zgłosiłem ten problem do dialogu i wezwałem serwis. Przyjechała ekipa powpinali swoje urządzenia do NT coś ponaciskali i powiedzieli żejes wszysto oki. Właczyli mój modem, połączyłem się z netem i kolesie mi pokazali że wszystko działa - połaczenia przychodzące były (nic nie konfigurując w modemie) :shock: . A najciekawsze jest to że jak wyszli to po 15 min znowu przestało działać . Nic nie grzebałem - o co tu chodzi ? :(

Teraz odebrałem haslo i login z Dialogu i łacze sie tylko jednym kanalem ( paranoja ), a jak się loguje na ogólno dostępowe konto to łączy sie na 2 kanałach. Może ktoś też się spodkał z takimi problemami w Dialogu ?