mysiek Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 mam FC6 i chce zamontowac plyte dvd - ja mu robie tak: miejsca/komputer/naped cd-rom/dvd-rom a on mi robi takie cos: Unable to mount media There is probably no media in the drive moze ktos wie co dolega mojemu systemowi FC6. dodam tylko ze moj naped dvd ma juz swoj wiek. moze ktos spotkal sie z podobnym problemem mysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Moze glupie pytanie, ale zacznijmy od tego - a w napedzie jest jakas plytka? ... i czy ten naped potrafi ja na pewno przeczytac? Czy pod innym systemem ten sam nosnik w tym napedzie jest odczytywany prawidlowo (masz na kompie 2-gi system?) - moze to np DVD-ROM albo plyta wielosesyjna lub szybka DVD+-R(W) ktorej Twoj wiekowy naped nie jest w stanie odczytac? Nie mozesz zamontowac napedu z zadna plytka? A co jesli wlozysz CD? Swoja droga, to jak by bylo wszystko w porzadku to naped powinien byc montowany automatycznie, chyba ze grzebales w HALu?... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek Napisano Styczeń 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 naped dvd dziala fizycznie poprawnie. w FC5 moglem montowac na nim plytki dvd i cd. w FC6 nie moge montowac płyt dvd. plyty cd montuja sie poprawnie. moze sterownik jest nieodpowiedni ? mysiek wkladam plyte dvd do napedu i probuje ja zamontowac: miejsca/komputer/naped cd-rom/dvd-rom otrzymuje komunikat: Unable to mount media There is probably no media in the drive zrobilem wpis w /etc/fstab: /dev/hdd /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 moge montowac/demontowac moje plyty dvd: mount /dev/hdd /media/cdrecorder umount /media/cdrecorder natomiast nie moge zamontowac plytki przez: miejsca/komputer/naped cd-rom/dvd-rom moze ktos wie jak ustawic montowanie abym mogl zamontowac z w/w opcji plyte moze ustawic auto zamiast noauto w linijce w fstab ? mysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Luty 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2007 Masz plik /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi ? Jeśli tak to go usuń . Wtedy wszystko powinno się montować bez żadnych wpisów w fstab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek Napisano Luty 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 Masz plik /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi ? Jeśli tak to go usuń . Wtedy wszystko powinno się montować bez żadnych wpisów w fstab. sprawdzilem ten sposob ale plyta dvd nadal nie daje sie zamontowac mozna ja oczywiscie zamontowac przez komende mount (opis jest wyzej). mysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Luty 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 sprawdzilem ten sposob ale plyta dvd nadal nie daje sie zamontowac mozna ja oczywiscie zamontowac przez komende mount (opis jest wyzej). mysiek A wpisy w fstab dotyczące montowania dvd usunąłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek Napisano Luty 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 A wpisy w fstab dotyczące montowania dvd usunąłeś ? tak mam usuniete mysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Dołączę się do tematu bo problem mam podobny, nie montuje mi płyt DVD, ale tylko w nagrywarce, zwykły napęd dvd (nie RW) radzi sobie bez problemu, plik /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi mam usunięty w fstab tez nic nie grzebałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi