mastero Napisano Styczeń 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2007 Witam! Mam plyte glówna ASUS'a z zintegrowana karta Realtek ALC850, Fedora Core 6 z wszystkimi mozliwymi uaktualnieniami i problem z odtwarzaniem i konfiguracja dzwieku. W administracji->wykrywanie karty dzwiekowej: wykrywa mi tylko VIA8233 i modul snd-via82xx. Test dzwieku daje sygnal na wyjsciu liniowym. W regulacji glosnosci mam do wyboru 2 urzadzenia: VIA8237 (alsa mixer) oraz Realtek ALC850 (rev 0) (OSS mixer). Kombinacja wszystkich mozliwosci i wszystkich mozliwych ustawien niczego nie zmienia - brak dzwieku. W opcjach Skypa mam do wyboru ALSA - 1 device found (VIA8237) oraz OSS - 1 device found (/dev/dsp). Przy wyborze ALSA dostaje blad Skypa "Problem with sound device", natomiast przy wyborze OSS slysze tylko dzwiek przychodzacy.O nie dzialajacym mikrofonie nie wspomne. W odtwarzaczach np.XMMS nie zaleznie od wybranej wtyczki ALSA, OSS zaden dzwiek nie jest odtwarzany. W noaplayer dosteje komunikat przy próbie odtworzenia dzwiekowego pliku - "Nie zaladowano pliku". To samo dzieje sie z innymi odtwarzaczami. Dodam, ze wtyczki sa zainstalowane. Nie dziala zaden strumien radiowy z internetu (Couldn't start playback). Jedyne dzwieki jakie wydobywaja sie z systemu to dzwieki systemowe. Mam na plycie wyjscia Coaxial oraz optyczne wyjscie i obydwa te wejscia nie dzialaja. W zwiazku z powyzszym mam pytanie jak rozwiazac problem nie dzialajacego dzwieku oraz jak wlaczyc w Fedorze obsluge wyjsc cyfrowego badz optycznego ?? Z góry dziekue za kazda pomoc! ------ Edit Zainstalowalem MPlayera, który odtwarza bezproblemowo dzwiek (wszystkie typy plików) na wyjsciu Line-In.Pozostale programy, wyjscia (optyczne,cyfrowe) oraz mikrofon nie dzialaja ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi