pit664 Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 spróbuj wrócić do etapu na którym wystapił błąd (chyba make?) Jeżeli błąd sie powtórzy to zainstaluj ta paczkę kernel-devel z konsoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 zainstalowalem jeszcze raz z konsoli, ale ten blad dalej sie powtarza. make:*** /lib/modules/2.6.15-1.2054-FC5/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop. rt2500.ko failed to build! make:*** [module] Blad 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 po prostu tak jak doszedłes poprzednio do "make" tylko już nie musisz rozpakowywac paczki ze sterami. Mógłym Ci pisac to samo tutaj, ale lepiej jak sam powoli dojdziesz do tego. Pamiętaj tylko, ze tam gdzie potrzebne sa uprawnienia root-a loguj sie poprzez "su -". Jak cos nie tak do daj znać. zresztą: otwórz terminal. su - + Twoje hasło cd /home/twoja_nazwa_usera/rt2500/Module make make install modprobe rt2500 mkdir /etc/Wireless/RT2500STA cp /home/twoja_nazwa_usera/rt2500/Module/RT2500STA.dat /etc/Wireless/RT2500STA Sprawdź czy w pliku /etc/modprobe.conf pojawił sie wpis "alias ra0 rt2500" - jezeli nie to dopisz taka linijkę na końcu. następnie: system-config-network i skonfiguruj połączenie wifi ra0 dodane: jeszce raz zainstaluj kernel-devel ale z konsoli! zaloguj siej ako root i wpisz: rpm -ivh /media/tu_sciezka_do_pliku_na_plycie/kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5.i686.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 Robie wszystko tak jak mi napisałeś ale po wpisaniu komendy "make" wyskakuje mi ten błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 Robie wszystko tak jak mi napisałeś ale po wpisaniu komendy "make" wyskakuje mi ten błąd. OK, ale zainstalowałes ponownie ten kernel-devel z konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 Tak zainstalowałem go z konsoli, i pokazał mi się komunikat na koniec, że jest już zainstalowany (lub coś o podobnym znaczeniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 odinstaluj go z konsoli rpm -e kernel-devel-2.6.15-1.2054_FC5 a potem zainstaluj ponownie jak poprzednio (tez z konsoli) - powinno pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 Yea, instalacja poszła dalej. Wpisałem komendę "modprobe rt2500" i nic sie nie pokazało w konsoli, a wiec wpisałem "mkdir /etc/Wireless/RT2500STA" i znowu nie może odnaleźć takiego pliku lub folderu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 ok - sorry za szybko by to było.. zrób tak: mkdir /etc/Wireless a potem: mkdir /etc/Wireless/RT2500STA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 Działa, co prawda muszę jeszcze sobie siec skonfigurować, ale muszę napisać do admina, żeby podał mi parametry. Naradzie bardzo Ci dziękuje, jeśli będę mieć jeszcze jakiś problem to napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 ok, ciesze się, że jest postęp! parametry/dane powinny być takie same jak miałeś pod Windows. samo budowanie modułu będziesz musiał powtarzać przy każdej aktualizacji kernela. A tak z ciekawości: czemu FC5 a nie FC6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 A to dlatego, że FC5 mam wypalona na płycie, a na szóstkę czekam już 2 tygodnie, bo kumpel miał mi pożyczyć i wyszedłem z założenie, że zanim on mi ją pożyczy to ja zdążę choć trochę poznać w ogóle jak dział ten Linux. A jeśli chodzi o ściąganie to odpuściłem sobie, bo pomyślałem, że ściągnę ją za jakiś 1 dzień a potem, nie będę umieć neta sobie skonfigurować to mnie "trafi". Ale dzięki Tobie nie jest tak źle. Mam jeszcze jedno pytanko. Admin podał mi tylko Ip lokalne, maskę podsieci, domyślna bramkę i DNS. A pytanie to takie: co ja mam tam wpisać i gdzie żeby mi net działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Pod fc5 to wejdź w "środowisko-administracja-sieć" - poprosi Cię o hasło root-a, i pokaże Ci się taki panel, jeżeli jest tam już połączenie wireless "ra0" to kliknij edytuj i zobaczysz konfigurację połączenia, musisz sobie wybrać "ustaw statycznie IP" i wpisać poniżej to co Ci podał admin, potem sprawdż zakładkę "Ustawienia sieci bezprzewodowej" i ustaw na początek wszystko "automatycznie". Następnie aktywuj interfejs (przycisk masz na tym pierwszym screenie). gdyby nie było na początku tego połączenia "ra0" to trzeba go utworzyć klikając "nowy" - pokaże się taki panelik, wybierz "połączenie bezprzewodowe" - "dalej" pokaze się opcja wyboru karty - wybierz "ralink ra0" a dalej już wiesz... Jeżeli coś pominąłem to pisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil3d Napisano Styczeń 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Dzieki. Już teraz piszę z Ferorki. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 teraz radzę uaktualnić system poprzez yum (poczytaj na forum), proponuję najpierw uaktualnić yum-a ("yum update yum"), a potem cały system poprzez "yum update" - oczywiście z konsoli i jako root. Troche to potrwa, bo pakietów do uaktualnienia jest bardzo dużo (wszystko zalezy od łacza). Na pewno uaktualni się kernel, więc po starcie z nowym kernelem nie będzie neta - wystarczy powtórzyć samą budowę modułu dla rt2500 (etapy make i make install). Oczywiście, jak tylko będziesz miał płytkę to zainstaluj sobie fc6, myślę ze będziesz zadowolony. Instalacja sterów do tej karty będzie wyglądała tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi