r@dzio Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Witam, mam w domu postawiony router sieci bezprzewodowej z szyfrowaniem WPA-PSK. Czy ktoś ma pojęcie jak coś takiego skonfigurować pod FC6? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Potrzebujesz wpa_suplicant. Sprawdź czy masz zainstalowany. Jezeli nie to zainstaluj: yum install wpa_suplicant plik konfiguracyjny bedzie w /etc/wpa_suplicant/wpa_suplicant.conf Poszukaj w googlach przykładowej konfiguracji. Sam korzystam z WPA i nie mam pod reką przykładu dla WPA-PSK. A karte wifi masz juz skonfigurowaną? Mój tekst tylko odnosi sie do samego WPA-PSK! Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r@dzio Napisano Styczeń 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Chyba jednak nie do końca skonfigurowaną. Jak mam to sprawdzić ? Pod system-config-network wykrywa mi kartę jako eth1 (Wireless LAN 21003B Mini PCI Adapter) ale nie daje rady zainicjować. Czy to kwestia sterownika ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Na to wyglada. Prawdopodobnie ta karta pójdzie tylko z ndiswrapperem. Poszukaj na forum o konfiguracji ndiswraper. Aby bezproblemowo zainstalować to potrzebujesz dodac repozytorium livna. Na stronie ndiswrappera masz niezłe wiki i listę obsługiwanych kart oraz przetestowanych sterowników windowsowych do nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r@dzio Napisano Styczeń 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2007 Dzięki, powalczę i zobaczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 przyjrzałem się bliżej (sam bedę zmieniał broadcoma w laptopie na intela 2200) i wychodzi na to, że wystarczy zassać z livny firmware do ipw2100 yum install ipw2100-firmware Musisz mieć dodane repozytorium livna! po restracie lub reloadzie modułu ipw2100 powinno sie bez problemu konfigurować połączenie poprzez "administracja-sieć" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r@dzio Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 po restracie lub reloadzie modułu ipw2100 powinno sie bez problemu konfigurować połączenie poprzez "administracja-sieć" Dodałem repozytorium linva, zrobiłem jak napisałeś. Nie wiem co oznacza restart modułu, jeśli są restartowane wraz z systemem to oki. Niestety nadal problem. Już przy starcie systemu interfejs się nie podnosi. Spróbuję z chyba z ndiswrapper jak tylko znajdę jakiś manual po ludzku Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 sprawdź jako root czy moduł ipw2100 jest załadowany: lsmod jezeli nie ma go na liście to załaduj go: modprobe ipw2100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r@dzio Napisano Styczeń 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 Sprawdziłem, moduł jest załadowany. Jednak jak próbuję aktywować interfejs dostaję komunikat: Nie znaleziono urządzenia ipw2100 eth1, opóźnianie inicjowania. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2007 a usuń urządzenie eth1na ipw2100 , i nastepnie utwórz nowe połączenie sieci bezprzewodowej? dodane: przetestowałem dzisiaj wariant z ipw2200, najdłużej zeszło mi shackowanie biosu mojego compaq-a aby zaakceptował kartę DELL-a zabraną z lapka żony (HP zabezpiecza się przed użyciem kart miniPCI innych firm) ale i tak w ciagu 15 minut karta działała! z tego konfiguracja pod fedorką to 2-3 minuty. Tak jak pisałem, zainstalowałem tylko firmware z livny "yum install ipw2200-firmware", załadowałem moduł, skonfigurowałem połączenie i klucze w "administracja-sieć" i od razu zadziałało. Według spotkanych przeze mnie opisów, karty intela 2100 i 2200 nie wymagają nic więcej do prawidłowej pracy z fc6. Moje doświadczenie to potwierdza. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r@dzio Napisano Styczeń 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Jak by to powiedział jeden Kazimierz: "Yes ! Yes ! Yes" Sieć działa. Wielkie dzięki za wskazówki. Teraz się biorę za WPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2007 Cieszę się! WPA-PSK to już powinien być drobiazg. tak jak pisałem, zainstaluj wpa_supplicant. Jak nie chcesz ręcznie wpisywać danych do wpa_supplicant.conf to zainteresuj się paczką wpa_supplicant-gui np TUTAJ potem z konsoli jako root "wpa_gui" i już "z górki" Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi