P-A-B-L-O Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 Jak mogę zrobić pod Linuksem kopię MBR-a? Proszę o opis jak to wykonać. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 Nie łaska szukać ? Ja się nie bawiłem nigdy w kopię/przywracanie MBR-a, ale kilka sekund szukania na Google i już mam. TU. Trzecia pozycja w wyszukiwarce. Jednym słowem MBRWiz. Widzisz, ja nie znając takich narzędzi doszedłem w kilka sekund do wiedzy. Pora, żeby zacząć używać wreszcie internetu do wyszukiwania informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Styczeń 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 OK. Dzięki. A możesz mi coś powiedzieć na temat polecenia dd. Wiem że do zrobienia kopii MBR-a będzie wyglądało to tak: dd if=/dev/hda of=mbr bs=512 count=1 Ale pytanie: gdzie ta kopia się zapisze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 Do pliku ./mbr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2007 gdzie sie zapisze ustalasz parametrem of z powyzszej komendy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 juz chyba wszystko zostalo powiedziane, dodam jeszcze, ze nie bawilbym sie w jakis dodatkowy soft, poprostu skorzystalbym z podstawowych narzedzi, które gwarantuja bezblednosc dzialania... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Styczeń 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 Zabrałem się do pracy z MBR-em. Ale zawsze mam takie szczęście, że nie obędzie się bez problemów. Po wpisaniu całego polecenia dd......... wywala mi błąd: brak medium /dev/hda Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 Wpisać zamiast /dev/hda poprawne oznaczenie dysku Pewnie /dev/hdb, jeśli dysk jest w trybie slave na pierwszej szynie. Na drugiej będzie odpowiednio hdc i hdd... A potem zrób coś dla Siebie i poczytaj o podstawach np. tu http://newbie.linux.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Styczeń 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Tak się składa, że dysk jest na master. Więc będzie to hda. Jakieś inne pomysły ktoś może ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Jesli to Serial-ATA lub SCSI na plycie glownej, to: sda ? sdc ? ... jesli master, ale podpiety do drugiego (kanalu) kontrolera ATA/IDE: hdc ? ... chyba, ze jest podpiety do dodatkowego kontrolera ATA/IDE na PCI to moze byc jeszcze: hde ? hdg ? A moze to kontroler Serial-ATA lub SCSI na PCI, to wtedy co innego: sde ? sdg ? Podalem tylko mastery... A tak powaznie nie latwiej klepnac fdisk -l ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Styczeń 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 Jesli to Serial-ATA lub SCSI na plycie glownej, to: sda ? sdc ? Dzięki exbros. To jest SATA. Będę próbował z sda. Ale jakby coś było nie tak, będę pisał. 3majcie się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi