KozaCk Napisano Wrzesień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2004 Jestem początkującym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT....i wybrałem FC2 (bo mówi sie ze jest dobry). Istota problemu polega na tym ze system niewykrywa mojej karty muzycznej (SoundBlaster awe64 na ISA). Troche poczytałeł i dowiedziałem sie ze jakis kudzu nienajlepiej wykrywa karty ISA. No te se sciągnołem ALSE...zainstalowałem(chyba wszystko dobrze) coś tam dopisałem do modules.conf co pisze na stronie ALSA i pisze zeby wklepac "modprobe snd-sbawe" i wtedy bash zgłasze ze "command not found". co zrobić......i piszcie w miare prostym językiem pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2004 Wierzę w Ciebie, może uda Ci się to samodzielnie zainstalować zgodnie z opisem, który znalazłeś. Na początek polecam http://rtfm.bsdzine.org/. Aby wykonywać polecenie modprobe musisz być zalogowany jako pełny root (czyli nie przez komendę su root lecz normalnie, tak jak logujesz się na swojego użytkownika). Powodzenia !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaCk Napisano Wrzesień 4, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2004 Dzięki za pomoc!! udało mi sie.....głos mam!! tylko jest taki jeden mankament czemu widzi moją karte jako SB 16, a nie jak jest w rzeczywistości sb awe64?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Wrzesień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2004 tylko jest taki jeden mankament czemu widzi moją karte jako SB 16, a nie jak jest w rzeczywistości sb awe64?? A Twoja karta w rzeczywistości nie nazywa się SB16 AWE64? Program wyświetla Ci pierwszy człon tej nazwy. Jeszcze jest drugie wyjście - sterownik jest z karty SB16. Zaistaniało z mojej strony pewne "przeoczenie". Jeśli używasz jądra z serii 2.6.x to Twój modules.conf jest bezużyteczny. To co do niego wkleiłeś najprawdopodobniej powinno się znaleźć z modprobe.conf (gdyż ten plik zastępuje modules.conf). Użycie polecenia modprobe cośtam zagwarantuje Ci tylko jednorazowo, że karta będzie działać, tzn. do najbliższego restartu komputera. Dlatego należy wyedytować ten plik modprobe.conf, aby zawsze uruchamiało CI tę kartę. Jak sobie nie poradzisz to odpisz i wklej to, co wpisałeś do modules.conf. Ale zagmatwałem to wszystko, nie będę nauczycielem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2004 Możesz też skorzystać z gotowych rozwiązań istniejących na tym forum. W tym miejscu. Też mam taką karte (wstyd się przyznać ) i to co gajownik zaproponował działa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaCk Napisano Wrzesień 5, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2004 Dzieki za pomoc!! Wszystko chodzi dobrze (ładuje sie przy starcie) Szacunek dla obu panów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi