Saek Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 Witam. Zainstalowałem Jave zgodnie z tą poradą i wszystko niby się zainstalowało jak trzeba ale niestety przy próbie skorzystania z wtyczki przeglądarka wyświetla komunikat: Strona nie została załadowana do końca lub ustawienia przeglądarki uniemożliwiają zalogowanie. W ustawieniach przeglądarki obsługa Javy jest włączona a FF "widzi" wtyczkę: Java Plug-in 1.6.0-b105 Nazwa pliku: libjavaplugin_oji.so Java Plug-in 1.6.0 Typ MIME Opis Rozszerzenia Włączony application/x-java-vm Java Tak application/x-java-applet Java Tak application/x-java-applet;version=1.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.1.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.1.2 Java Tak application/x-java-applet;version=1.1.3 Java Tak application/x-java-applet;version=1.2 Java Tak application/x-java-applet;version=1.2.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.2.2 Java Tak application/x-java-applet;version=1.3 Java Tak application/x-java-applet;version=1.3.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.4 Java Tak application/x-java-applet;version=1.4.1 Java Tak application/x-java-applet;version=1.4.2 Java Tak application/x-java-applet;version=1.5 Java Tak application/x-java-applet;version=1.6 Java Tak application/x-java-applet;jpi-version=1.6 Java Tak application/x-java-bean Java Tak application/x-java-bean;version=1.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.1.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.1.2 Java Tak application/x-java-bean;version=1.1.3 Java Tak application/x-java-bean;version=1.2 Java Tak application/x-java-bean;version=1.2.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.2.2 Java Tak application/x-java-bean;version=1.3 Java Tak application/x-java-bean;version=1.3.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.4 Java Tak application/x-java-bean;version=1.4.1 Java Tak application/x-java-bean;version=1.4.2 Java Tak application/x-java-bean;version=1.5 Java Tak application/x-java-bean;version=1.6 Java Tak application/x-java-bean;jpi-version=1.6 Java Tak Coś namieszałem? NIe odsyłajcie mnie proszę do http://faq.fedora.pl/#java bo jeden z linków niestety nie działa. Jeśli chodzi o google to mój angielski jeszcze nie jest zbyt doskonały a po polsku jakoś nie znalazłem niczego co pasuje do mojego problemu. No chyba, że coś przeoczyłem ..... Do tej pory jakoś dawałem radę bez Javy ale niestety mój dysk z "innym systemem" wybrał się w daleką podróż a trzeba niestety :/ zapłacić rachunki więc musiałem się wziąć za temat Javy pod FC. Jak ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 A dziala Ci jakos program w javie spod konsoli? np. java -jar program.jar Ja mam jave z serii 1.5 (jre-1.5.0.9) i ta dziala. Instalowalem ja tak jak opisano w tym poradniku. No i na przyszlosc: SZUKAMY http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...l=java&st=0 bo za nieszukanie mozna nawet warna dostac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Styczeń 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 A dziala Ci jakos program w javie spod konsoli? np. java -jar program.jar Nie wiem nie posiadam takowych. Java jest mi potrzebna w zasadzie tylko do korzystania z banku - do niczego wiecej jej nigdy nie uzywalem (no moze z wyjatkiem OO pod winda ale to inny temat Jesli to cos pomoze to na stronie SUNa znalazlem jakis test (poruszajace sie logo) i to tez nie dziala. Próbowalem otworzyc Java Control Pnael i nic sie nie dzialo wiec wpisalem w terminalu jcontrol i wywala cos takiego Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: /usr/java/jre1.6.0/lib/i386/libdeploy.so: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory at java.lang.ClassLoader$NativeLibrary.load(Native Method) at java.lang.ClassLoader.loadLibrary0(Unknown Source) at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(Unknown Source) at java.lang.Runtime.load0(Unknown Source) at java.lang.System.load(Unknown Source) at com.sun.deploy.config.UnixConfig.loadLibDeploy(Unknown Source) at com.sun.deploy.config.UnixConfig.<clinit>(Unknown Source) at com.sun.deploy.config.ConfigFactory.newInstance(Unknown Source) at com.sun.deploy.config.Config.getInstance(Unknown Source) at com.sun.deploy.config.Config.<clinit>(Unknown Source) at com.sun.deploy.util.DeployUIManager.setLookAndFeel(Unknown Source) at com.sun.deploy.panel.ControlPanel.<clinit>(Unknown Source) Wlasnie sie zastanawiam o co chodzi Co do tego programu to zapodaj cos na czym moge to sprawdzic (jakis przyklad latwo dostepny w sieci) PS Dzieki za zainteresowanie tematem Edit: W nawiazaniu do warna mialem do wyboru oficjalny FAQ i nieoficjalny który jest we wskazanych przez Ciebie postach Wybralem oficjalny - nie dziala tam link wiec wykonalem to co pisalem powyzej tez nie dziala aktualnie mam otwarte 4 poradniki i w kazdym jest co innego albo ja juz za dlugo przy tym siedze dzisiaj i mam problemy ze zrozumieniem tekstu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 Przeciez masz tam opdowiedz UnsatisfiedLinkError: /usr/java/jre1.6.0/lib/i386/libdeploy.so: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory Trzeba ta biblioteke doinstalowac, jak o tym bylo juz na forum. Nie napisze dokladniej w któej paczce ta biblioteka jest, bo nie pamietam A co do warnów, to taki straszak. Najczesciej widac, kto chce sie nauczyc, a kto nie. Jak chce, to czesto wystarczy pokazac drzwi... P.S. Wiekszosc codziennych problemów zostalo juz rozwiazane. Stad ten nacisk na "szukanie", a duzo postów to tylko objasnienia do juz istniejacych rozwiazan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Styczeń 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 :) Dla mnie to jak definicja obłędu : wykonywanie tych samych czynności i oczekiwanie różnych rezultatów. Zainstaluję wszystko od początku wg tego: http://faq.fedorapl.org/#java - może zadziała tylko jak wywalić istniejącą Jave - tego jeszcze nie robiłem (z wyjątkiem "innego" systemu) Nie było to instalowane yumem więc początkujący nie wie jak sobie z tym poradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2007 wpisz "yum search java" - na końcu powinieneś mieć wszystko co zainstalowane i co z java zwiazane P.S. zrymowało mi się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Styczeń 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 wpisz "yum search java" - na końcu powinieneś mieć wszystko co zainstalowane i co z java zwiazane P.S. zrymowało mi się... Namieszałem strasznie Efekt był taki, że miałem dwie różne wtyczki i jakoś nie chciały działać. Próbowałem więc zrozumieć jak działają te %^$#$ ... dowiązania (byłem pewny, że to coś na kształt mapowania w "innym" sytemie)i efektem było uruchomienie wtyczki 1.6.0-b105. Wszystko było OK ale pojawiła się aktualizacja po której niestety Javy już nie było . W logach Yuma znalazłem to : Jan 29 22:21:38 Erased: jre Jan 29 22:22:09 Erased: jdk Kto mu kazał ???? Wywaliłem więc ręcznie pliki dowiązań z katalogów gdzie była Java, zainstalowałem wg poradnika wersję jdk-1_5_0_09-linux-i586-rpm.bin i .... Działa Nie potrafię sobie tylko odopwiedzieć na pytanie(a): dlaczego Yum sam skasował wtyczki, po co w katalogu z Javą tworzy się tyle dowiązań, po co w poradniku jest linijka o utworzeniu dowiązania do /Mozilla/plugin skoro ono się samo utworzyło (pewnie tworzy je skrypt instalacyjny) a najprawdopodobniej przez tą linijkę był cały mój problem, i wreszcie dlaczego FF pokazuje wtyczkę 1.6.0 skoro zainstalowałem 1.5.0.9 ???? Mmoże kiedyś się dowiem .... Dzięki wielkie wojtekjs za wskazówki Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Styczeń 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2007 To jak teraz dziala, to ja bym spróbowal odinstalowac wszystko i spróbowac z najnowsza wersja, ale bez tworzenia dowiazan. Jak zadziala, trzeba bedzie poinformowac o tym twórców FAQ. Pobawie sie tym jak tylko wyprowadze psa. Nie ma za co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi