Skocz do zawartości

Znowu Java :(

Saek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zainstalowałem Jave zgodnie z poradą i wszystko niby się zainstalowało jak trzeba ale niestety przy próbie skorzystania z wtyczki przeglądarka wyświetla komunikat: Strona nie została załadowana do końca lub ustawienia przeglądarki uniemożliwiają zalogowanie.

W ustawieniach przeglądarki obsługa Javy jest włączona a FF "widzi" wtyczkę:

Java Plug-in 1.6.0-b105

Nazwa pliku: libjavaplugin_oji.so
   Java Plug-in 1.6.0

Typ MIME 	Opis 	Rozszerzenia 	Włączony
application/x-java-vm 	Java 		Tak
application/x-java-applet 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.1 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.1.1 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.1.2 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.1.3 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.2 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.2.1 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.2.2 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.3 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.3.1 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.4 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.4.1 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.4.2 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.5 	Java 		Tak
application/x-java-applet;version=1.6 	Java 		Tak
application/x-java-applet;jpi-version=1.6 	Java 		Tak
application/x-java-bean 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.1 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.1.1 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.1.2 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.1.3 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.2 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.2.1 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.2.2 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.3 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.3.1 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.4 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.4.1 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.4.2 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.5 	Java 		Tak
application/x-java-bean;version=1.6 	Java 		Tak
application/x-java-bean;jpi-version=1.6 	Java 		Tak

Coś namieszałem? :unsure:

NIe odsyłajcie mnie proszę do http://faq.fedora.pl/#java bo jeden z linków niestety nie działa. Jeśli chodzi o google to mój angielski jeszcze :) nie jest zbyt doskonały a po polsku jakoś nie znalazłem niczego co pasuje do mojego problemu. No chyba, że coś przeoczyłem ..... :(

Do tej pory jakoś dawałem radę bez Javy ale niestety mój dysk z "innym systemem" ;) wybrał się w daleką podróż a trzeba niestety :/ zapłacić rachunki więc musiałem się wziąć za temat Javy pod FC.

Jak ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić będę wdzięczny za pomoc.

A dziala Ci jakos program w javie spod konsoli? np.

java -jar program.jar

Ja mam jave z serii 1.5 (jre-1.5.0.9) i ta dziala. Instalowalem ja tak jak opisano w tym poradniku.

No i na przyszlosc: SZUKAMY

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...l=java&st=0

bo za nieszukanie mozna nawet warna dostac :)

A dziala Ci jakos program w javie spod konsoli? np.

java -jar program.jar

Nie wiem :) nie posiadam takowych. Java jest mi potrzebna w zasadzie tylko do korzystania z banku - do niczego wiecej jej nigdy nie uzywalem (no moze z wyjatkiem OO pod winda ale to inny temat :) Jesli to cos pomoze to na stronie SUNa znalazlem jakis test (poruszajace sie logo) i to tez nie dziala. Próbowalem otworzyc Java Control Pnael i nic sie nie dzialo wiec wpisalem w terminalu jcontrol i wywala cos takiego

Exception in thread "main" java.lang.UnsatisfiedLinkError: /usr/java/jre1.6.0/lib/i386/libdeploy.so: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory
        at java.lang.ClassLoader$NativeLibrary.load(Native Method)
        at java.lang.ClassLoader.loadLibrary0(Unknown Source)
        at java.lang.ClassLoader.loadLibrary(Unknown Source)
        at java.lang.Runtime.load0(Unknown Source)
        at java.lang.System.load(Unknown Source)
        at com.sun.deploy.config.UnixConfig.loadLibDeploy(Unknown Source)
        at com.sun.deploy.config.UnixConfig.<clinit>(Unknown Source)
        at com.sun.deploy.config.ConfigFactory.newInstance(Unknown Source)
        at com.sun.deploy.config.Config.getInstance(Unknown Source)
        at com.sun.deploy.config.Config.<clinit>(Unknown Source)
        at com.sun.deploy.util.DeployUIManager.setLookAndFeel(Unknown Source)
        at com.sun.deploy.panel.ControlPanel.<clinit>(Unknown Source)

Wlasnie sie zastanawiam o co chodzi :huh:

Co do tego programu to zapodaj cos na czym moge to sprawdzic (jakis przyklad latwo dostepny w sieci)

PS

Dzieki za zainteresowanie tematem :)

Edit:

W nawiazaniu do warna :) mialem do wyboru oficjalny FAQ i nieoficjalny który jest we wskazanych przez Ciebie postach :) Wybralem oficjalny - nie dziala tam link :( wiec wykonalem to co pisalem powyzej tez nie dziala :) aktualnie mam otwarte 4 poradniki i w kazdym jest co innego :) albo ja juz za dlugo przy tym siedze dzisiaj i mam problemy ze zrozumieniem tekstu :)

Przeciez masz tam opdowiedz :)

UnsatisfiedLinkError: /usr/java/jre1.6.0/lib/i386/libdeploy.so: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

Trzeba ta biblioteke doinstalowac, jak o tym bylo juz na forum. Nie napisze dokladniej w któej paczce ta biblioteka jest, bo nie pamietam :P

A co do warnów, to taki straszak. Najczesciej widac, kto chce sie nauczyc, a kto nie. Jak chce, to czesto wystarczy pokazac drzwi...

P.S. Wiekszosc codziennych problemów zostalo juz rozwiazane. Stad ten nacisk na "szukanie", a duzo postów to tylko objasnienia do juz istniejacych rozwiazan

:):):)

Dla mnie to jak definicja obłędu : wykonywanie tych samych czynności i oczekiwanie różnych rezultatów. Zainstaluję wszystko od początku wg tego: http://faq.fedorapl.org/#java - może zadziała :) tylko jak wywalić istniejącą Jave - tego jeszcze nie robiłem (z wyjątkiem "innego" systemu)

Nie było to instalowane yumem więc początkujący nie wie jak sobie z tym poradzić :)

wpisz "yum search java" - na końcu powinieneś mieć wszystko co zainstalowane i co z java zwiazane

P.S. zrymowało mi się...

Namieszałem strasznie :) Efekt był taki, że miałem dwie różne wtyczki i jakoś nie chciały działać. Próbowałem więc zrozumieć jak działają te %^$#$ ... ;) dowiązania (byłem pewny, że to coś na kształt mapowania w "innym" sytemie)i efektem było uruchomienie wtyczki 1.6.0-b105. Wszystko było OK ale pojawiła się aktualizacja po której niestety Javy już nie było :( . W logach Yuma znalazłem to :

Jan 29 22:21:38 Erased: jre

Jan 29 22:22:09 Erased: jdk

Kto mu kazał ???? :angry:

Wywaliłem więc ręcznie pliki dowiązań z katalogów gdzie była Java, zainstalowałem wg poradnika wersję jdk-1_5_0_09-linux-i586-rpm.bin i .... Działa :)

Nie potrafię sobie tylko odopwiedzieć na pytanie(a): dlaczego Yum sam skasował wtyczki, po co w katalogu z Javą tworzy się tyle dowiązań, po co w poradniku jest linijka o utworzeniu dowiązania do /Mozilla/plugin skoro ono się samo utworzyło :) (pewnie tworzy je skrypt instalacyjny) a najprawdopodobniej przez tą linijkę był cały mój problem, i wreszcie dlaczego FF pokazuje wtyczkę 1.6.0 skoro zainstalowałem 1.5.0.9 ;) ????

Mmoże kiedyś się dowiem ....

Dzięki wielkie wojtekjs za wskazówki :)

Pozdro.

To jak teraz dziala, to ja bym spróbowal odinstalowac wszystko i spróbowac z najnowsza wersja, ale bez tworzenia dowiazan. Jak zadziala, trzeba bedzie poinformowac o tym twórców FAQ.

Pobawie sie tym jak tylko wyprowadze psa.

Nie ma za co :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...