SniFF Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Witam! mam film avi. chce go oglądać w totemie ten jednak uruchamia film ale leci sam dźwięk bez obrazu więc postanowiłem pobrać mplayera jednak kiedy chce go uruchomić pokazuje mi: mplayer: error while loading shared libraries: /usr/lib/libavformat.so.50: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied Kiedy wpisuje Gmplayer dostaje: bash: gmplayer: command not found pobrałem kodeki: http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/...0061022.tar.bz2 i przeniosłem do usr/lib/win32 ale to nic nie dało:/ co mam zrobić żeby wreszcie odpalić ten film? szukałem w google i na forum ale nie znalazłem rozwiązania:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 A skąd pobrałes mplayer? a totem? Najlepiej jest uzywać paczek z repo livna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SniFF Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Totem był już w systemie...mplayera pobrałem wpisując yum install mplayer i się zainstalował ale z czego to zassał to nie wiem:/ no ale mpleyer już się odpala bo zainstalowałem sciagnietego ze strony mpleyera. skompilowałem i uruchamia się w konsoli jednak kiedy pisuje mplayer nazwafilmu.avi to słychac tylko pierwsze kilka sekund dźwięku a potem komp całkowicie sie zawiesza i niestety musze go restartować bo nic sie nie dzieje nie reaguje na klawisze myszke... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SniFF Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 wpisałem yum install mplayer-gui i zainstalowała sie niby ta nakładka graficzna ale jak odpalam przez konsole wpisując gmplayer to otrzymuje: gmplayer: error while loading shared libraries: /usr/lib/libavformat.so.50: cannot restore segment prot after reloc: Permission denied Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 http://poradnik.fedorapl.org/#filmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SniFF Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 wpisałem: echo -e "remove totem\n install totem-xine libdvdcss libdvdnav\n run\n quit" | yum -y shell zainstalował totema jednak kiedy chce odpalić film pokazuje błąd: video kodek Xdiv is not handled to znaczy ze nie mam kodeków? jak je teraz zainstalować żeby było dobrze?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 http://rpm.pbone.net/ zaznacz FC6, wklep w32codec, sciągnij i zainstaluj. U mnie generalnie działa, choć używam mplayer`a i vlc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SniFF Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Dostałem komunikt że ten pakiet jest już zainstalowany:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 yum install xvidcore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SniFF Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 yum install xvidcore Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna [1/7] livna 100% |=========================| 951 B 00:00 flash [2/7] flash 100% |=========================| 951 B 00:00 jpackage-fedora [3/7] jpackage-fedora 100% |=========================| 951 B 00:00 jpackage-generic [4/7] jpackage-generic 100% |=========================| 951 B 00:00 core [5/7] core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 extras [6/7] ftp://mirror.newnanutilities.org/pub/fedo...ata/repomd.xml: [Errno 4] IOError: [Errno ftp error] timed out Trying other mirror. extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates [7/7] updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do :/ chyba nie odpale tego filmu...:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 czyli pewnie juz masz... spróbuj jeszcze: yum install xine-lib-extras-nonfree Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SniFF Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Śmiga aż miło tylko że nie ma napisów jak odpalać napisy w totemie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SniFF Napisano Styczeń 31, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 już jest:) bardzo dziękuje za pomoc:) jest wypas:) dzięki1! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Styczeń 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2007 Cieszę się, jeszcze jeden zadowolony! Jak coś to pisz, bedziemy myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Informatykatw Napisano Luty 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2007 Hey... Ja zaź mam problem podobny: mplayer: symbol lookup error: /usr/lib/libavcodec.so.51: undefined symbol: faacDecOpen Pojawił się po updacie systemu... to chyba problem z ffmpeg... niezgodność wersji alboco... Co o tym sądzicie? Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi