Skocz do zawartości

Nowa Wersja Pakietu Jest W Konflikcie Ze Starą?

saladdin

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jestem użytkownikeim pewnego dziwactwa które nazywa się Scientific Linux 4 - oparte o RedHata EL4, tak czy inaczej nie jest to całkiem Fedora ale blisko.

Piszę na tym forum bo widzę że zmagacie się z yumem, yumexem i innymi ustrojstwami.

Mój problem jest taki. Uzywam yumexa, bo yuma nie znam jeszcze zbyt dobrze. No i robię aktualizację (dodałem sobie trochę repos ale wg zaleceń "producenta") to błędy które dostaję mają następującą strukturę:

Powiedzmy że chcę zaktualizować bibliotekę libBLEBLE z wersji 9 do 10. I wtedy dostaję komunikat o błędzie - że mainowicie nie mozna zaktualizować libBLEBLE bo libBLEBLE w wersji 9 jest potrzebne przez 45 innych pakietów.

Co z tym zrobić?

Powiedzmy że chcę zaktualizować bibliotekę libBLEBLE z wersji 9 do 10. I wtedy dostaję komunikat o błędzie - że mainowicie nie mozna zaktualizować libBLEBLE bo libBLEBLE w wersji 9 jest potrzebne przez 45 innych pakietów.

Prawdopodobnie jest to problem związany z paczkami w tej dystrybucji. Te 45 pakietów powinno być przebudowanych do działania z nową wersją paczki (tak przypuszczam). W Fedorze też czasem się takie rzeczy zdarzają zwane Broken dependencies ;)

Hm wygląda na to że się pospieszyłem z postem - przepraszam. Poszukałem, popatrzyłem i wyłączyłem atrpms - problem zniknął, mniej mam paczek do update'u ale za to te co mam to działają - więc chyba były problemy z kompatybilnoscią, to o czym można poczytać po różnych forach.

Dzięki i pozdrawiam!