Skocz do zawartości

Xmms Przerywa

teep

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas odtwarzania muzyki program Xmms ni stąd ni z owąd zatrzymuje się i nie gra dalej, trzeb ponownie wcisnąć Play. Odinstalowałem i zainstalowałem ponownie, nic to nie dało. Proszę o pomoc w przystępnym języku jestem w Linuksie ledwie od tygodnia...

mam ten sam problem od dawna, ale nie przelala sie jeszcze czara goryczy (modne ostatnio sformulowanie :) ), zeby chcialo mi sie za to zabrac ;)

na pewno problem wystepuje podczas wzmozonej aktywnosci dysku? tzn. masz jakies piki trasferów i wtedy sie zacina? mysle, ze trzeba zwiekszyc priorytet xmms'a jakos ;)

moze uruchom go z konsoli z roota, albo w jego opcjach ustaw, zeby startowal z wiekszymi uprawnieniami...

moze ktos ma lepszy pomysl?

Uruchamianie czegokolwiek spod roota dobrym pomysłem nie jest :)

Mi się tak czasem zacina, jak robię update - gdy dysk jest używany dość mocno. Ale jakoś mi to nie przeszkadza.

Może pomoże zwiększenie buforu?

Uruchamianie czegokolwiek spod roota dobrym pomyslem nie jest :)

wiem i do tego nie skutkuje ;) mysle, ze zwiekszenie bufora to jest rozwiazanie (nie moglem wtedy znalezc tej opcji ;) )

po dokladnym przyjrzeniu sie plikowi:

~/.xmms/config

zauwazamy linijki:

[ALSA]
buffer_time=500
period_time=50

ustawienia tez mozna modyfikowac z menu xmms'a, sa to wartosci w ms, na razie przemnozylem je razy 4 i zobaczymy jak bedzie ;)

@wojtekjs, jak masz szybki dysk, to nie ma takich problemów, zacinanie najbardziej slychac na lapach :)

jak ja robilem update, to wylaczalem muzyke :D

pozdro

@wojtekjs, jak masz szybki dysk, to nie ma takich problemów, zacinanie najbardziej słychać na lapach :)

jak ja robiłem update, to wyłączałem muzykę :D

Toż właśnie mam laptopa :) Sprawdzę jak będzie z tymi buforami, choć muzyki słucham i tak na playerze mp3.

miałem kiedyś taki przypadek (pomogła mi wtedy porada gajownika), a mianowicie

xmms > opcje > ustawienia > konfiguracja alsy (pisze wtyczka wyjściowa) > zakładka zaawansowane > odznaczyć tryb mmap