marchewczak Napisano Wrzesień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2004 Na początek chcę podkreślić, że jestem zupełnym lamerem jeśli chodzi o Linuksa. Napiszę jednak jak ja zainstalowałem sterowniki Nvidia na FedoraCore2. Posiadam jądro 2.6.5 - to ta dystrybucja z gazety Linux+Extra. Nie trzeba przekompilowywać jądra. Należy na początek ściągnąć najnowsze sterowniki NVIDIA do Linuksa ze strony www.nvidia.com po czym uruchomić konsolę wpisać telinit 3,a następnie wpisać komendę (oczywiście będąc w katalogu gdzie są sterowniki) su NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111.pkg1.run Zainstaluje się sterownik. Po tym wpisujemy komendę telinit 5 i powracamy do trybu graficznego. Należy jeszcze zrobić edycję pliku xorg.conf z katalogu etc/X11. W sekcji Device zmieniamy wartość driver z "nv" na"nvidia" i usuwamy jeśli są (u mnie była jedna) linie: Load "dri" oraz Load "GLcore" i należy sprawdzić czy mamy wpis: Load "glx" w sekcji Module. Po tym wszystkim restartujemy kompa. Naszym oczom ukazuje się przy starcie 2-krotnie pełnoekranowe logo NVIDIA. Dokładny opis instalacji i problemów znajduje się w pliku ReadmeNvidia.txt, który można ściągnąc także ze strony www.nvidia.com przy okazji ściągania sterownika -jest tam link do tego pliku. Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2004 Posiadam jądro 2.6.5 Proponuje zaktualizować system Należy jeszcze zrobić edycję pliku xorg.conf Jak ktos nie chce się z tym babrać, to niech zainstaluje sterowniki stąd → http://petrix.se/fedora/ One same wszystko ustawiają :-) Po tym wszystkim restartujemy kompa. Nie trzeba - to nie Windows. Wystarczy, że będzie się edytować xorg.conf w kosoli, a dopiero potem telinit 5. Jak ktoś jednak musi w iksach to robić (mam nadzieję, że nikt nie loguje sie jako root, a tylko otwiera sobie okno terminala), to wystarczy potem przejść na konsolę i wklepać telinit 3 && telinit 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Wrzesień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2004 (edytowane) A chociaż pobieżnie przejrzałeś to forum? Instrukcji instalacji sterowników NVIDII jest tu bez liku. BTW. Polecam niemniej zainstalować najnowsze jądro i od nowa zainstalować sterownik. /edit/ Widzę, że @gajownik był szybszy. Edytowane Wrzesień 5, 2004 przez wuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi