*Mario* Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 Witam wszystkich uzytkownikow. Poniewaz jest to moj pierwszy post, chcialbym na pocztek podziekowac Wam za wiele rozwiazan ktore mi pomogly przejsc na Linuksa. Sporo sie nauczylem czytajac Wasze rozwiazania. Juz w FC5 na komputerze stacjonarnym pracowalem kilka miesiecy i bylem bardzo zadowolony z tej dystrybucji. Nadszedl jednak czas na kupno laptopa oraz Fedore 6. Laptop fajny Fedora tez no ale kilka nowych rzeczy takich jak LCD Panorama, WIFI, wbudowany mikrofon, wbudowany czytnik kart SD to rzeczy ktore zaczely stwarzac mi problemy. Dlatego licze na Wasza pomoc abym mogl w pelni wykozystac mozliwosci mojego laptopa i na koniec wpisac komende Format c: i usunac Windowsa Poniewaz problemow mam kilka skupmy sie najpierw na wbudowanym w laptopa czytniku kart SD. takie cos mam 05:01.2 Mass storage controller: Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD) 05:01.3 Class 0805: Texas Instruments PCIxx12 SDA Standard Compliant SD Host Controller a moj fstab wyglada tak: LABEL=/1 / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-sda7 swap swap defaults 0 0 /dev/disk/by-label/System /mnt/Dysk_c ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/disk/by-label/Dysk /mnt/Dysk_d ntfs ro,umask=0222 0 0 Moje pytanie jest nastepujace, czy Fedora zainstalowala ten czytnik ??? bo po wsadzeniu karty SD nic sie nie dzieje, w przeciwienstwie do czytnika USB ktorego (_odrazu_ → od razu) ORT wykrywa po podpieciu do usb i mapuje w katalogu media jako urzadzenie sdb1 czy wbudowany czytnik tez trzeba mapowac wpisaniem w fstaba formuly ??? jesli tak to jakiej ?? bo pewnie karta jest jako Fat ?? Pozdrawiam Mario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*Mario* Napisano Luty 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 i po problemie, jak sie czlowiek postara to dokopie sie nawet do takich rzeczy oto link jak uruchomic czytnik Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader http://news.softpedia.com/news/Texas-Instr...dgy-43688.shtml Na mojej Fedorze 6 dziala dopiero z kernelem 2.6.19.1.2895 Pozdrawiam Mario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Luty 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2007 Stary uratowales mi zycie! ile razy przydalby mi sie czytnik, a nie byl zainstalowany ;/ dzisiaj pierwszy raz zobaczylem jak radosnie mruga jego zielona lampka po poczestowaniu go karta kilka miesiecy temu próbowalem zainstalowac to ustrojstwo, ale sakpitulowalem... trafilem nawet na tak HARDCOROWE posty ludzi, którzy podejmowali sie pisania wlasnych, prostych sterowników do urzadzenia(sic!) za to nie trafilem na newsa, którego podales, moze go wtedy jeszcze nie bylo... lscpi listuje mi troche inne info o czytniku, ale po zaladowaniu podanych modulów, wszystko ladnie smiga ps. moze niech jakis moderator wyedytuje temat posta wpisujac cos w stylu "Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader instalacja" i go podklei? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*Mario* Napisano Luty 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2007 Stary uratowałeś mi życie! ile razy przydałby mi się czytnik, a nie był zainstalowany ;/ dzisiaj pierwszy raz zobaczyłem jak radośnie mruga jego zielona lampka po poczęstowaniu go kartą kilka miesięcy temu próbowałem zainstalować to ustrojstwo, ale sakpitulowałem... trafiłem nawet na tak HARDCOROWE posty ludzi, którzy podejmowali sie pisania własnych, prostych sterowników do urządzenia(sic!) za to nie trafiłem na newsa, którego podałeś, może go wtedy jeszcze nie było... lscpi listuje mi trochę inne info o czytniku, ale po załadowaniu podanych modułów, wszystko ładnie śmiga ps. może niech jakiś moderator wyedytuje temat posta wpisując coś w stylu "Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader instalacja" i go podklei? pozdrawiam Czesc Ciesze sie ze pomoglem Nie mam nic przeciwko edycji mojego posta przez moderatora, niech zrobi tak zeby byl pomocny dla wszystkich Pozdrawiam Mario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi