neomart Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Witam, Od razu napisze ze jestem początkującym użytkownikiem Linuksai ze nie wiem jak sie za to za brać. Mianowicie mam internet "na kabelku" i normalnie podpięty do modemu zintegrowany na płycie głównej. Nie wiem dokładnie co to za typ łącza ale coś takiego jak jeszcze nie było stałych łącz w polsce (rozpowszechnionych) . Czyli mam normalną nazwe uźtkownika [email protected] i do tego jakieś dziwne hasło. Numer to 0203130 czy jakoś tak, ale mysle ze wiecie o co mi chodzi. Po prostu nie wiem jak sie za to zabrać, bo ja tu ani zadnych ustawień internetowych nie widze ani nic, a na wiki i faq tego nie ma. Gdy korzystam z opcji szukaj to wyskakują mi same nesotrady, wiec prosze o pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Witaj, wygląda że korzystasz z "pakietów internetowych TP", do tego potrzebne jest skonfigurowanie połączenia modemowego. Aby zacząć o tym myśleć, trzeba zidentyfikować Twój modem (podaj model) i jeszcze jakiej dystrybucji używasz, domyślam się, że Fedora ale który numer? 5, 6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neomart Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 takk, tak wlasnie o te pakiety TP mi chodzi.. mam wlasnie cos takiego. A co do modemu.. to nie wiem jak to sprawdzic, bo fizycznie sie raczej nie da, czy istnieje jakis kod do konsoli który by mi wypisal nazwy urzadzen?bo tak w fedorze nie umie tego sprawdzic. Uzywam fedory 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Jeżeli to modem zintegrowany, to możesz sprawdzić po modelu płyty głównej. Pod fedorą możesz sprawdzić w konsoli jako root: lspci | grep Modem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neomart Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 00:0c. 0 Communication controller: Conexant HSF 56k HSFi Modem (rev 01) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Wygląda na to, że masz tak zwany "Winmodem" który w zasadzie nie jest wspierany pod Linuxem. Z tego co wiem, to akurat do Twojego modelu istnieje sterownik linuksowy, niestety darmowa wersja oferuje prędkość do 14400, dla pełnej obsługi trzeba wykupić licencję - jak jest naprawdę to proponuję sprawdzić stronę producenta sterownika TUTAJ i przeszukać forum i google wykorzystując nazwę modemu - może ktoś zna inne rozwiązanie? Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neomart Napisano Luty 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 witam, a więc sprawdziłem wersje kernela i sciagłem→ściągnąłem odpowiedni sterownik do mojego modemu. Zainstalowałem go, jednak nie zauwazyłem narazie zmian. ok, co dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2007 Dalej zgodnie z zaleceniami dostawcy sterownika. Doradzałbym symlink: ln -s /dev/ttySHSFO /dev/modem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neomart Napisano Luty 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 zrobiłem tak, skonfigurowałem modem i dalej nic teraz zauważyłem, ze jak wsadze sam kabel do modemu to juz coś piszczy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 A połączenie modemowe ma status "aktywny"?, jeżeli tak to deaktywuj i zobacz, czy te dźwięki ustały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi