Skocz do zawartości

Łącze Modemowe Tp

neomart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od razu napisze ze jestem początkującym użytkownikiem Linuksai ze nie wiem jak sie za to za brać.

Mianowicie mam internet "na kabelku" i normalnie podpięty do modemu zintegrowany na płycie głównej.

Nie wiem dokładnie co to za typ łącza ale coś takiego jak jeszcze nie było stałych łącz w polsce (rozpowszechnionych)

. Czyli mam normalną nazwe uźtkownika

[email protected]

i do tego jakieś dziwne hasło.

Numer to 0203130 czy jakoś tak, ale mysle ze wiecie o co mi chodzi.

Po prostu nie wiem jak sie za to zabrać, bo ja tu ani zadnych ustawień internetowych nie widze ani nic, a na wiki i faq tego nie ma.

Gdy korzystam z opcji szukaj to wyskakują mi same nesotrady, wiec prosze o pomoc :(

pozdrawiam

Witaj, wygląda że korzystasz z "pakietów internetowych TP", do tego potrzebne jest skonfigurowanie połączenia modemowego. Aby zacząć o tym myśleć, trzeba zidentyfikować Twój modem (podaj model) i jeszcze jakiej dystrybucji używasz, domyślam się, że Fedora ale który numer? 5, 6?

:)

takk, tak wlasnie o te pakiety TP mi chodzi.. mam wlasnie cos takiego. A co do modemu.. to nie wiem jak to sprawdzic, bo fizycznie sie raczej nie da, czy istnieje jakis kod do konsoli który by mi wypisal nazwy urzadzen?bo tak w fedorze nie umie tego sprawdzic.

Uzywam fedory 6

Wygląda na to, że masz tak zwany "Winmodem" który w zasadzie nie jest wspierany pod Linuxem. Z tego co wiem, to akurat do Twojego modelu istnieje sterownik linuksowy, niestety darmowa wersja oferuje prędkość do 14400, dla pełnej obsługi trzeba wykupić licencję - jak jest naprawdę to proponuję sprawdzić stronę producenta sterownika TUTAJ i przeszukać forum i google wykorzystując nazwę modemu - może ktoś zna inne rozwiązanie?

Powodzenia! :)