*Mario* Napisano Luty 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2007 Witam ponownie. Czy ktos potrafi rozwiazac problem bardzo wolnego nagrywania plyt DVD ??? w K3B dzis nagrywalem plyte ponad godzine. Nagrywarka pracowala z predkoscia 1x zamiast 8x. Z drugiej strony jak tworze nowy projekt to mam do wyboru tylko predkosci Auto, Ignoruj, 1x, 2x i na tym koniec. Jednak w internecie mozna sie doczytac ze nagrywarka plytki DVD powinna nagrywac z predkoscia 8x. poszperalem troche w internecie i ktos pisal o nie wlaczonym DMA. Uzylem wiec komendy hdparm /dev/hdc i faktycznie nie mam wlaczonego DMA ale nawet jsli chcialbym go wlaczyc poleceniem hdparm -d1 /dev/hdc to i tak jest to nie mozliwe. to co wyplulo hdparm [root@Mario dev]# hdparm /dev/hdc /dev/hdc: IO_support = 0 (default 16-bit) unmaskirq = 0 (off) using_dma = 0 (off) keepsettings = 0 (off) readonly = 0 (off) readahead = 256 (on) HDIO_GETGEO failed: Inappropriate ioctl for device Uzylem plytki DVD+R ktora obsluguje predkosc nagrywania do 16x co o tym sadzicie ? Pozdrawiam Mario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powercomp Napisano Luty 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 Kiedyś miałem podobny problem z LiteOnem w Laptopie Zrobiłem tak Założyłem windowsa zainstalowałem nowy firmware i znowu założyłem Linuksa. U mnie pomogło Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
*Mario* Napisano Luty 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2007 Witam Problem w tym ze nie ma nigdzie softu do tego modelu. szukam rozwiazan dalej.... Pozdrawiam Mario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi