Skocz do zawartości

Utrata Hasła Roota W Mysql

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem co sie stalo ale nagle mysql przestal przyjmowac haslo roota.

jak sie zalogowac? dodam ze bazy sa malo dla mnie wazne (uczylem sie na nich). probowalem reinstalacji mysqla yumem, bazy (_znikły_ → zniknęły) ORT ale hasła nadal nie moge ustawić

[root@fedora ~]# mysql -u root -p

Enter password:

ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES).

[root@fedora ~]# mysql -u root

ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)

zaczynaja mi juz rece opadac do (_linuxa_ → Linuksa) ORT, wiem coraz wiecej ale kazda porcja wiedzy jest okupiona tygodniem meki. czy ktos mi moze powiedziec w jaki sposob moglo sie zmienic samo haslo jezeli tylko ja mam dostep do komputera? jak ustawic nowe haslo???

Ecik czasami trzeba wejsc na baze z roota ;) ale ogólnie lepiej zrobic sobie jakis schemat i dac swojemu userowi odpowiednie prawa,

do graficznego klikania polecam mysql-administrator, jest calkiem okej

PUPadmin, co do Twojego problemu, to z ciekawosc wpisalem w google cos podobnego do tego:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zm...+Google&lr=

i ja nie moge! co sie okazalo? ;) juz pierwszy link zdaje sie trafiac w dziesiatke ;)

http://vermin.eu.org/20050817/zmiana-hasla-roota-w-mysql/

sam kiedys jak mialem taki problem, skasowalem zawartosc rm -rfd /var/lib/mysql, ale to oczywiscie jest na maksa nieprofesjonalne ;)

zaczynaja mi juz rece opadac do (_linuxa_ → Linuksa) ORT, wiem coraz wiecej ale kazda porcja wiedzy jest okupiona tygodniem meki. czy ktos mi moze powiedziec w jaki sposob moglo sie zmienic samo haslo jezeli tylko ja mam dostep do komputera? jak ustawic nowe haslo???

moze poprostu naucz sie korzystac z google? (lekko zlosliwe) ;)

pozdro