Skocz do zawartości

Intel Gma950 Pci Express I Fedora Core

ethana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zainstalowałam właśnie Fedorę, jestem kompletnie nowym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT i nie mam pojęcia jak rozwiązać mój problem,

mianowicie, mam Laptopa 15,4" i kartę zintegrowaną Intel® GMA950 PCI Express up to 128MB UMA

niestety rozdzielczość jest tragiczna i obraz "rozciągnięty", nie wiem, co powinnam zrobić, może zainstalować jakiś sterownik?

bardzo proszę o kilka prostych wskazówek, lub link, jeśli już ktoś miał taki problem,

pozdr

Czesc

Widze masz ten sam problem co ja. Mamy te same karty graficzne i te same ekrany LCD.

mnie nikt nie umie pomoc, wiec poniewaz metoda prob i bledow doszedlem do rozdzielczosci 1280x800 i chyba udalo mi sie nawet wlaczyc akceleracje 3D (mowie chyba bo wygaszacze ekranu OpenGL smigaja plynnie) wiec podziele sie z Toba moim doswiadczeniem.

zeby uzyskac ladna grafike wykonaj cos takiego:

uruchom z menu Administracja - Ekran potem zakladka Sprzet i ustaw tam monitor LCD Panel 1280x800, nizej powinna byc Twoja karta Intel... 945.....

wroc na zakladke Ustawienia i wybierz sobie rozdzielczosc 1280x800

zatwierdz zmiany

wcisniej kombinacje klawiszy CTRL+ALT+BACKSPACE

jesli to co napisalem Ci nie dziala (u mnie nie dzialalo) przystap do kolejnych krokow jak ponizej:

Zaloguj sie jako root, wejdz do pliku etc/X11/xorg.conf i dopisz tam gdzies na poczatku pliku cos takiego:

Section "Module"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "dri"
EndSection

potem gdzies na dole odszukaj linie:

Modes    "1280x800" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"

i dopisz tam # (kratke) przed slowem Modes.

Zapisz plik i wcisnij kombinacje klawiszy CTRL+ALT+BACKSPACE

Pamietaj ze modyfikujesz plik systemowy, ale jak cos pojdzie nie tak to Fedora uruchomi program do przywrocenia ustawien. Tylko bedziesz musial dac 3 x YES a potem haslo roota :)

Mam nadzieje ze pomoglem i ze uzyskales to co chciales:)

Pozdrawiam

Mariusz

• 1 year later...