adams24 Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Skonfigorowałem sobie VSftp D i przy próbie logowania wywala mi taki komunikat: [root@serwer ~]# ftp localhost Connected to localhost.localdomain. 220 Prywatny serwer FTP sieci Zyrakow-City- Powered by: vsftpd 530 Please login with USER and PASS. 530 Please login with USER and PASS. KERBEROS_V4 rejected as an authentication type Name (localhost:root): adam 331 Please specify the password. Password: 530 Login incorrect. Login failed. ftp> I tak cały czas. Chociarz (_chasło_ → hasło) ORT (_napewno_ → na pewno) ORT dobrze wpisuję. Prześledziłem inne posty na ten temat i wyłączyłem SeLinux i dalej to samo. Mój config wyglada tak: # Ustawiamy tutaj, z poziomu jakiego użytkownika ma być uruchamiany nasz serwer: nopriv_user=ftp # Uruchomienie serwera w trybie standalone. Jeśli chcemy aby nasz vsftpd był # uruchamiany w trybie inetd, rezygnujemy z tej opcji, ponieważ domyślnie jest # ona ustawiona na "NO": listen=YES # Definiujemy, tutaj na jakim porcie ma nasłuchiwać serwer (domyślnie jest to port 21): listen_port=21 # Zabronienie logowania anonimowych użytkowników: anonymous_enable=NO # Zezwolenie logowania dla lokalnych użytkowników local_enable=YES # Pozwolenie do zapisu we własnym katalogu write_enable=YES # Umask (022 jest używany przez większość serwerów ftp) local_umask=022 # Włączenie llogowania xferlog_enable=YES # ścieżka do pliku z logami xferlog_file=/var/log/xferlog.log # Logi w formacie xferlog (jest wykorzystywany m.in. przez wu-ftpd) xferlog_std_format=YES # Maksymalna liczba połączonych użytkowników max_clients=10 # Maksymalna liczba użyktowników mogących się połączyć z tego samego adresu IP max_per_ip=3 # Banner, który będzie wyświetlany przy każdym połączeniu z serwerem ftpd_banner=Prywatny serwer FTP sieci Zyrakow-City- Powered by: vsftpd # Userzy nie mogą wychodzić poza swój katalog domowy chroot_local_user=YES # Ustawiamy katalog dla chroot'a: secure_chroot_dir=/var/chroot/vsftpd # Lista użytkowników, którzy mogą wychodzić poza swój katalog domowy, # musisz utworzyć ten plik. # np: touch /var/chroot/vsftpd/vsftpd.chroot_list # Dodanie użytkownika odbywa się poprzez dopisanie nazwy usera do tego pliku. # np: echo "tomek" >> /var/chroot/vsftpd/vsftpd.chroot_list chroot_list_enable=YES chroot_list_file=/var/chroot/vsftpd/vsftpd.chroot_list Czy ktoś może mi pomóc. Jestem poczatkujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Luty 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 Brakuje konfigu uwierzytelniania ... pam_service_name=vsftpd NIe wiem tylko dlaczgo jest tam wzmianka o kerberosie ... Druga rzecz to brak portu do transferu danych FTP connect_from_port_20=YES ... choc moze teraz to jest domyslne ustawienie (nie wiem) Trzecia rzecz to (w moim przypadku gdy zaczynalem z vsftpd tak byl) Czy masz otwarte porty 20, 21 TCP oraz zaladowany modul ip_contrack Bez niego nie zalogujesz sie do serwera wiekszoscia klientów ftp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Luty 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 I (_żeczywiście_ → rzeczywiście) ORT pomogło. Ustawiłem metodę uwierzytelniania tak jak zaleciłeś i nr portu do transferu danych i serwer ftp działa pięknie. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Luty 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2007 A mam jeszcze jedno pytanko!Ta konfiguracja opisana pozwala uzytkownikom systemowym na zagladanie do swoich katalogów domowych. A czy mógłbym im jeszczcze udostepnić jakis katalog taki który jest jest udostepniany przez sambę. Chodzi mi o to że po zalogowaniu przez klienta FTP widzieli również dany katalog np. /home/public gdyż tam ma udosŧępniane rózne ciekawe rzeczy ale przez sambę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Luty 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2007 Aby to osiągnąć musiałbyś zdjąć klatkę chroot z połączeń do serwera, dodatkowy folder podlinkować do folderu domowego. Vsftpd jest dosyć prostym serwerem ... Możliwe że by się też dało porobić uprawnienia do poszczególnych folderów i podczas łączenia podawać katalog do którego chcemy się łączyć. Tego jednak z vsftpd nie ćwiczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Luty 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 po prostu załozyłem usera o nazwie home i nadałem mu hasło odpowiednie. Dla usera domyslnym katalogiem domowym jest własnie udostepniany przez sambę katalog home. No i jak chcą cos sciągać po ftp to niech się logują na tego usera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi