Skocz do zawartości

Fedora Kontra Opensuse

Hubertus

Rekomendowane odpowiedzi

A więc wziąłem się ostatnio za openSUSE 10.2 na moim desktopie, zachwyciła mnie instalacja, obsługa sprzętu, no i COMPIZ(XGL). No i zdradziłem ;) fedorę 6, i na lapie (ze względu na narzędzia w suse do lapa, jest ich sporo) zainstalowałem openSUSE, ale po jakim czasie dostawałem szewskiej pasji (delikatnie mnie zaczęło wku......). Repo rozbite miedzy Yumem , Yastem, i innymi. Administracja - wiecznie mi czegoś brakowało (Yast2 nie rozwiązuje wszystkiego). No i stabilność, po jakimś czasie wiecznie mi wertował dysk przy starcie jak by jakieś dane były skopane, przeszukiwał wszystkie partycje po kolei (czyli ogólnie stabilność do du.....), poza tym dziwnie działające niektóre programy. A więc wróciłem do poczciwej dobrej fedory. No i wreszcie spokój i stabilizacja. Tak więc jak ktoś ma zamiar sie przesiadać na inną dystrybucje ze względu na wodotryski (oczywiście fedora ma tez XGL), bajery i lepszą wykrywalność sprzętu( mój WIN MODEM został "wreszcie"wykryty i zainstalowany pod SUSE ale nie działa stabilnie, a wręcz działał jak chciał) to radze sie zastanowić 1000 razy bo czasami to się nie opłaca, podobnie rzecz sie ma do Mandrivy, którą też miałem przez długi czas na Desktopie ale wiecznie sie wysypywała!!!

A więc witaj ponownie fedoro.

;) mały błąd, nie Opansuse tylko openSUSE :P

[Edit]Pozwoliłem sobie poprawić pomyłkę w temacie, sam też mogłeś to zrobić ;) - WalDo

oczywiście fedora ma tez XGL
A raczej AIGLX, które, jak wszyscy wiemy, jest lepsze, bo wszystko co od RedHata jest lepsze niż to co od Novella :P

podobnie rzecz sie ma do Mandrivy, którą też miałem przez długi czas na Desktopie ale wiecznie sie wysypywała!!!

Znam ten ból. Od czasu MDK 9.1 (bodaj, nie chce mi się płyt wyciągać i sprawdzać :P) którego kiedyś kiedyś miałem do wynalazków Mandrake'opodobnych się zbliżam...

bo wszystko co od RedHata jest lepsze niż to co od Novella tongue.gif

to nie mozliwe .. tylko grub Suse lepszy od RedHat .. tam grub suse sa cechy dodatkowe i wiele botowania CDROM, USB itp ..a drugi naszy grub brakowalo :(

to nie mozliwe .. tylko grub Suse lepszy od RedHat .. tam grub suse sa cechy dodatkowe i wiele botowania CDROM, USB itp ..a drugi naszy grub brakowalo

Po pierwsze stary, muszę być szczery, popracuj nad gramatyką bo kiepsko Ci ona idzie... :/

A teraz do rzeczy: może i masz rację, ale to wszystko się da ustawić ;) Grub to grub - nie ważne skąd - wszystko zależy od konfiguracji, a tą sobie każdy może zrobić taką, jaką lubi ;) AIGLX i XGL to co innego - to zupełnie różne, konkurencyjne technologie.

ja powiem tak. Miałem Suse jescze w wersji 10.1 i miałem mandrive, i za cholere nie przypadły mi one do gustu. Mało repo, mało plików i przy instalacji ciągle czegoś brakowało a inna sprawa, że jak chciałem zainstalować swoją drukarkę to (_odrazu_ → od razu) ORT po restarcie miałem zwis Suse :/ w przeciwieństwie do fedorki gdzie instalacja poszła gładko :-)

PS

Trochę z inne beczki... czy to prawda, że Red Hat połączył się z REDMOND??

czy aby na pewno umarło ze śmiechu ??

Za portalem jakilinux.org:

Kolejny dowód zbliżającej się apokalipsy: Red Hat planuje zawrzeć umowę z Microsoft w celu “wspierania interoperacyjności”.

W wywiadzie dla serwisu vnunet.com, Tom Robertson z Microsoft powiedział

Prowadzimy z Red Hatem dyskusje od dłuższego czasu […]Dostarczamy produkty dla tego samego rynku klientów. Od początku stawialiśmy sprawę jasno, że chcielibyśmy zawrzeć umowy podobne jak te z Novellem z kolejnymi graczami open-source, w szczególności z Red Hatem.

Mark Webbink, prawnik z Red Hata, potwierdził doniesienia vunet.com o prowadzonych rozmowach.

Więcej informacji: http://www.localtechwire.com/business/loca...ogpost/1207930/

hmmm...

"W ostatnich dniach sporo się działo na linii Microsoft - Novell, między innymi firmy te nakreśliły wspólną wizję współpracy w najbliższym czasie, o czym pisaliśmy wielokrotnie na łamach vortalu. Teraz do grona współpracujących z korporacją z Redmond dołącza także Red Hat, obok Novella kolejna firma silnie wspierająca rozwiązania Open Source."

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=6000

:/ z dnia 15.02.2007 dlatego się spytałem...

Ja jednak będe po tej drugiej stronie barykady i uważam iż taka współpraca może mieć korzyści dla świata Linuksa.

IMO nie umierajmy dla idei i nie stawajmy się fanatykami.Wbrew czarnym wizją to jednak może być owocne i upowszechnić linuksa na desktopach.Jest jedno ale firmy Red-hat i Novell powinny przestać wierzyć MS on często obiecuje a potem niszczy.

Korzyści przyniosą i to niezłe - pieniężne tym na "górze". Nic poza tym.

Zobacz jak szybko rozwija się windows - tempo żółwia, chód pin... eee... kaczki.

A linux? Pojawia się nowy model urządzenia - błyskawicznie pojawiają się paczki.

Nowy problem - otwarty kod - znasz się na rzeczy - możesz się przysłużyć sprawie, rozwiązać usterke i podzielić się wiedzą z resztą świata.

Linux opiera się na pewnych ideałach - przecież narodził się w atmosferze bólu i cierpienia! W czasach prześladowań ze strony komercyjnych stręczycieli!! - Dobra, poniosło mnie... :rolleyes: .

Jego społeczność tworzy go z ciekawości/chęci-wykazania-się/Z WOLNEJ WOLI, A NIE DLA ZAROBKU...

Jeżeli ta fuzja do dojdzie do skutku RedHat a z nim FC nie bedzie już taka sama jaka jest teraz.

Ale z drugiej strony wydaje mi się że większość ludzi-pasjonatów bedzie kontynuowała ten "WOLNY" projekt gdzieś na boku, pewnie pod inną nazwą, ale jednak.

JA MóWIę KATEGORYCZNE NIE

korzysci ??

Jedynymi korzysciami bedzie to ze wolne oprogramowanie zostanie zniszczone. Micro$oft nie mysli o wspolpracy, a jedynie o tym aby wyprzec linuksa calkowicie z rynku. O czym najdobitniej chyba swiadczy ostatnia wypowiedz Ballmera.

z tego co czytałem to ma to także zaowocować tym, że linux stanie się bardziej dostępny i prostszy w obsłudze (dwa razy klik -> next -> next ->accept -> finish) w sumie na (_linuxa_ → Linuksa) ORT już to jest. Dla mnie zbytnia prostota prowadzi do zacowania i zmniejszenie bezpieczeństwa. Dlatego też Windows jest bardziej narażony.

Co do instalowania z dysku:

Linux(FC6)(pakiet.rpm): 2klik, haslo, klik(OK)/Enter, klik(Zainstaluj), klik(OK).

Vista(setup.exe): 2klik, haslo, enter, kilka razy klik(zalezne od programu)

Widac, Linux wymaga juz mniej klikania nic Windows(np. Thunderbird)... Haslo w Viscie spelnia taka sama role jak w Ubuntu, czy OSX(potwierdzenie, ze to TY instalujesz, obejsc mozna w 2-3 minuty max).