Skocz do zawartości

Hal + Montowanie Nośników

jjj

Rekomendowane odpowiedzi

Zakończyłem swoją pierwszą instalację Fedory 6. Trochę późno, ale lepiej późno niż wcale. Wskoczyła na miejsce... hm... RedHata 9... to była mimo wszystko udana dystrybucja. Jakby projekt legacy nie padł, to pewnie by jeszcze pożyła...

Plusów jest dużo, m.in. za usunięcie fstab-sync w porównaniu z poprzednimi Fedorami. ,,Wkurzał'' mnie niemiłosiernie. A w związku z tą zmianą mam pytania:

1. jak skonfigurować HAL-a, żeby automatycznie montował podłączane nośniki do katalogów, najlepiej na podstawie wpisów fstab? Takie rozwiązanie wydaje mi się bardziej eleganckie od automount-a, no bo skoro HAL już jest -- a być musi -- to niech się przydaje...

Jest w systemie nowy gnome-mount -- nie do końca jeszcze rozumiem jego potrzebę. Jest też obsługa automatycznego montowania w GNOME i w KDE, ale chciałbym móc tę akcję przeprowadzać identycznym sposobem niezależnie od zastosowanego desktopu, a także na lokalnej konsoli tekstowej. Dlaczego? bo nie lubię uzależnień.

2. Przy okazji: dlaczego GNOME montuje nośniki i otwiera okna Nautilusa z ich zawartością przy włączonych opcjach

[x] /desktop/gnome/volume_manager/autobrowse

[x] /desktop/gnome/volume_manager/automount-media

to jest jasne. Ale dlaczego NIE montuje, kiedy NIE otwiera, tzn. przy opcjach

[ ] /desktop/gnome/volume_manager/autobrowse

[x] /desktop/gnome/volume_manager/automount-media

pozostaje dla mnie zagadką.