skazi Napisano Wrzesień 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 8, 2004 Postanowiłem napisać jak zainstalowałem ten sterownik czyli acx100 na naszej ukochanej dystrybucji (MUSISZ MIEĆ ZAINSTALOWANĄ PACZK WIRELESS-TOOLS). Najpierw ściągamy wszystkie potrzebne pliki czyli sterownik i firmware z tych stron: sterownik acx100 firmware Nastepnie należy rozpakować paczke takim poleceniem: tar -xvjf acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_34.tar.bz2 Przechodzmy do przedchwileczką rozpakowanego archiwum: cd acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_34 Wklepujemy teraz: ./Configure jak nie wywali jakiegoś błędu to: make cd src A teraz musimy utworzyć sobie katalogi: mkdir /home/bartek/WLAN mkdir /home/bartek/WLAN/module mkdir /home/bartek/WLAN/firmware u ciebie "bartek" zamień np. na swoje imię lub coś innego Przenosimy nasz świeżo skompilowany modul do odpowiedniego katalogu: mv acx_pci.ko /home/bartek/WLAN/module Nastepnie wychodzmy do katalogu: cd scripts Stąd musimy przenieść pliki start i stop: mv start_net /home/bartek/WLAN mv stop_net /home/bartek/WLAN Nastepnie trzeba sobie ściagnąć firmware i je rozpakować: tar -zxf acx100_firmware.tar.gz Pliki MUSZA miec takie nazwy: RADIO0D.BIN RADIO11.BIN RADIO15.BIN WLANGEN.BIN wszystkie muszą być dużymi literami jak nie są to zrób żeby były I teraz je przenosimy: mv *.BIN /home/bartek/WLAN/firmware Teraz przechodzmy do katalogu i edytujemy plik start_net: cd /home/bartek/WLAN nano start_net Nasz plik powinien wyglądać mniej więcej tak: DEV=wlan0 IP=tutaj.twoj.adres.ip NETMASK=255.255.255.0 GATEWAY=tukej.adres.ip.bramki ESSID="tutaj_twoj_essid" lub zostaw "any" RATE=11M # zostaw 11M, albo daj 1M CHAN=1 # Tutaj Twoj kanal MODE=Managed DEBUG=0x00 KEY="s:twójklucz" # jesli nie uzywasz wep'a to zahaszuj to, to sa dane w ASCII ALG=open # open == Open System, restricted == Shared Key To tam sobie odpowiednio zmień Teraz sobie odnajdujesz takie linijki: MODULE_AT="${SCRIPT_AT}/src/acx100_pci.o" FIRMWARE_AT="${SCRIPT_AT}/firmware" I zmieniasz je na: MODULE_AT="/home/bartek/WLAN/module/acx100_pci.ko" FIRMWARE_AT="/home/bartek/WLAN/firmware" Zapisujesz CTRL+O i wychodzisz CTRL+X. Na sam koniec teraz tylko wpiszemy adresy serwerów DNS. W tym celu musimy zedytować plik resolv.conf: nano /etc/resolv.conf I wpisujesz tutaj swoje serwery DNS np.: nameserver 192.168.0.1 nameserver 194.205.159.1 Zapisujesz plik i wychodzisz Zrób sobie reboot'a dla pewności Wchodzimy do katalogu gdzie mamy plik start_net i odpalamy go taką komendą: ./start_net Jesli dobrze sie załadowało, to sprawdź czy coś dochodzi: ping -c 10 192.168.0.1 Zamiast 192.168.0.1 wpisz swoją bramkę To jest sposob instalacji dla osób, ktore posiadaja własny adres IP, jesli biega o DHCP to trzeba tylko małe poprawki walnąć w skrypcie Net’a zawsze będziesz musiał odpalał poprzez ./start_net, ale jak chcesz, to możesz zawartość skryptu start_net przekopiować do pliku rc.local w katalogu /etc/rc.d dzięki czemu sterownik będzie ładowany podczas startu systemu i nie będzie trzeba wpisywać zawsze ./start_net, niestety nie wiem jak zrobić żeby podczas wyłączania systemu sterownik się wyłączał ale może ktoś wymyśli jak to się robi. To by było na tyle testowałem sterownik na jądrze 2.6.6, 2.6.8-1 i 2.6.9 na wszystkich działa bez problemów. Jeśli macie jakieś pytania lub czegoś nie rozumiecie to piszcie. ps. Moja karta to Dlink Dwl-520+ ale z tego co wiem to sterownik acx100 obsługuje więcej kart które są oparte na chipsecie Texas Instruments. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi