homik Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 Witam wszystkich, Wiem, że mnie wszyscy zjadą, ale mówię wam, że nie mogę sobie z tym poradzić. Nigdy nie miałem do czynienia z Linuxem, znalazłem bardzo dużo opisów jak ta karte zainstalować, mimo to Internet na niej dalej nie działa Podejrzewam, że jest to wynikiem mojej niewiedzy (braku zrozumienia) o niektórych pojęciach. Do tej pory zawsze zacinałem się na ndiswrapper. Próbowałem zainstalować wpisując polecenia make i make install, i nigdy się nie udało. Potem na rpmbone posciagałem kilka pakietów ndiswrappera i tez żaden z nich nie chciał się zainstalować. Do tej pory zawsze korzystałem z opisów, które piszą, ze nie potrzeba kompilowac kernela do instalacji, nie rozumiem ich. Uważacie, że powinienem zacząć? Jesli jestescie w stanie pomóc, zróbcie to jakos łopatologicznie, żebym zrozumiał. I jeszcze jedno, korzystam z Fedora Core 4, aktualnie pobieram Fedora Core 6. Pomóżcie uwolnić się od hegomonii Billa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 Powiem szczerze - poczekajmy az sciagniesz i zainstalujesz FC6. Tylko nic sam nie instaluj i nie kombinuj w nowym systemie bo niektore proby moga zostawic w systemie slad (nadpisac/podminic pakiety, pliki konfiguracyjne itp) przez co pozniej moga byc klopoty z czysta instalacja krok po kroku. Wroc tu z 6 to sprawe zalatwimy. Chyba, ze komus bedzie sie chcialo walczyc, zlituje sie i napisze Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2007 Jeżeli chcesz się pobawić w instalację ndiswrappera jeszcze pod FC4 to podaj jaki masz kernel. Wpisz w konsoli: uname -a i wklej wynik. W repo livna są gotowe paczki ndiswrapper dla FC4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano Luty 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Po wpisaniu w konsolę uname -a wyskoczyło mi cos takiego: Linux localhost.localdomain 2.6.11.1.1369_FC4 #1 Thu Jun 2 22.55.56 EDT 2005 i686 athlon i386 GNU/Linux Przy okazji, może mi ktos wytłumaczy co to za data w tym wyniku jest. I jeszcze jedno pytanie, oznaczenie i386 mówi o tym, że procek jest 32-bitowy, czy coś jeszcze mówi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Będzie potrzebna aktualizacja kernela do wesji: 2.6.17-1.2142_FC4. W związku z tym pytanie, czy masz dostęp do Internetu pod FC4 przez kabel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano Luty 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Nie, tylko WiFi, przez kabel nie mam dostępu. A nie da sie pociagnąc cos pod Windowsem i zaktualizowac ręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Możemy spróbować Kernel weź Stąd i dodatkowo kernel-devel Stąd - Jeżeli będzie wołanie o dodatkowe pakiety, to doszukaj je Tutaj. Ndiswrappera pobierz Stąd oraz kernel-module-ndiswrapper Stąd. Jeżeli tu będzie wołanie o zależności to doszukaj Tutaj Zrestartuj komputer z nowym kernelem i teraz spróbuj zainstalować sterowniki do twojej karty z ndiswrapperem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano Luty 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Dobrze, na razie ściągam wszystko. Tylko moje pytanie jest takie: kiedyś ściągnąłem sobie RPM z Kernelem, jakaś nowsza wersja to była, znalazłem na RPMBone. kliknąłem na ten RPM dwa razy (na koncie roota) i wyskoczył mi komunikat, że ten RPM nie może zostać zainstalowany. Czy mogę się spodziewać czegoś takiego z tym kernelem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Nie instaluj paczek "dwuklikiem"! Wszystko z konsoli! kernel poprzez rpm -ivh kernel-xxx a ndiswrappera (i inne) poprzez rpm -Uvh nazwa_paczki,rpm Może w międzyczasie poczytaj WIKI i FAQ? Trochę Ci sie rozjaśni dodane: oczywiście instalujesz jako root... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano Luty 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 Super, na razie idzie dobrze. Zainstalowałem nowego kernela, potem kernel-devel, z modułem ndiswrappera było gorzej, tak jak przewidywałeś, niespełnione zależności. Źle bo nie zapisałem dokładnie co było, ale to brzmiało tak: Błąd, niespełnione zależności: ndiswrapper >= 1.18-1.lvn4 Cos takiego było i się nie zainstalowało. Patrzyłem na ten folder z tymi zależnościami, ale tam same pliczki są. Wiem, że jest ze mnie dziecko neostrady, ale sobie nie za bardzo radzę. Aha, jak juz zainstaluję tego ndiswrappera, to czy z tego poradnika moge skorzystać, żeby potem bez żadnych pytań do Ciebie zainstalowac ta kartę? Spojrzyj na to: http://continuum.asi.pwr.wroc.pl/linuxacad..._Planet_WL-8305 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit664 Napisano Luty 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2007 co do zależności to po prostu musisz wpisać OBIE paczki razem czyli: rpm -Uvh ndiswrapper-1.18-1.lvn4.i386.rpm kernel-module-ndiswrapper-2.6.17-1.2142_FC4-1.18-1.lvn4.i686.rpm Opis powinien zadziałać (zacznij od punktu 2.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano Luty 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 Odkryłem coś! Po zainstalowaniu tego nowego kernela, GRUB dodał kolejny wpis sytemu do bootowania. Dotychczas miałem Windows, i wpis pod spodem (cos o (_linuxie_ → Linuksie) ORT a potem:)2.6.11.1.1369_FC4. Teraz w GRUBIE mam jeszcze wpis: (coś o (_linuxie_ → Linuksie) ORT, a potem:)2.6.17-1.2142_FC4. Myśląc logicznie wybrałem ten nowy wpis, i zobaczyłem cos takiego: konsolowy ekran ładowania systemu (inicjacja urządzeń, bootowanie kernela). W starym wpisie potem widziałem kolorowy pasek ładowania z ładnym komputerkiem na tapecie, a teraz pojawia mi sie tylko kursor myszki w postaci X. Nawet dioda dysku sie nie swieci, nic dalej nie hula. Więc włączyłem drugi wpis, ten ze starym numerkiem kernela. Zainstalowałem na nim ndiswrappera, moduł, a potem chciałem sobie zemulowac sterowniki. Skopiowałem pliki, wchodze w konsolę a tam po wpisaniu ndiswrapper -i tiacxln.inf: błąd couldn't copy to directory /usr/sbin/ndiswrapper on line 144 Niezły numer co? Potraficie cos pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano Luty 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2007 Dobra, już wszystko w porządku, zainstalowałem sobie Fedorę 6, i to wszystko dzięki tobie pit664. Gdyby nie ty, to dalej próbowałbym zainstalowac ndiswrappera pod złą wersję kernela Net mi już działa, teraz męczę sie z Frajerfoxem i z normalnym klientem GG pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Jesli ktoś znalazł ten temat i szuka pomocy, chetnie usłużę. Na początek rady: 1. Wszystko szukajcie na download.fedora.redhat.com 2. Oprócz kernela, kernel-devel, ndiswrapper, kernel_module-ndiswrapper pobierzcie sobie mkinitrd-5.1.19.0.2-1 oraz nash-5.1.19.0.2-1 3. Zważaj dokładnie na wielkość liter (Linux to nie Windows, TIACXLN.INF a tiacxln.inf to dla niego 2 różne pliki) To tyle ode mnie, jesli masz jakiekolwiek pytania, to piszcie na maila czapka28[małpa]gmail[kropka]com albo na GG nr 9752448. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi