orthunch Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 Witam, Od jakiegoś miesiąca mam Fedore Core 5 i wszystko było cacy i okej do czasu gdy postanowiłem obejrzeć pewien serial w formacie .mkv. Zainstalowałem chyba wszystkie nawet najbardziej egzotyczne player'y plus kodeki do nich ( np te z strony mplayera) i nic to niedało. Cały problem polega na tym, że gdy uruchamiam np poniższy plik, to na większości odtwarzaczy dzwięk jest ok natomiast obraz delikatnie mówiac nie nadąza i galopuje uniemożliwiając oglądanie. Wiem, że pliki .mkv doskonale chodziły pod VLC, więc i go zainstalowałem ale VLC wyłancza sie kiedy tylko otwieram plik. Załamuje już ręce, totalnie nie wiem co robić, przeczytałem już tony faq'ów zarówno w polskich serwisach jak i zagranicznych, trudzę sie na od tygodnia i niczego właściwie nie osiągnołem. Jeżeli ktoś był by tak miły i podął mi jakieś możliwe rozwiązanie problemu to będe bardzo wdzięczny. Jeśli to może w czym kolwiek pomóc to podam parę danych na temat mego kompa: CPU: Celeron 2GHz GPU: GeForce 4 MX440 (nie mogę do niego zainstalować sterwoników, wg metod z faq'ów) KDE: 3.5.5-0.2 Kernel: 2.6.19-1.2288 Plik, który próbuje otdworzyć wygląda tak: [A-Kraze]_Ergo_Proxy_-_01_[1280x720_H264_AAC_5.1][53CD18EA] Aha mam jeszcze jedno pytanie czy w wypadku mandrive też będa takie problemy jak w wypadku FC5 jeśli chodzi o kodeki itd. czy dla linuksowych amatorów będzie to raczej bardziej przyjazne środowisko ? Z góry dziękuje za wszelki rady ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2007 Mialem odcinki daimosa w rmvb i w tym jeden w mkv. Ogladalem je pod programem realplayer, bo mialem problemy z uruchomieniem rmvb pod mplayerem. Nie jestem jednak teraz pewien, czy akurat ten w mkv te odpalalem, a nie mam teraz jak sprawdzic, wiec zobacz sam. Zadnych dodatkowych kodeków nie wymaga. http://www.real.com/player Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orthunch Napisano Luty 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2007 Miałem odcinki daimosa w rmvb i w tym jeden w mkv. Oglądałem je pod programem realplayer, bo miałem problemy z uruchomieniem rmvb pod mplayerem. Nie jestem jednak teraz pewien, czy akurat ten w mkv te odpalałem, a nie mam teraz jak sprawdzić, więc zobacz sam. Żadnych dodatkowych kodeków nie wymaga. Niestety jest ten sam problem co z helix'em wyskakuje mi że ni mam kodeka do plków .mkv mimo iż przeniosłem wszystkie pliki z kodekami do folderu codec real player'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Luty 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2007 Pliki *.mkv mozna otwierac róznymi programami np: Xine, czy tez Mplayer nalezy sciagnac dodatkowe biblioteki ze strony prajektu "matroska" http://www.matroska.org/downloads/linux.html Nie wiem jak sie to wszystko bedzie zachowywalo na kompach z prockiem x64. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orthunch Napisano Luty 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2007 Wszelkie potrzebne biblioteki zainstalowałem oczywiście już wcześniej. Xine, Mplayera naturalnie też wybróbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Moja teza jest taka. Najpierw uaktualnij MPlayera z Livny. Jak nie działa, to ściągnij z mplayerhq kodeki, albo lepiej, masz reposity z faq? To gotowe! yum enablerepo=atrpms install win32codecs i powino chodzić. Chyba, że nowsze chcesz, bo nie wiem, czy Alex uaktualnił. To ściągasz z mplayerhq.hu kodeki i jedziesz w MPlayerze (musisz rozpakować archiwum tar). I albo do /usr/share/mplayer/win32/ abo do wiesz lokalnych (usr/local/... i chyba podobnie)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi