Skocz do zawartości

Wgrywanie Programów (duży Problem :/)

Jesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli mogę się wtrącić :)

(1) gdzies w tle pracuje juz yum (lub pup/yumupdatesd) - poczekaj az skonczy (ps -e | grep yum i bedziesz wiedzial czy pracuje...)

Zakładając, że dopiero co zainstalowałeś Fedore to yumupdatesd bardzo ciężko pracuje :) - po włączeniu kompa sporo czasu zajmuje mu zebranie informacji o nowych pakietach. Jeśli jesteś niecierpliwy możesz mu przerwać następująco: System/Administracja/Usługi (Services), szukasz go na liście usług (pewnie będzie ostatni), podświetlasz, klikasz zatrzymaj i po kłopocie. Tylko nie rób tego jeśli już włączyłeś aktualizowanie pakietów !! bo (wprawdzie nie testowałem:)) ale zdaje się, że może to "posypać" aktualizację i będzie problem :) (poprawcie mnie jeśli się mylę)

We wspomnianym wyżej poradniku znajdziesz też przydatny opis niektórych, być może, niepotrzebnych Ci usług. Warto je powyłączać - system będzie się troche szybciej uruchamiał i "zjadał" mniej zasobów. Uważaj jednak co odznaczasz - jeśli nie wiesz do czego służy i w poradniku nie ma opisu to lepiej zostaw w spokoju :)

Dobrej zabawy :)

mam jeszcze jeden problem

mam taki jeden plik rar do rozpakowania i nie da sie wiec (_sciagnolem_ → sciagnalem) ORT wnirara na (_linuxa_ → Linuksa) ORT i tez nie wiem jak go zainstalowac

prosze o podpowiedz (bo nie mam instrukcji)

A w jakim formacie masz tego rara sciagnietego? *.rpm? lepiej z tym nie kombinuj - w Fedorze jest Menedzer Archiwów, który powinien sobie z rozpakowaniem rara poradzic (nie sprawdzalem *.rar ale na bank rozpakowywal mi *.zip)

PS.

Poza tym chyba nie powinienes zadawac nowych pytan w watku, który mial dotyczyc czego innego (troche to miesza na forum). Zanim zadasz kolejne pytania zapoznaj sie z regulaminem. Zeby Cie zaraz na poczatku Moderator nie zapoznawal ;)

============EDIT===========

@j-23 slusznie co do rara mój blad :) ale nie problem doinstalowac :)

Robi się z tego poradnik dla nowicjusza krok po kroku. Ale co tam.

RAR jest formatem opatentowanym i dlatego nie ma go domyślnie w Fedorze. Ala udestępnione jest narzędzie do ropakowywania UNRAR.

1. Zainstaluj UNRAR czyli yum install unrar

2. otwórz katalog z plikiem *.rar

3. najedź myszką, kliknij prawym klawiszem - powinno pokazać się między innymi "Rozpakuj do....

4. Dalej to trywialne.

ZIP podobnie jak w Windows traktowany jest jak katalog. Dwa razy (lub raz w zależności jak masz ustawione) klikasz i "po herbacie"

j-23

Winrar tylko dla windowsa ..

Wejdz na stronie http://www.linuxsoft.cz/pl/sw_list.php?id_kategory=39 i wybierz i zrob sam zainstalowac jakis program kompresja jak nie umiesz zainstalowac to pytaj mnie .. to najlepsza strona na swiecie i tyle programow a takze jest po polsku :P

Ja uzywam unrar i ark ..

Pozdro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...