Saek Napisano Luty 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 Jeśli mogę się wtrącić (1) gdzies w tle pracuje juz yum (lub pup/yumupdatesd) - poczekaj az skonczy (ps -e | grep yum i bedziesz wiedzial czy pracuje...) Zakładając, że dopiero co zainstalowałeś Fedore to yumupdatesd bardzo ciężko pracuje - po włączeniu kompa sporo czasu zajmuje mu zebranie informacji o nowych pakietach. Jeśli jesteś niecierpliwy możesz mu przerwać następująco: System/Administracja/Usługi (Services), szukasz go na liście usług (pewnie będzie ostatni), podświetlasz, klikasz zatrzymaj i po kłopocie. Tylko nie rób tego jeśli już włączyłeś aktualizowanie pakietów !! bo (wprawdzie nie testowałem:)) ale zdaje się, że może to "posypać" aktualizację i będzie problem (poprawcie mnie jeśli się mylę) We wspomnianym wyżej poradniku znajdziesz też przydatny opis niektórych, być może, niepotrzebnych Ci usług. Warto je powyłączać - system będzie się troche szybciej uruchamiał i "zjadał" mniej zasobów. Uważaj jednak co odznaczasz - jeśli nie wiesz do czego służy i w poradniku nie ma opisu to lepiej zostaw w spokoju Dobrej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jesiu Napisano Luty 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 mi teraz chodzi o zasade dzięki której instaluje się gry i inne rzeczy tego typu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Luty 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 mam jeszcze jeden problem mam taki jeden plik rar do rozpakowania i nie da sie wiec (_sciagnolem_ → sciagnalem) ORT wnirara na (_linuxa_ → Linuksa) ORT i tez nie wiem jak go zainstalowac prosze o podpowiedz (bo nie mam instrukcji) A w jakim formacie masz tego rara sciagnietego? *.rpm? lepiej z tym nie kombinuj - w Fedorze jest Menedzer Archiwów, który powinien sobie z rozpakowaniem rara poradzic (nie sprawdzalem *.rar ale na bank rozpakowywal mi *.zip) PS. Poza tym chyba nie powinienes zadawac nowych pytan w watku, który mial dotyczyc czego innego (troche to miesza na forum). Zanim zadasz kolejne pytania zapoznaj sie z regulaminem. Zeby Cie zaraz na poczatku Moderator nie zapoznawal ============EDIT=========== @j-23 slusznie co do rara mój blad ale nie problem doinstalowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Luty 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 Robi się z tego poradnik dla nowicjusza krok po kroku. Ale co tam. RAR jest formatem opatentowanym i dlatego nie ma go domyślnie w Fedorze. Ala udestępnione jest narzędzie do ropakowywania UNRAR. 1. Zainstaluj UNRAR czyli yum install unrar 2. otwórz katalog z plikiem *.rar 3. najedź myszką, kliknij prawym klawiszem - powinno pokazać się między innymi "Rozpakuj do.... 4. Dalej to trywialne. ZIP podobnie jak w Windows traktowany jest jak katalog. Dwa razy (lub raz w zależności jak masz ustawione) klikasz i "po herbacie" j-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 su - yum install unrar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suryx Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Winrar tylko dla windowsa .. Wejdz na stronie http://www.linuxsoft.cz/pl/sw_list.php?id_kategory=39 i wybierz i zrob sam zainstalowac jakis program kompresja jak nie umiesz zainstalowac to pytaj mnie .. to najlepsza strona na swiecie i tyle programow a takze jest po polsku Ja uzywam unrar i ark .. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi