Skocz do zawartości

Postfix + Spamassassin + Procmail - Poczta Zchodzi Z Dużym Opóźnieniem

Nostromo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na serwerze fedore4 z ustawionym postfixem. Postix wrzuca pocztę do katalogów domowych userów (Maildir) Doinstalowałem spamassassina do odsiewania spamu. Nie zagłębiałem się w filtry postfixa tylko ustawiłem po prostu przeciąganie poczty przez procmaila. No i tu zaczął się problem. Nie wiem czy procmail tak to wszystko zwalnia czy wina leży po stronie postfixa. Poczta do userów schodzi z 1 do 5 godzinnym opóźnieniem (w źródle wiadomości odczytałem kiedy przyjął ją serwer) i wypluwa tak jakby partiami po kilkadziesiąt maili. Robiliśmy też proste testy wysyłając pocztę do innego użytkownika czy do samego siebie. I tu też są obsuwy czasowe rzędu 10 minut a nawet do 2 godzin. Szukałem w wielu miejscach (logi, obciążenie, google itp.) ale wyczerpała mi się inwencja twórcza. Czy macie jakiś pomysł ?

Problem tkwi w zapewne w ustawieniach procmaila ... Do czego używasz procmaila ??

Wklej tu wynik polecenia

postconf -n

BTW Domyślnie Postfix zrzuca pocztę do plikół w /var/spool/mail a nie do katalogów userów. (czy zmieniałeś to ustawienie)

Problem tkwi w zapewne w ustawieniach procmaila ... Do czego używasz procmaila ??

Wklej tu wynik polecenia

postconf -n

BTW Domyślnie Postfix zrzuca pocztę do plikół w /var/spool/mail a nie do katalogów userów. (czy zmieniałeś to ustawienie)

moje postconf -n

-----------------------------------------------------------

alias_maps = hash:/etc/aliases

command_directory = /usr/sbin

config_directory = /etc/postfix

daemon_directory = /usr/libexec/postfix

debug_peer_level = 2

home_mailbox = Maildir/

html_directory = no

mail_name = Post

mail_spool_directory = Maildir/

mailbox_command = /usr/bin/procmail

mailq_path = /usr/bin/mailq.postfix

manpage_directory = /usr/share/man

mydestination = $myhostname, localhost.$mydomain, localhost, $mydomain

myhostname = ******.com.pl (w miejscu * jest faktycznie wpis określionej nazwy ...:-))

mynetworks = 192.168.0.0/24, 127.0.0.0/8

newaliases_path = /usr/bin/newaliases.postfix

readme_directory = /usr/share/doc/postfix-2.2.2/README_FILES

sample_directory = /usr/share/doc/postfix-2.2.2/samples

sendmail_path = /usr/sbin/sendmail.postfix

setgid_group = postdrop

smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, reject_unauth_destination, per mit

unknown_local_recipient_reject_code = 550

----------------------------------------------------------------------------------------------

Do czego porcmail :

najpierw zawartość :

------------------------------------------------------

LOGFILE=/var/log/procmail.log

ABSTRACT=no

VERBOSE=no

ORGMAIL=/home/$LOGNAME/Maildir/new

MAIDIR=$HOME

DROPPRIVS=yes

:0fw

| /usr/bin/spamassassin

:0:

* ^-Spam-Level: \*\*\*\*\*\*\*\*\*\*

/dev/null

:0

* ^X-Spam-Status: Yes

$HOME/Spam/

----------------------------------------------------------------------

Ustawiłem procmaila do współpracy z spamassassinem (Nie dałem rady ustawić postfixa z content filter ; mam jescze nod32 lms ale się poddałem)

Zależało mi aby poczta była trzymana - każdy mail to osobny plik - doczytałem się że tak można ustawić z Maildir. No to ustawiłem pocztę w home/$user. Poza tym mam squirrelmail no i taka konfiguracja odpowiadała mi najbardziej (?). Nod32 lms nie chodzi wcale :-( bo na procmailu nowa wersja już działać nie bardzo chciała. Próbowałem coś wymącić z content filter w postfixie ale tak namieszałem że odtworzyłem starą konfigurację. Teraz mam przynajmniej odsiewacz spamu (powyżej 10 pkt kasowany a w zakresie 4-10 zapisywany w katalog do przeglądnięcia, później ręcznie kasuję).

Niby wszystko fajnie chodzi ale .... wysyłam maila do innego użytkownika na serwerze - mija czasami dobre 3-4 godziny zanim trafi do skrzynki.

Kiedy indziej - podglądam przez webmina na pocztę usera - poczta jest ale użytkownik przez thnderbirda nie może jej ściągnąć (brak wiadomości na serwerze) mija dobra godzina wtedy poczta schodzi. Zauważyłem pewną możę regułę - wydaje mi się że postfix wypluwa pocztę tak jakby falami po parę dziesiąt maili w różnych (od 1 do 12 godzin) odstępach czasu. Wcześniej nie używałem procmail + spamassassina no i wszystko śmigało dobrze ale dostawałem tony reklam rolexów i viagry :-)