Fedorowicz Napisano Wrzesień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 Witam. Jak wejsc do trybu graficznego po odpaleniu FC2? Zainstalowalem sobie FC2 w wersji 'Everything' z 4 plytek. Instalacja zakonczyla sie sukcesem, ale system zatrzymuje sie gdzies we wczesnej fazie odpalania. Nie znam sie na (_linuxie_ → Linuksie) ORT, ale moglbym to porownac do sytuacji takiej, jakby system nie wychodzil z DOSu do windy. Byc moze to problem mojej karty nVidia 32MB i sterownikow. Czytalem juz posty na temat sterownikow nVidii, ale mam wrazenie, ze autorzy tych postów, dochodzili dalej z odpaleniem systemu, niz ja, ktory nie moge wyjsc z trybu bialych literek na czarnym tle. Najpierw pare slow o instalowaniu FC2. Instalacja poszla nawet pomyslnie. dziwilo tylko, ze instalka inaczej widziala free space na dysku niz fdisk i nie potrafila automatycznie zająć istniejącego wolnego miejsca na dysku. Instalka widziala 2 przestrzenie free space na tym samym dysku i nie chciala ich traktowac wspolnie. Wybralem wiec partycję główną i swap, na dwu odrebnych free spaces. Po zainstalowaniu... Startowanie systemu Linux FC2 wyglada u mnie tak: pojawia sie tabelka wyboru miedzy windą a Linuxem Fedora. Potem lecą linijki literek zakonczone symbolem [OK]. Pozniej mam wrazenie, ze nastepuje moment, gdy system powinien wejsc do trybu graficznego, ale ekran robi sie czarny i tylko HDD bzyczy jeszcze ok. 1 minuty. Jak dalem opcję Interractive Startup, na monitorze wypisywaly sie komunikaty zakonczone [OK] co wers. Ostatnia wyswietlona linijka brzmiała tak: Enabling Swap Space [ OK ] Nizej juz tylko migajacy kursorek i juz zero ruchu... Czy to wina tnt2 nVidia 32MB? Bo jakby grafika nie dziala. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 Nie wydaje mi się, ponieważ u mnie chodzi w porządku. Jak już to problem jest z dyskiem. Potem lecą linijki literek zakonczone symbolem [OK]. Na początku powinny lecieć [OK] na czarnym tle a jak Ci dalej nie wchodzi to możesz ręcznie wpróbować wciskając ctrl+alt+F8. Powinien się pokazać komputerek i pasek wykonania. Tak w ogóle to pojawia Ci się coś takiego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedorowicz Napisano Wrzesień 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 możesz ręcznie wpróbować wciskając ctrl+alt+F8. Powinien się pokazać komputerek i pasek wykonania. Tak w ogóle to pojawia Ci się coś takiego?? Jak wyswietli "Enabling swap space [ OK ]", czyli ostatnia z wyswietlanych linii, wciskam ctrl+alt+F8 i ekran robi sie czarny. Zero wyswietlanego znaku. Slysze tylko, że w tle chodzi dysk. Chodzi ok. 1 minuty. Potem dysk ten juz tylko reaguje na wciskanie klawiszy klawiatury swoim "dyskowym" dźwiękiem, ale na czarnym obrazie monitora nie ma jakiejkolwiek reakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m@rtinez Napisano Wrzesień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 Jestem pewien, że to sprawa dysku. Napisz jeszcze jak masz zamontowane dyski, i jaki mają system plików?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Wrzesień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 Proponowałbym spróbować najpierw z konta (_root'a_ → roota) ORT (nie poleceniem su), wpisać polecenie init 4 , które pozwala na przejście w tryb graficzny. Jeżeli tutaj pojawi się coś w stylu X server error sprawa może się skompikować. Sądzę ,że chodzi tu tylko o błędny domyślny initrd, gdyż Fedora domyślnie przy starcie odpala BootScreen(coś takiego jak w windowsie logo WinXP przy starcie). Ewentualnie możesz spróbować przejść na terminal numer siedem kombinacją ctrl+alt+F7. ------------------------- Przepraszam za init 4, miało być init 5. Mój błąd wynikam z tego ,że używam Slackware, a tam jest troszki inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Wrzesień 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 Mnie to wygląda, że nie do końca jest wykonywany skrypt startowy. Z opisu nie wiadomo czy w ogole wchodzi w jakikolwiek tryb. Żeby to stwierdzić, to w momencie pokazania się ekranu startowego GRUBA należy wybrać kursorem Fedorę i zamiast Enter wcisnąć klawisz a dać spację i wpisać init 3 i Enter Jeśli pokaże sie po załadowaniu napis login to już pół sukcesu. proponuję wpisac wtedy root i po Enter zapodać hasło i znowu EnterJesteśmy wtedy w trybie tekstowym i wpisujesz startx Teraz jak nie załadują się X-y to bedą komunikaty i może cos nam się wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedorowicz Napisano Wrzesień 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2004 Sugestie, ze to nie jest kwestia karty graficznej okazaly sie zbawienne FC2 juz mi chodzi! Podjąłem się ponownej instalki z nowym lepszym podzialem dysku. Najpierw w DOS'ie zlikwidowalem podzial na partycje i utworzylem Primary DOS Partition dla windy. Potem utworzylem partycje FC2 na jednej przestrzeni Free Space ( nie jak poprzednio, na 2 wolnych przestrzeniach ). Ciekawostka, że dyski logiczne i Extended Partition, którą usunąłem fdisk'iem w DOS'ie, były i tak potem widoczne w instalce FC2! Musiałem usuwać ponownie. Potem juz bezproblemowo. Wielkie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi