Saek Napisano Luty 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 Witam. Przeczytalem na forum o mozliwosci przeniesienia FC z jednego dysku na drugi bez koniecznosci ponownej instalacji. Poniewaz mam dwa dyski i obydwa w tej chwili sa z FC 6. Jedna z instalacij chce zastapic druga. W jednym z postów znalazlem informacje, ze mozna uzyc do tego celu jakiegos LiveCD. Niestety jakos nie moge zamontowac partycji Partycja boot (z obydwu dysków) daje sie zamontowac bez problemu natomiast druga nie. Co ciekawe nie moge tez zamontowac jej pod FC. fdisk -l wyglada tak: [root@localhost ~]# fdisk -l Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40020664320 bytes 16 heads, 63 sectors/track, 77545 cylinders Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 203 102280+ 83 Linux /dev/hda2 204 77545 38980368 8e Linux LVM Disk /dev/hdb: 160.0 GB, 160041885696 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hdb1 * 1 13 104391 83 Linux /dev/hdb2 14 19457 156183930 8e Linux LVM wpisuje: mount -vt ext3 /dev/hdb2 /home/Saek/aaaa i .... nic Wpatruje sie w man mount juz drugie popoludnie, próbowalem chyba wszystkich opcji, które wydawaly mi sie sensowne i nic. Pewnie rozwiazanie jest proste ale im dluzej sie nad nim zastanawiam to zapewne tym bardziej sie od niego oddalam :lammer: Wpisuje niewlasciwy system plików? hdb2 jest podzielony jeszcze na jakies dyski logiczne i montuje sie je inaczej? Pomózcie zanim osiwieje albo wylysieje. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 ext3 to raczej sie rozpozna automatycznie. Np mount /dev/hdc1 /home a wpis do fstab podejrzyj jaki miales w starym fstab np. /dev/hdc1 /home ext3 defaults 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Luty 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2007 Hmmmm... Przy założeniu, że przenosiny się udały miałoby sens poprawienie fstab choć zakładam, że po przeniesieniu dysk z nowym systemem będzie podpięty w miejsce starego więc teoretycznie chyba nie ma potrzeby zmiany czegokolwiek. Problem polega na tym, że nie mogę ruszyć czegokolwiek z hdb2 bo jakoś nie chce się on zamontować EDIT Knoppix nie rozpoznaje systemu plikow na hda2 i hdb2 tak wyglada fstab pod Knoppixem: /proc /proc proc defaults 0 0 /sys /sys sysfs noauto 0 0 /dev/pts /dev/pts devpts mode=0622 0 0 /dev/fd0 /media/fd0 auto user,noauto,exec,umask=000 0 0 /dev/cdrom /media/cdrom auto user,noauto,exec,ro 0 0 /dev/hdd /media/hdd auto users,noauto,exec,ro 0 0 /dev/hdc /media/hdc auto users,noauto,exec,ro 0 0 # Added by KNOPPIX /dev/hda1 /media/hda1 ext3 noauto,users,exec 0 0 # Added by KNOPPIX /dev/hda2 /media/hda2 auto noauto,users,exec 0 0 # Added by KNOPPIX /dev/hdb1 /media/hdb1 ext3 noauto,users,exec 0 0 # Added by KNOPPIX /dev/hdb2 /media/hdb2 auto noauto,users,exec 0 0 a tak wyglada proba montowania hda2 i hdb2 : root@3[~]# mount -vt ext3 /dev/hdb2 /home/knoppix/Desktop/aaaa mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdb2, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so Powiedzcie mi co przegapiem albo czego nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 man dd /hda1/cos /hdb1/costam przeciez to najprostszy sposob. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 man dd /hda1/cos /hdb1/costam przeciez to najprostszy sposob. Tak, tylko ze problem jest zdaje sie z hda2 i hdb2?... Nie podmontujesz tego w sposob w jaki probujesz - tam nie ma ext3, tam jest LVM. Ja tego nie uzywam, bo w przypadku padu / prob ratowania / sytuacji takiej jak Twoja - jestes (raczej) ugotowany. Chyba masz problem... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Luty 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Witam. Nie podmontujesz tego w sposob w jaki probujesz - tam nie ma ext3, tam jest LVM. Pewnie dlatego nie dałem rady tego zrobić ..... Ja tego nie uzywam, bo w przypadku padu / prob ratowania / sytuacji takiej jak Twoja - jestes (raczej) ugotowany. Chyba masz problem... W zasadzie to problemu jeszcze nie ma bo nic nie padło - próbuje to zrobić w celach edukacyjno testowych Dysk na którym mam swoją właściwą FC otrzymał inne przeznaczenie Kupiłem drugi (większy) i kombinuje jak ją przenieść. Jak widać z mizernym skutkiem Czy jest w ogóle jakiś sposób na podmontowanie LVM do innej dystrybucji? Poza tym ta partycja tworzy się z automatu przy instalacji - jeśli to takie kłopotliwe w obsłudze to jak zainstalować FC aby takich kłopotów unikać na przyszłość? Dzięki za info Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Gdzies w systemie jest LVM Manager (lub podobnie, jakos bardziej po polsku) - ale prawde mowiac nie wiem do czego sie toto nadaje... A ze LVM jest domyslny?... hmmm, no jest bo niby jest taki dobry, nowoczesny i w ogole - ale ja tego nie kupuje (nie zebym calkowicie zaprzeczal ze ma zalety, bo ma, ale to nie pora i czas na wyklad - weekend zbliza sie wielkimi krokami ) Wiecej o LVM Ci nie powiem, bo jak juz wspomnialem - nie uzywam. Testowalem jakies 5 lat temu na serwerach pod Novellem i nie polubilem i tak mi juz zostalo. Moze ktos bardziej obeznany bedzie w stanie Ci pomoc?... Poczekaj, moze sie ktos zlituje Co do instalacji to ja (ale od razu mowie - sa rozne szkoly a kazda z nich ma co najmniej tyle samo wad co i zalet i tylu samo zwolennikow co przeciwnikow) wyznaje zasade to co najprostsze jest w wiekszosci przypadkow najlepsze i wystarczajace (dalsza czesc: a w razie gdyby zawiodlo - naprawa tez nie powinna byc trudna) Od wielu lat nic sie szczegolnie w zasadach partycjonowania dysku pod linuksa nie zmienilo (oprocz rozmiarow, ale to nie zasada ): partycja /boot (ext3 ewentualnie ext2; 100-200MB), SWAP (swap; wielkosc teoretycznie zalezy od ilosci RAM ale na chwile obecna 256-512MB jest w 99% przypadkow w sam raz), / (tzw. root systemu plikow; ext3; pod wypasiona FC 10GB to rozpusta ) i osobno podmontowany /home (ext3; cala dostepna reszta). Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saek Napisano Luty 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Dzieki exbros - troche rozjasniles mi w glowie. Doszedlem do wniosku, ze temat przenoszenia sobie na jakis czas odpuszcze. Tym bardziej, ze z tego co widze jakikolwiek dostep do systemu po ewentualnej "katastrofie" bedzie utrudniony (przynajmniej z punktu widzenia poczatkujacego). Ext3 podmontuje pod chyba kazdym Live. Do tego dochodzi sprawa oddzielnej partycji na home. Jak instalowalem FC nie przyszlo mi do glowy, ze moze sie to przydac a z tego co troche poczytalem wynika, iz to pozyteczna rzecz i czasem potrafi "tylek uratowac" . Chyba prosciej i sensowniej (na przyszlosc) bedzie podzielic dysk jeszcze raz i zainstalowac home na ext3 dzieki czemu bez broblemu podmontuje ja na obecnej FC i wiekszosc interesujacych mnie ustawien (np. wygladu czy konfiguracji niektórych programów) bedzie sie dalo bez wiekszych problemów przeniesc. Pewnie zajmie mi to mniej czasu niz przemyslenia nad tym jak to zrobic z LVM. Juz i tak moja dziewczyna twierdzi, ze mam kochnke a starszym powiedziala, ze ma na imie Fedora Pozdrawiam i milego weekendu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Luty 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 Jeśli chcesz (_przeżucić_ → przerzucić) ORT system z 1 dysku na 2 bez utraty żadnych danych to 1) odpal system z jakiejś dystrybucji live bądź z rescure CD 2) zakładam że chcesz przrzucić dane a dysku hda na hdb 3) jak odpalisz system z LiveCD wpisz fdisk -l 4) zobacz skąd do kąd chcesz (_przeżucić_ → przerzucić) ORT dane i jako root wpisz /dev/hda > /dev/hdb spowoduje to przepisanie dcałej zawartości dysku hda na dysk hdb musisz tylko poczekać i to sporo w zależności od wielkości dysku najlepiej uruchomić top i patrzeć na obciążenie CPU jak spadnie oznaczać będzie że operacja powiodła się Co do lvm to jak bede miał więcej czasu to napisze ci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi