Jesiu Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 [root@localhost ~]# yum install wine Loading "installonlyn" plugin Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting. kiedy wpisuje komende wyświetla mi się takie coś i tak jakby nie widać żadnej różnicy Jestem początkujący i nie wiem jak obchodzić takie problemy Czekam na odpowiedź i z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 [root@localhost ~]# yum install wine Loading "installonlyn" plugin Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting. kiedy wpisuje komende wyświetla mi się takie coś i tak jakby nie widać żadnej różnicy Jestem początkujący i nie wiem jak obchodzić takie problemy Czekam na odpowiedź i z góry dziękuje Walnij taką komende z konsoli rm lock /var/run/yum.pid z roota powinno pomóc. BTW nie uruchamiasz dwóch Yumów? bo jak tak to zamknij jednego i wtedy bedzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Pewnie po starcie systemu uruchamia się yum-updatesd (możesz ją wyłaczyć w SERVICES). Pewnie masz świeży system, musisz w takim razie troche poczekać bo yum przygotowuje update a troche MB do sciągniecia pewnie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jesiu Napisano Luty 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 [root@localhost ~]# rm lock /var/run/yum.pid rm: nie można wykonać lstat na `lock': Nie ma takiego pliku ani katalogu rm: nie można wykonać lstat na `/var/run/yum.pid': Nie ma takiego pliku ani katalogu poraz kolejny problem Jeżeli można to prosze o wskazówkie [OGÓLNE] do yumów jestem też ciekaw na jakich (_wogóle_ → w ogóle) ORT zasadach wpisuje się te komendy bo brak automatycznego instalatora sprawia mi największy problem..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 [root@localhost ~]# rm lock /var/run/yum.pid rm: nie można wykonać lstat na `lock': Nie ma takiego pliku ani katalogu rm: nie można wykonać lstat na `/var/run/yum.pid': Nie ma takiego pliku ani katalogu poraz kolejny problem Jeżeli można to prosze o wskazówkie [OGÓLNE] do yumów jestem też ciekaw na jakich (_wogóle_ → w ogóle) ORT zasadach wpisuje się te komendy bo brak automatycznego instalatora sprawia mi największy problem..... Moja pomyłka bez tego lock wpisz rm /blabla w konsoli ale tej w X-ach (terminal to sie nazywa) uruchom system-config-services i wyłącz yum-updates taką usługę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jesiu Napisano Luty 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 wyłaćzyłem tą obsługe a po wpisaniu komendy wyświetla mi się takie coś [root@localhost ~]# rm /var/run/yum.pid rm: nie można wykonać lstat na `/var/run/yum.pid': Nie ma takiego pliku ani katalogu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosi#1 Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 wystarczy, że wyłączysz tą usługę i zrobisz restarta :-) A inna SPRAWA, ŻEBYŚ ZROBIŁ UPDATE SYSTEMU su - yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 Sprawdź czy yum naprawdę pracuje: ps -u root | grep yum Musisz być absolutnie pewien że żadna kopia yum-a nie pracuje. Jak nie, to prawdopodobnie wywaliłeś system w trakcie update'u yum-em. Usuń plik /var/run/yum.pid i spróbuj uruchomić yum-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jesiu Napisano Luty 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2007 już mi się wszystko pogmatwało instalacja Wine powiodła się dziękuje .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi