Lukasz69 Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 Witam! Ostatnio zainstalowalem sobie VNC by brat mogl pod windowsem zobaczyc jak wyglada Linux. Niestety cos sie posypalo bo uruchomilem usluge przez vncserver :3 ale ostatnio jak chcialem znowu wlaczyc to wyskoczyl mi magiczny komunikat A VNC server is already running as :3. Niestety manualnie nie moge zabic bo w calym systemie nie ma pliku pid ktory odpowiadalby tej usludze. Grzebalem w google ale nie znalazlem lekarstwa :/ Jak daje vncviewer to pokazuje mi sie obraz - goly X-Windows sie pojawia - bez okien bez mozliwosci zrobienia czegokolwiek. Gdy wtedy wlaczam ps to okazuje sie ze Xvnc ma wlasciciela nobody. Po wpisaniu w przegladarke localhost:5903 otrzymuje RFB 003.008 (czyli vnc nasluchuje na tym porcie). Moja diagnoza jest taka - vnc teoretycznie nie dziala ale zajmuje port - i teraz pytanie jak go zabic na tym porcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 1. vncserver startując podaje pid w pliku ~/.vnc/$hostname:$display.pid 2. ps -u ... | grep Xvnc poda ci ten pid, bo proces serwera nazywa się Xvnc 3. vncserver -kill :$display zabije ci pięknie serwer w twoim przypadku podstaw "$display"="3" goly X-Windows sie pojawia a co masz w ~/.vnc/xstartup? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Luty 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2007 W tym problem ze nie ma w systemie pliku pid. ps nie zwroci mi Xvnc bo takiego procesu nie ma. Wlaczam viewer mam pusty X i wtedy ps pokazuje Xvnc ale gdy dam mu kill -9 <nr procesu Xvnc> to mi wyswietla komunikat - proces nie istnieje. Wszystko wyglada tak jakby program niby nie dzialal ale nasluchiwal port. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Luty 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2007 A jak włączasz ten vnc? jako user czy jako usługę przez init.d? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Luty 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2007 Problem rozwiazalem pozna noca w sobote ale nie mialem okazji sie pochawalic. Mianowicie lsof pokazal mi kto ma ten port. Okazalo sie ze xinetd. Zagladnalem do folderu xinetd.d a tam znalazlem plik vncts. W nim byly zapisane ustawienia pulpitu. Przy starcie byly tworzone 2 pulpity dla uzykownika nobody - wiec przez to nie moglem utworzyc na :3 i :2 swojego polaczenia a widac bylo czysty bezuzyteczny Xwindows. Zahaszowalem vncts i teraz przy starcie xinetd nie inicjuje mi badziewnych niepotrzebnych pulpitow vnc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi