Skocz do zawartości

/var - Jak Przywrocic

exbros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W wyniku awarii systemu stracilem caly katalog var :(

Jest jakas szansa zeby go odtworzyc?

/vara zalozylem (uprawnienia jak nalezy), myslalem, ze system przywroci niezbedne elementy po kolejnym restarcie - ale niestety, wyglada ze nie bedzie to takie proste.

System uruchamia sie bardzo dlugo, wypluwa mase bledow - wiekszosc o nie mozliwosci wykonania touch na (nieistniejacych) plikach (miedzy innymi network_status, random_seeds itp), po czym staje. Po usilnych probach udalo mi sie dojsc do momentu gdy system pozwala na zalogowanie sie w konsoli, Xy jednak nie wstaja, a kazdy start to kilkanasci minut :(

Nie mialem wiecej czasu by z problemem powalczyc (stalo sie to w nocy a rano musialem wychodzic do pracy), ale bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie wskazowki i porady - po powrocie do domu czeka mnie dalsza walka.

Ktory pakiet w czasie instalacji jest odpowiedzialny za utworzenie /var i odpowiednich wpisow / zalozenie odpowiednich plikow? Moze ponowna instalacja tego pakietu odtworzy niezbedne elementy?

Na szczescie konsole juz mam...

Jesli nic innego nie da sie zrobic, to poczekam kilka dni na F7t2 i sprobuje ja zainstalowac - moze upgrade systemu to naprawi?... Ale szkoda Fedorki - pieknie dzialala od FC5 przez upgrade yumem do FC6 teraz w planach byl upgrade (yumem oczywiscie ;) ) do F7, co zrobic - taki life...

Pozdrawiam

moze sprobuj przeinstalowac

[adi@Adek ~]$ rpm -qf /var
filesystem-2.4.0-1

[adi@Adek ~]$ rpm -qi filesystem
Name        : filesystem                   Relocations: (not relocatable)
Version     : 2.4.0                             Vendor: Red Hat, Inc.
Release     : 1                             Build Date: sro 11 paz 2006 00:06:25 CEST
Install Date: pia 13 paz 2006 00:37:32 CEST      Build Host: hs20-bc2-2.build.redhat.com
Group       : System Environment/Base       Source RPM: filesystem-2.4.0-1.src.rpm
Size        : 0                                License: Public Domain
Signature   : (none)
Packager    : Red Hat, Inc. <http://bugzilla.redhat.com/bugzilla>
Summary     : Podstawowy uklad folderów systemu Linux.
Description :
Pakiet filesystem jest jednym z podstawowych pakietów jakie sa
instalowane w systemie Red Hat Linux. Pakiet ten zawiera podstawowa
strukture folderów systemu Linux z wlaczeniem ustawienia odpowiednich
praw dostepu dla folderów.

Byc moze dodatkowo pomoze przeinstalowanie lockdev, httpd i psacct.

Powodzenia w bojach

W /var znajduje się baza zainstalowanych paczek. Nawet jeżeli uda Ci się jakoś to posklejac, to nie będziesz mógł na już zainstalowanych paczkach operować (update, remove). Kiedyś na Debianie wyczyściłem sobie przypadkiem /var, w celu naprawy musiałem postawić obok drugiego Debiana, potem przekopiować całe /var na stary system i "poinstalować" na nowo paczki (w celu odzyskania wpisów w bazie). Jednak po tym system zaczął się tak ślamazarnie ruszać, że źle się to dla niego skończyło ^^

Ten pakiet filesystem. Uważaj, zeby oprócz /var, nie pomieszał czegoś jeszcze w innych ważnych miejscach :|

zawsze mozna sie probowac jeszcze pobawic w naprawe bazy rpm-a pozniej ;) moze rebuilddb pomoze ? :-)

Walcze :)

Jest troche lepiej - nie ma komunikatow o bledach - zalozylem katalogi i podlozylem puste pliki ktorych szukal system. Teraz system staje na uruchamianiu Xow, a dokladnie na GDMie... wlasnie sciagam kilka pakietow i powalcze z instalacja.

Co do rpm --rebuilddb to pelna porazka :( To byl pierwszy zabieg ktory zadalem systemowi. 3 sekundy i zrobione. Niestety, tak jak napisal lszk - wszystkie informacje o zainstalowanych pakietach przepadly (w koncu sa przechowywane w /var/lib/rpm...) wiec odbudowa odbudowuje pusta baze...

No nic. Walcze dalej.

Dzieki za wsparcie :)

//===== edit =====

Musze powiedziec, ze uruchomienie systemu to bylo male piwo :)

... wystarczylo troche recznej dlubaniny (reczne odtworzenie katalogow i podlozenie pustych plikow w miejscach w ktorych szukal system) oraz zainstalowanie gdma (oczywiscie przy uzyciu zabojczej opcji --nofiles --nodeps --force :( )

Prawdziwe problemy dopiero nadchodza - w zwiazku z tym ze stracilem cala baze rpm nie jest mozliwe normalne zainstalowanie czegokolwiek, takze update nie dziala bo nie widzi zainstalowanych pakietow.

Chyba wiec plan upgradeu do F7 zginal razem z /var ;)

Chyba,ze macie jakis pomysl na (re)generacje bazy rpm?...

Jak to kto juz napisal:

Ludzie dziela sie na tych co robią backupy, i na tych co będą robili backupy ;)

Co do bazy to coś mi łazi po głowie że była jakaś możliwość jeszcze odtworzenia jej, ale za cholerę nie mogę ani znaleźć ani sobie przypomnieć co to był za sposób (i czy takowy (_na prawdę_ &#8594; naprawdę) ORT był) :/

Ewentualni mogłeś jeszcze próbować odzyskać dane z partycji, zwłaszcza plik Packages lub /var/log/rpmpkgs i wtedy odzyskałbyś pewnie bazę, tyle że teraz jak już nadpisałeś ją nowymi danymi to raczej lipa będzie.

Jak to kto juz napisal:

Ludzie dziela sie na tych co robia backupy, i na tych co beda robili backupy ;)

I na tych ktorzy nie wydzielaja /var i tych ktorzy to robia - wychodzac z zalozenia ze na logi i cache mozna przeznaczyc osobna, spora partycje na starym dysku by nie tracic miejsca na nowym i szybkim ;)

Umarl dysk (padla elektronika) - a ze to bylo tylko skladowisko smieci i /var to nie bede tracil czasu ani tym bardziej pieniedzy w odzyskanie tych danych. Ale, nie ma tego zlego... teraz przynajmniej wiem dokladnie co jest trzymane w tym katalogu ;)

Stalo sie, plakal nie bede - zwlaszcza, ze tak jak pisalem - system udalo mi sie podniesc. Teraz czeka zabawa w odbudowe bazy rpm - poki co reczna. Wczoraj wpadl mi do glowy pomysl na napisanie skryptu ktory przeczesal by caly system sprawdzajac dla kazdego pliku zrodlo pochodzenia (cos jak yum provides) i z istniejacych zrodel (nie kazdy plik ma rodzica w rpm) zbudowal by baze rpmow (albo prosciej: wylistowal wszystkie rpmy). Niestety wymieklem, bylo zbyt pozno i bylem zbyt zmeczony, chociaz nadal uwazam ze jest to mozliwe i ze to jedyny 100% sposob na rzeczywista odbudowe bazy, bo znajac taka liste mozna zmusic system do zainstalowania wszystkich wymaganych pakietow i odtworzenia w ten sposob bazy w 100% spojnej i kompletnej.

A skoro to mozliwe, to zastanawia mnie czy juz ktos czegos takiego nie napisal - byloby to w koncu calkiem powazne i uzyteczne narzedzie.

Co o tym sadzicie?

Pozdro