Lord Mortte Napisano Luty 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 Witam Od swojego prowadzacego otrzymalem zadanie zapytulowane: "Poczta elektroniczna, srodowisko pracy grupowej dla systemu linux". Moim zadaniem jest uruchomienie i skonfigurowanie serwera i klienta pocztowego (Evolution Data Server) oraz uwzglednienie takich tematow jak praca grupowa, autoryzacja, obsluga elektronicznego podpisu", dalej uszczegolowiono by "wybrac darmowy serwer pracy grupowej (np Ev. Data Server) i po rozpoznaniu tematu zainstalowac server i skonfigurowac klienta (te 3 punkty, o ktorych pisalem wczesniej). Sciagnalem najnowsza aktualizacje EDS, zainstalowalem. Tylko nie do konca rozumiem zadanie. Z tego co sie poki co zorientowalem, to w Evolution mozna utworzyc konto odwolujace sie do jakiegos serwera pracy grupowej, np GroupWise czy MS Exchange, ale nie ma czegos takiego, ze tworzy sie konto odnoszace sie do Evolution Data Server. Jest w ogole cos takiego mozliwe? Na tyle na ile przeczytalem, to EDS jest jakby sposobem zarzadzania kontaktami, kalendarzem etc, nie potrafie znalezc informacji jak (i czy w ogole mozna) skonfigurowac wqszystko tak by EDS byl serwerem pracy grupowej no i nie wiem czy dobrze rozumiem to cale zadanie... Moze chodzi wlasnie o skonfigurowanie klienta by laczyl sie z GroupWise? Co rowniez rozumiemy przez Autoryzacje? Chodzi o sposoby autoryzacji przy polaczeniu z poczta elektroniczna? No i czy ktos kojarzy jak i gdzie ustawic podpis elektroniczny? Jestem w kropce:( Mam bardzo malo czasu na to wszystko, musze sprawe opracowac do jutra rana najpozniej Przejrzalem forum i nie znalazlem zadnych informacji na ten temat:( Bardzo prosilbym Was o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob_e Napisano Luty 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 Jeśli nie musi to być Evolution, to zainteresuj się raczej pakietem Kontact i Jednym z wielu serwerów pracy grupowej jakie z nim współpracują; np. eGroupware lub Kolab. Ten pierwszy postawisz w godzinę i działa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Mortte Napisano Luty 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 Dzieki za odpowiedz! Jednak jezeli chcialbym pozostac przy EDS... jak skonfigurowac EDS? O co w tym chodzi? Noobem nie jestem, ale po prostu nie rozumiem dokladnie tego zadania, bo z tego co zrozumialem (google) to Evolution juz korzysta z EDS przy swoich podstawowych operacjach... tylko jak to opracowac etc? A moze zle rozumiem, ,ze EDS jest serwerem pracy grupowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rob_e Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 EDS został stworzony raczej w celu obsługi lokalnych danych (kontakty, maile, zadania) i raczej nie działa na zasadach pracy grupowej. Ćwiczyłem temat pracy grupowej jakiś czas temu i niestety muszę stwierdzić że inne systemy (wiadomo jakie) mocno wyprzedzają Linuksa... Co nie znaczy że zrobić się tego nie da. Ze strony egropuware (chociaż to tylko jeden z wielu serwerów pracy grupowej) można wyczytać że działa on z Evolution. Mi się jednak nie udało zmusić ich do współpracy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi