skiper Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Witam!!! tak jak w temacie kozystajac z ndiswrappera zainstalowalem sobie sterowniki do karty wifi i ladnie pieknie wykrywa ja Wlan0 probowalem ustawic ja zeby sie ladowala automatycznie jednak nic mi to nie dalo i dalej musze recznie:/ . rzecz w tym ze nie moge skonfigurować polaczenia. Wpisalem: iwlist wlan0 scan i tu jest ok... wyzuca wszystkie sieci i nawe ta o ktora mi chodzi... idac dalej iwconfig wlan0 enc 1234567890 (przykladowo) iwconfig wlan0 key open i tu dawalem raz open a drugi raz restricted iwconfig wlan0 essid "RESMAN i tak dalej " (rzeszowska darmowa miejska siec bezprzewodowa:)) nom i teraz powinno byc juz ok ale nie jest tak bo wpisuje: iwconfig wlan0 i jest tak jak bylo czyli nic nie jest pozmieniace... sieciowka musi działac bo wykrywa sieci bezprzewodowe. Pytanie brzmi jak to skonfigurowac? wszystkie operacje robilem po przelaczeniu sie na tty1 bo z tego co zauwazylem to z pod KDE po odpaleniu konsoli nie da sie za wiele robic. nawet po zalogowaniu jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonteChristo Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 wszystkie operacje robilem po przelaczeniu sie na tty1 bo z tego co zauwazylem to z pod KDE po odpaleniu konsoli nie da sie za wiele robic. nawet po zalogowaniu jako root. przeciez to to samo kolego z okolicy zainteresuj sie : ndiswrappera i wpa_supplicant w repozytoriach sa. wiec nie bedziesz mial problemow poza tym pozostanie jedynie edycja wpa_supplicant.conf potem uzyj polecen: modprobe ndiswrapper ifconfig wlan0 adres_ip ifconfig wlan0 up wpa_supplicant -Dndiswrapper -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf -Bw route add default gw adres_ip_routera P.S. Daj znac czy ci sie udalo Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiper Napisano Marzec 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 Dzieki za zainteresowanie:) wiec znalazlem na plytce z FC6 jakeiegoś rpm z wpa_supplicant tylko wyzuca mi komunikat "can't execute binary files" jak próbuje go odpalić. (_acha_ → aha) ORT... i tak przy okazji: ifconfig wlan0 adres_ip ifconfig wlan0 up tymczasem nie powinno byc: iwconfig wlan0 adres_ip iwconfig wlan0 up tak tylko pytam?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi