Skocz do zawartości

Fedora 6 Problem

ghost1

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam od jakiegos czasu fedore 6, instaloiwalem wszystkie aktualizacje.

Wiekszosc problemow jakie mialem udalo mi sie rozwiazac czytajac te forum lub oficjlane, tym razem jednak skonczyly mi sie pomysly :(

A wiec zacznijmy od tego ze poczawszy od xmms, mplayera, firefoxa lub opery wylaczaja sie kompletnie te programy. Odpalajac je z terminala nie mam kounikatu bledu. :( Nie wazne czy mam je na pasku czy sa aktywne czy nie, znika sam program, terminal i brak informacji o bledzie.

Ponadto x11 wywala sie i nie pomaga tu instalacja kmoda czy oficjalnych sterownikow nvidi. Cale srodowisko graficzne sie restartuje .

Jestepem poczatkujacym uzytkownik do tej pory czytajac to forum oraz kilka innych udalo mi sie bez problmu korzystajac z poradnikow usunac problem jednak teraz nie mam pojecia co jest nie tak . Raz uzywam dluzej i nic a raz przez 5 min 2 razys ie wylaczy i praktycznie nic nie moge zrobic poza ponowym wlaczeniem .

Jesli ktos moglby mi wskazac miejsce gdzie znajde informacje, bede happy :rolleyes:

Sorry faktycznie troche za malo :)

Plyta msi k7n2 delta

procek barton 2500+

pamiec kingston 512 mb - 400

grafika 6800 gt oc

karta tv avermedia studio 303

muzyka sondblaster live

Compiza zrobilem, ale usunelem . sam compiz nadal jest zainstalowany efekty wylaczone.

Na kmodzie bylo tosamo praktycznie :(

Nie dodalem, ze jest jeszcze cos nie tak z gnome wystepuje mi blad po ostniej aktualizaji, ale tego jeszcze sam nie sprawdzalem...., wiec mysle ze to jest blad w samym gnome nie zwiazany z moim problemem.

Uzywam najnowsze gnome 2.16.3.

Nie dzieje sie to w jakims specjalnym momencie abym mogl stwierdzic co jest nie tak, poprostu programy te wylaczaja czasem dziala dluzej innym razem w ciagu 5 min wywali sie 2x i wtedy wlaczam go po raz trzeci :(

Dodam jeszcze ze testowalem pamiec procka i grafike, ponadto nie mialem takich problemow na poczatku :(

te forum lub oficjlane
Tak zasadniczo to to forum jest oficjalne ;)

Ponadto x11 wywala sie i nie pomaga tu instalacja kmoda czy oficjalnych sterownikow nvidi

Od sterów ze stronki nvidii trzymaj się zdala. W ogóle nie powinieneś próbować ich instalować.

Cale srodowisko graficzne sie restartuje
W jakich sytuacjach to się dzieje?

Jaka karta graficzna (wiem, że nvidia ale model), procesor etc? Czy bez sterowników nvidii (znaczy na domyślnych systemowych nv) też ten problem występuje?

Czy masz włączone Compiz/Beryl?

zacznijmy od tego ze poczawszy od xmms, mplayera, firefoxa lub opery wylaczaja sie kompletnie te programy.

W jakich sytuacjach się wyłączają? Czy to się dzieje po jakimś czasie używania czy podczas konkretnych czynności? I ponownie pytanie o to, czy masz włączone efekty 3D Compiz lub Beryl i jakiego środowiska graficznego używasz.

Pamiętaj, zawsze kiedy prosisz o rozwiązanie jakiegoś problemu podawaj jak najwięcej informacji o konfiguracji swojego systemu i komputera. Najlepszym patentem jest wrzucenie informacji o komputerze, systemie, używanym środowisku graficznym etc do podpisu pod postami. Albo do odpowiednich miejsc w profilu na forum. To tak na przyszłość ;)

Czy to:

grafika 6800 gt oc
znaczy ze grafa jest podkrecona?

Jesli tak - to ja odkrec.

Zasadniczo na dzien dobry odkrec wszystko co pracuje powyzej maksymalnych osiagow i zobacz czy problemy nie znikna.

Co do tego, ze problemow nie bylo na poczatku - moze cos Ci sie zaczelo przegrzewac albo sie upalilo? Systemy pracujace w ekstremalnych warunkach sa narazone na takie awarie... Moze wyschla pasta termoprzewodzaca miedzy radiatorem a procesorem, chipsetem, pamiecia (jesli masz wersje z radiatorem), procesorem / pamiecia karty graficznej itp? Moze stanal (lub tylko zwolnil) Ci ktorys wentylator? Moze przestawiles komputer w nowe miejsce (np. teraz jest wewnatrz biurka gdzie nie ma swobodnego przeplywu powietrza)? Moze dolozyles cos w srodku i nowe tasmy blokuja swobodny przeplyw powietrza i wentylacje? A moze ktorys radiator / wentylator czy otwory w obudowie sa tak zapchane kurzem ze wentylacja wewnatrz siadla?

Moze Ci sie przegrzewa lub po prostu sypie dysk?

Z innej beczki - nie modernizowales ostatnio sprzetu? Moze zasilacz przestal wyrabiac?...

Softwareowo - moze Ci sie SWAP wylaczyl? Pokaz free...

Jak widzisz bardzo duzo tych moze, ale IMHO problem ma charakter raczej sprzetowy i mam nadzieje ze moimi pytaniami naprowadze Cie na jakis trop.

BTW - jak testowales pamiec i grafike? (zwlaszcza grafike)

O konkretna odpowiedz bedzie raczej trudno bo przyczyn takiego zachowania moze byc ***

Powodzenia

6800 gt oc to model juz fabrycznie podkrecony firmy bfgtech, tez myslalem ze to problem sprzetowy, ale nie wszystkie aplikacje mi tak dzialaja.

Jedynie co robilem to zmiana kernela zainslaowalem xen-a, wszystkie aktulizacje, java jre ....._10, dodalem mplyera, xmms, zainstalowalem compiza i dodalem kilka opcji do x11, aby 3d efects dzialalo, ostatecznie wylaczylem je. Na pocztatku bylo ok .

Mysle zmienic kernel i zainstwlowac nowe sterowniki tylko jakie do mojej grafy ?

Zainstaluj najnowszy zwykly kernel i sterowniki (do Twojej karty najnowsze -> knod-nvidia) i zobacz czy problem nie ustapi.

Trzeba bylo zaczac od tego ze to na xenie - o problemach z tym kernelem bylo chyba nawet na forum (ale glowy nie dam, ze na tym ;)), z tym ze o ile pamietam to problemy objawialy sie raczej zwiechami i samoistnymi resetami komputera, ale cos z nim bylo (wiec moze jest nadal) nie tak...

Pozdro

kernel-2.6.19-1.2895.fc6.i686
kernel-2.6.19-1.2911.fc6.i686
kernel-devel-2.6.19-1.2895.fc6.i686
kernel-devel-2.6.19-1.2911.fc6.i686
kernel-headers-2.6.19-1.2911.fc6.i386

wywalilem xen-a, zainstalowalem najnowszego kmod-a wraz z x11, usunelem stare sterowniki nvidi.

Przy okazji dodaje config xorga

# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier     "single head configuration"
Screen      0  "Screen0" 0 0
InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia"
ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier  "Keyboard0"
Driver      "kbd"
Option	    "XkbModel" "pc105"
Option	    "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "Device"
Identifier  "Videocard0"
Driver      "nvidia"
Option	    "AddARGBGLXVisuals" "True"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device     "Videocard0"
DefaultDepth     24
SubSection "Display"
	Viewport   0 0
	Depth     24
	Modes    "1280x1024" "1280x960" "1280x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Moge cos jeszcze zrobic ?