Lukasz69 Napisano Marzec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 Codziennie w skrzynce mail roota laduje raport systemu. W sporej czesci tych wiadomosci w sekcji od kernela widze: WARNING: Kernel Errors Present ata3.00: tag 0 cmd 0x35 Emask 0x14 stat 0x40 err 0x0 (ATA bus error) ...: 1 Time(s) Nie moge znalezc co to znacza. Domyslam sie ze chodzi o dysk. Mam sie obawiac tego komunikatu? Moj dysk to Segate Barracuda 320 GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suwagem Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 może byc kilka przyczyn złe ustawienia w BIOSIE wyłączone DMA Tasiemka od dysku stary kernel-w wielu przypadkach aktualizacja pomaga sprawdź w hardrake,może dysk odjechał na zielone równiny i tylko pyka MORE DATA!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Marzec 5, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2007 W BIOS DMA wlaczone. Dysk jak i caly komputer zostal kupiony 4 miesiace temu wiec nie jest zuzyty. Jadro systemu: 2.6.19-1.2911.fc6 Teraz sie zastanawiam czy czasami ten komunikat nie pochodzi od napedu dvd(nagrywarka). Mam dysk SATA(/dev/sda) a w komunikacie pisze o ATA wiec moze to ostrzezenia od dvd (/dev/hda). Kiedys formatowalem i zakladalem filesystem na felernych dyskietkach i mialem komunikaty dotyczace wlasnie nich wiec moze kernel inforuje o bledach z dvd. No nie wiem - takie mam przypuszczenia - jesli ktos cos wie na ten temat to niech podzieli sie wiedza. Moze podac jakies konkretne logi? Jesli tak to piszcie a dolacze. EDYTA 10.03.2006 Mala aktualizacja - ostatnio nie mialem warninga z kernela ale dzis znowu byl. Chyba znam winowajce - Azureus. Wylaczyl mi sie w nocy. Tak czasami ma niestetyi :/ Jak dziala to lubi wywalic blad przy stanie sciagania pliku i wyje komunikat NullPointerException lub OutOfMemory DiskError lub cos w tym stylu. Najwyrazniej chyba cos Azureus robi niedozwolonego na dysku bo gdy go nie wlaczalem to nie mialem zadnych komunikatow od kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi