olorin Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 W jaki sposób mogę nadać na stałe uprawnienia userowi aby bez przeszkód mógł on używać komendy "mount"? Fakt, że da radę montować np dyskietki formatowane pod Linuxem albo płyty CD/DVD ale gdy mam np dyskietkę formatowaną pod windows to tylko root jest w stanie to zamontować, zależałoby mi na tym żeby rodzice/siostra mogli używać takich dyskietek bez wołania mnie że się nie da zamontowac:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2007 Więc nie o prawa do mounta ci chodzi tylko o prawa do montowania takich a takich systemów plików. Zrób wpis do fstab z odpowiednią adnotacją. man fstab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olorin Napisano Marzec 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2007 Więc nie o prawa do mounta ci chodzi tylko o prawa do montowania takich a takich systemów plików. Zrób wpis do fstab z odpowiednią adnotacją. man fstab. Zrobiłem taki wpis i działa: /dev/fd0 /media/floppy vfat pamconsole,exec,noauto,utf8,managed 0 0 Tylko co z innymi urządzeniami? Np wymienne urządzenia pod usb (które ktoś przyniósł i nie można najpierw sformatować pod Linuxem), albo montowanie obrazu płyty w AcetoneISO ; montowanie obrazu tym programem wymaga uprawnien root. Czy nie da się ustawić takiego wpisu w fstab, żeby montowało wszystko co tylko znajdzie? Czy musiałaby być to seria wpisów jeden pod drugim, jak w moim dla floppy gdzie auto nie działało i dopiero wymuszenie vfat podmontowało dyskietke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 W jaki sposób mogę nadać na stałe uprawnienia userowi aby bez przeszkód mógł on używać komendy "mount"? Fakt, że da radę montować np dyskietki formatowane pod Linuxem albo płyty CD/DVD ale gdy mam np dyskietkę formatowaną pod windows to tylko root jest w stanie to zamontować, zależałoby mi na tym żeby rodzice/siostra mogli używać takich dyskietek bez wołania mnie że się nie da zamontowac:) Najlepiej dopisz do pliku etc/fstab kolejna linijkę z instrukcją montowania dyskietki: /dev/fd0 /media/floppy vfat noauto,user 0 0 Jeśli dobrze pamiętam dodanie opcji user pozwala montować zwykłemu użytkownikowi. Od tej pory powinieneś mieć podmontowaną dyskietkę po każdym zalogowaniu. Jeśli tak nie będzie to wykonaj jeszcze jedną czynność - zablokuj flik etc/fstab przed modyfikacją ( u mnie włąsnie takie rozwiązanie pomogło). Robi się to w następujący sposób: chattr +i /etc/fstab Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Współczesne desktopy mają mechanizmy montowania, które współpracują z HAL-em nie używając fstab. Dlatego jeżeli chcesz stosować politykę montowania wszystkiego w trybie autodetekcji, to możesz się na nie zdać. Są one związane z konkretnym desktopem, np. z GNOME czy KDE, a w innych oraz na gołej konsoli ich nie użyjesz. Co do modyfikowania fstab, to wydaje mi się, że to już przeszłość. fstab-sync wpisywał do fstab ustawienia urządzeń wymiennych wykrytych przez udev, zgodnie z XML-owymi wpisami konfiguracji HAL-a. W FC6 mechanizm ten został zastąpiony przez gnome-mount; ale być może są inne przypadki w których jakiś demon pisze po fstab. Np. kudzu podejrzewałbym o takie praktyki, ale on też -- o ile wiem -- jest do odstrzału. // dla mnie to barbarzyństwo: pisać automatem do fstab!! Z tym, że jeżeli w opcjach montowania nie ma managed, do nic nie powinno takiego wpisu zmodyfikować. Nic oprócz jawnie wyrażonej woli admina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi