Skocz do zawartości

Aktualizacja Fc6 X86_64

callou

Rekomendowane odpowiedzi

Mam FC6 x86_64, jako root rozpocząłem aktualizację systemu. Ku mojemu zdziwieniu aktualizator ściąga pakiety, które są pod architekturę i386... :angry:

Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczegóż się tak stało (dzieje).

Przecież to bez sensu części "nowszego" zastępować "starszym". Ponadto i386 to coś bardzo starego w porównaniu do x86_64, ja nie widzę tu żadnej logiki, wątpię, żeby nie było stosownych pakietów w wydaniu 64-bitowym. (był to pakiet mysql....)

Boję się, że po aktualizacji mój system będzie mniej nowoczesny... :ph34r:

To, ze bedziesz mial w systemie zainstalowane pakiety 32bit w niczym systemowi nie bedzie przeszkadzac, a wrecz przeciwnie - zapewni Ci kompatybilnosc w dol (nie doslownie w dol bo nie chodzi o nizsze/starsze wersje a o kompatybilnosc z nizsza architektura) i pozwoli Ci na uruchamianie aplikacji 32 bitowych (np mplayera o ktorego pytasz w innym poscie).

Powodzenia

Nie procesor, a system wlasnie musi to zrobic dla procesora (oczywiscie zajmujac nieco z jego zasobow)?...

I bedzie to robil dopiero wtedy, gdy zostanie uruchomiona jakas 32bitowa aplikacja. Oczywiscie mozna calkowicie zrezygnowac z 32 bitow, ale wtedy nie ma mowy o uruchomieniu jakiejkolwiek aplikacji czy uzyciu 32 bitowej biblioteki...

Pozdro

Chyba sie nie rozumiemy...

Nie chce sie rozpisywac wiec bardzo krotko:

[1] system 64bit @ procesor (sprzet) 64bit - system uzywa odpowiedniej listy rozkazow i odpowiedniego adresowania pamieci (64bit)

[2] system 64bit @ procesor (sprzet) 32bit - nie ruszy, poniewaz system uzywa niezrozumialej dla procesora listy rozkazow i probuje odwolywac sie do pamieci w sposob nie obslugiwany w architekturze 32bit

[3] system 32bit @ procesor (sprzet) 32bit - system uzywa odpowiedniej listy rozkazow i adresowania pamieci (32bit)

[4] system 32bit @ procesor (sprzet) 64bit - system uzywa 32bitowego adresowania pamieci i ograniczonej listy rozkazow - dzieki kompatybilnosci w dol procesora obsluzy on te rozkazy, jednak nie bedzie w stanie wykorzystac swoich potencjalnych mozliwosci

W omawianej sytuacji mamy do czynienia z przypadkiem [1] (a nie [4]!) gdzie dostep do zasobow sprzetowych jest realizowany za posrednictwem 64bitowego systemu == kernela i jego modulow...

Róznica w wydajnosci pojawia sie dlatego, ze procesor musi tlumaczyc rozkazy 32-bitowe na 64-bitowe
Tak, ale to przypadek [4] - jest on takze dosc czesto spotykany ale jest to zupelnie co innego. Jest to sytuacja gdy na sprzecie w pelni 64bitowym zainstalowany jest 32bitowy system.

Merytoryczny poziom artukolow w Chipie jakos do mnie nigdy nie przemawial i chyba nie bede tego czytal... ;)

Pozdro