siwy Napisano Marzec 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2007 Witam. Mam problem z połączeniem z internetem. Jestem w sieci osiedlowej i każdemu adresowi MAC karty w sieci nadawane jest stały adres IP. Jeżeli serwer nie zna adresu karty to pojawia się stosowny komunikat. Pytałem administratora - IP jest nadawane na podstawie adresu MAC. Czy możliwe jest, żeby fedora jakoś przesłaniała adres fizyczny karty? Albo może w czymś innym leży problem. Pod XP wszystko działa pięknie. Sprawdziłem (nie pamiętam jaką komendą, bo jeszcze jestem zielony z Linuksa, że adres MAC karty jest odwrotny niż w karcie sieciowej. Czy mogę to jakoś naprawić? czy w ogóle się da? Odwróciłem adres MAC karty: ifconfig eth0 hw ether 0018xxxxxxxx ale nie pomogło. Jakieś inne sugestie? A wiec zrobilem tak: # ifdown eth0 # ifconfig eth0 hw ether 0018f386f76a # ifup eth0 teraz dziala. Musze teraz tylko wrzucic do skryptu i ustawic zeby uruchamialo sie za kazdym razem z systemem. Pozdro ziomy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi