MC' Napisano Marzec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2007 Witam, Już po raz kolejny mam problem z kodowaniem na fedorze. Przy pisaniu programu w NB5.5 ustawiłem opcję na UTF-8 w Advanced Settings ale po kompilacji programu okazywało się, że tak naprawdę to utf-8 działa tylko u mnie na innych komputerach w tym programie są krzaki. Mało tego gdy dostaję program znajomego, który na wszystkich innych kompach jest widziany jako utf-8 (i nie ma krzaków ) daje u mnie krzaki. Ostatnio bawiłem się w QT4 i tu znowu wpisując np setWindowTitle(tr("Gąśla łączka")); dostaję w wyniku krzaki... Gdzie robię błąd? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2007 Masz krzaki w źródłach czy w binariach? jeżeli w binariach, to gdzie były kompilowane: tam gdzie ,,powstawały'', czy tam, gdzie po zapuszczeniu widać krzaki? QT to chyba akceptuje teksty w UTF-16 (mogę się mylić). A samo pytanie raczej do Programowania niż do Administracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Marzec 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2007 Masz krzaki w zródlach czy w binariach? j W wykonywanej aplikacji mam krzaki .. binarki Jezeli w binariach, to gdzie byly kompilowane: tam gdzie ,,powstawaly'', czy tam, gdzie po zapuszczeniu widac krzaki? W przypadku javy to napisalem ze u mnie bylo wszystko ok ale na innych kompach byly krzaki. QT daje u mnie krzaki w binarce pomimo tego ze u mnie bylo pisane i kompilowane QT to chyba akceptuje teksty w UTF-16 (moge sie mylic). Akceptuje i utf-8 ale jak go zmusic do poprawnej interpretacji ? Cos takiego tez nie pomaga: QTextCodec::setCodecForCStrings(QTextCodec::codecForName("UTF-8")); A samo pytanie raczej do Programowania niz do Administracji. Dalem do administracji bo nie wiem czy to nie jest przypadkiem problem z ustawieniami systemowymi ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 Rozwiazanie: Należy pisać: trUtf8("Gąśla łączka") i działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi