ssylwester Napisano Marzec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2007 Mam takie pytanie. Czy ktoś odpalił Beryla na karcie ATI Radeon 9200SE? Zainstalowałem stery zgodnie z howto w dziale instalacji sterowników: yum -y install kmod-fglrx itd.. Jednak nie chcą one obsługiwać mojej karty. Doczytałem że jest za stara. Nawet jeżeli w xorg.conf podam HorizSync i VertRefresh dla mojego monitora to wywala mi "out of range". Potem przebrnąłem przez instalację sterów ze stronki ATI v8.28.8, X-sy śmigają świetnie ale Beryla nie obsługują. Czy da się odpalić Beryla na sterach "radeon" które instalują się domyślnie z systemem. Wiem że działa wtedy AIGLX. Jeżeli tak to jakie ustawienia powinne znaleźć się w xorg.conf żeby to ruszyło. Przebrnąłem juz po kilku howto i rożnych stronkach ale nic nie rusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2007 http://faq.fedora.pl/#radeon to prawie dziala .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssylwester Napisano Marzec 9, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2007 http://faq.fedora.pl/#radeon to prawie dziala .. To było pisane w maju 2006 roku, kiedy jeszcze te stery obsługiwały moją kartę (testowałem to na Kubuntu). . Obecne sterowiniki kmod-fglrx wywalają mi "out of range" o czym napisałem. Kozystałem już z tego podobnych faq-ów ale były one na tyle stare, że wtedy karta śmigała elegancko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Marzec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2007 Ja mialem dzialajacego beryla z ta karta wiec jest to mozliwe. Co prawda instalowalem te sterowniki z FAQ ale i tak nie moglem ich odpalic (po zmienieniu wpisu na fglrx ,X sie nie uruchamialy) czyli dzialalo to wszytko na standardowych sterownikach "radeon". Nie bylo to zbyt szybki jednak dalo sie pracowac. Niestety po aktualizacji beryla nie udalo mi sie juz tego odpalic. Teraz tez Ci zabardzo nie pomoge bo zmienilem juz kompa. (Na potwierdzenie tego ,ze udalo mi sie to zrobic tutaj jest mój post z tamtego czasu -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=13721&st=15#) Uprzedzajac Twoje pytanie. Nie zmienialem nic recznie w xorgu ... Wydaje mi sie ,ze beryl w wersji z 6 lutego posiadal jakis modul umozliwiajacy obsluge radeona 9200se ,którego go pozbawiono w wersjach kolejnych. Masz dwie mozliwosci. Albo znalezc wersje z tamtego czasu albo mimo wszystko próbowac odpalic to na tej nowej. Pozdrawiam i powodzenia P.S. Próbowales BERYLA instalowac na pomoca yumpa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xrystal Napisano Marzec 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2007 czy u ciebie chodzi plynie glxgears ? moze beryl i dodatki : yum install beryl\* (caly ;]) i lepiej pytam ci jaka masz karte ati ? beryl troche obsluga HorizSync i nie moze poruszac szescianu pulpita na wielu monitora ?? i otworz Konfiguracja Beryla ..inaczej troche zmienie ci kostka -> i wlacz Sticky Sticky Window Screen (w koncu) .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssylwester Napisano Marzec 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2007 czy u ciebie chodzi plynie glxgears ? moze beryl i dodatki : yum install beryl\* (caly ;]) i lepiej pytam ci jaka masz karte ati ? beryl troche obsluga HorizSync i nie moze poruszac szescianu pulpita na wielu monitora ?? i otworz Konfiguracja Beryla ..inaczej troche zmienie ci kostka -> i wlacz Sticky Sticky Window Screen (w koncu) .. Nie bardzo rozumiem sens tej wypowiedzi. Kartę mam taką jak w tytule posta. Doadtki beryla zainstalowane. glxgears chodzi płynnie. Chciałbym odpalić to na sterownikach "radeon" bo zamknięte "fglrx" nie obsługują Composite na AIGLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi