Skocz do zawartości

Iptables Sie Buntuje Z Nowym Kernelem

Lukasz69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Skompilowalem sobie kernela 2.6.20.3. Przy starcie przy wywolaniu ip6tables wywala ze nie ma modulu a przy iptables ze blad jest w 29 lini. Co moglem nie pozaznaczac przy konfiguracji jadra? Przy starcie wyswietlaja mi sie komunikaty mniej wiecej takie jak napisalem - mozna je gdzies znalezc? Gdy daje dmesg to za nic nie moge tam wyszukac informacji na temat ip6tables tak samo w innych logach z katalogu /var/log/ - musialem wstukac interaktywne ladowanie systemu by przeczytac co mi wypuwa na ekran.

A po co Ci w ogóle kompilować samemu kernela? Masz jakieś niestandardowe wymagania których nie znajdziesz w standardowym kernelu fedory ? A z komunikatu wyraźnie wynika że brak modułu do obsługi IPv6, którego chyba używasz i masz wpisane regułki w iptables do tego. Popatrz dokładnie w configu jeszcze na wszystkie rzeczy związane z IPv6, a przede wszystkim czy skompilowałeś moduł IPv6. A jeśli skompilowałeś to być może nie startuje automatycznie, wtedy odpowiedni wpis do /etc/modprobe.conf albo bodajże do /etc/rc.d/rc.local powinien pomóc.

Co do modulu to nie wiem ktory odznaczylem ale przywrocilem stary konfig i bede teraz ostrozniej sie bawil. Dlaczego wlasny kernel? W sumie raz kompilowalem jadro ale nie bylo ono super wiec pomyslalem ze tym razem zrobie to porzadnie. Po drugie ostatni kernel z rpm 2.6.19-1.2911.6.5.fc6 nie dzialal mi (zawieszal sie zaraz po odpaleniu - wczesniej noapic uzywalem ale po aktualizacji biosu nie potrzebuje tej komendy a nawet z nia ta wersja kernela nie stawala) a ze zamarzylem o nowym to i z kompilacja sie trudze - ponadto mam wewnetrzna potrzebe pokombinowania z jajkiem :)

Jak się ktoś lubi pobawić (albo chce nauczyć) w kompilowanie jajka to czemu nie. Tylko później z tym więcej kłopotów może być jak korzyści ;)

Ponadto 2.6.20 jest w repo

$ yum list kernel
[...]
Available Packages
kernel.i686                              2.6.20-1.2925.fc6      updates