Skocz do zawartości

Kbfx Na X86_64

wodna_owca

Rekomendowane odpowiedzi

Aplet KBFX Spinx nie został znaleziony. Proszę sprawdzić instalację. to mi wywala a jak instaluje z src.rpm to mi wywala

Nie można instalować pakietów źródłowych.

a następnie

Nie podano pakietów do instalacji.

jak instaluje instalatorem oprogramowania

a jak w konsoli

[root@owca-desktop owca]# rpm -ivh '/home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm'

błąd: nie można utworzyć %sourcedir /usr/src/redhat/SOURCES

Wybacz że nie wiedzialem ale też nie wiem jak przebudować coś takiego

znalazłem że można to zrobić tak::

rpmbuild --rebuild --recompile plik.src.rpm

ale wywala

rpmbuild --rebuild --recompile '/home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm'

bash: rpmbuild: command not found

No to zainstaluj pakiet rpmbuild. Chyba tak samo sie nazywa. Jezeli nie, to uzyj yum provides do identyfikacji.

Parametr --recompile jest zbedny.

PS. Najlepiej stwórz sobie wlasne srodowisko do budowania/przebudowania pakietów rpm. Zainstaluj pakiet fedora-rpmdevtools , a potem wydaj polecenie jako user (nie root): fedora-buildrpmtree.

Oczywiscie paczkami bawisz sie na koncie zwyklego usera, nie roota. Na tym drugim tylko nimi administrujesz.

zrobilem co napisales ale

rpmbuild --rebuild '/home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm'

Instalacja /home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm

ostrzeżenie: użytkownik dracor nie istnieje - użyto konta root

ostrzeżenie: grupa dracor nie istnieje - użyto grupy root

błąd: Niespełnione zależności budowania:

kdebase-devel jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64

autoconf jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64

automake jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64

libtool jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64

mam to wyszystko zainstalować za pomocą (_yum'a_ → yuma) ORT ??

EDIT

zainstalowałem wszystko ale w kdebase-devel byl błąd:

to jego mała część bo mi sie usunelo to co na początku bo za dużo tych napisów :P a ponownie ściągac 180 mb to tragedia

file /usr/share/apps/kcm_componentchooser/kcm_ktexteditor.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6

file /usr/share/apps/kdeprint/filters/enscript.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6

file /usr/share/apps/kdeprint/filters/imagetops.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6

file /usr/share/apps/kdeprint/filters/pdfwrite.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6

file /usr/share/apps/kdeprint/filters/poster.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6

file /usr/share/apps/kdeprint/filters/ps2pdf.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6

file /usr/share/apps/kdeprint/filters/psbook.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6

file /usr/share/apps/kdeprint/filters/psbook1.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6

teraz to wygląda tak

nstalacja /home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm

ostrzeżenie: użytkownik dracor nie istnieje - użyto konta root

ostrzeżenie: grupa dracor nie istnieje - użyto grupy root

błąd: Niespełnione zależności budowania:

kdebase-devel jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64

EDIT 2

na początku błędu to wygląda tak reszta tak samo i jest tego dośc sporo

Transaction Check Error: file /usr/bin/artsdsp from install of arts-1.5.6-0.1.fc6 conflicts with file from package arts-1.5.4-1

co robic?

jestem tak głupi :P że odinstalowąłem wszystko to co sie nie zgadza z zainstalowaniem kdebase-devel

przy odinstalowywaniu jednego z programów usunol mi sie yum i nie wiem co teraz mam zrobić żeby zainstalować kdebase-devel bo w necie nie moge znalezc rpm-a z instalacją yuma :P

co doradzacie>?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...