wodna_owca Napisano Marzec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 Czy to jest możliwe żebym miał kbfx na architektórze x86_64?? Próbowalem zainstalować i386 ale wywala mi błąd żebym sprawdzil instalacje.. Są gdzieś paczki x_86_64?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2007 Pokaż ten błąd. Jeżeli gotowej paczki nie znajdziesz, to przebuduj z src.rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 Aplet KBFX Spinx nie został znaleziony. Proszę sprawdzić instalację. to mi wywala a jak instaluje z src.rpm to mi wywala Nie można instalować pakietów źródłowych. a następnie Nie podano pakietów do instalacji. jak instaluje instalatorem oprogramowania a jak w konsoli [root@owca-desktop owca]# rpm -ivh '/home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm' błąd: nie można utworzyć %sourcedir /usr/src/redhat/SOURCES Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Marzec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 Pakietów .src.rpm się nie instaluje tylko przebudowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 Wybacz że nie wiedzialem ale też nie wiem jak przebudować coś takiego znalazłem że można to zrobić tak:: rpmbuild --rebuild --recompile plik.src.rpm ale wywala rpmbuild --rebuild --recompile '/home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm' bash: rpmbuild: command not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2007 No to zainstaluj pakiet rpmbuild. Chyba tak samo sie nazywa. Jezeli nie, to uzyj yum provides do identyfikacji. Parametr --recompile jest zbedny. PS. Najlepiej stwórz sobie wlasne srodowisko do budowania/przebudowania pakietów rpm. Zainstaluj pakiet fedora-rpmdevtools , a potem wydaj polecenie jako user (nie root): fedora-buildrpmtree. Oczywiscie paczkami bawisz sie na koncie zwyklego usera, nie roota. Na tym drugim tylko nimi administrujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2007 zrobilem co napisales ale rpmbuild --rebuild '/home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm' Instalacja /home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm ostrzeżenie: użytkownik dracor nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa dracor nie istnieje - użyto grupy root błąd: Niespełnione zależności budowania: kdebase-devel jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64 autoconf jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64 automake jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64 libtool jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64 mam to wyszystko zainstalować za pomocą (_yum'a_ → yuma) ORT ?? EDIT zainstalowałem wszystko ale w kdebase-devel byl błąd: to jego mała część bo mi sie usunelo to co na początku bo za dużo tych napisów a ponownie ściągac 180 mb to tragedia file /usr/share/apps/kcm_componentchooser/kcm_ktexteditor.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6 file /usr/share/apps/kdeprint/filters/enscript.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6 file /usr/share/apps/kdeprint/filters/imagetops.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6 file /usr/share/apps/kdeprint/filters/pdfwrite.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6 file /usr/share/apps/kdeprint/filters/poster.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6 file /usr/share/apps/kdeprint/filters/ps2pdf.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6 file /usr/share/apps/kdeprint/filters/psbook.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6 file /usr/share/apps/kdeprint/filters/psbook1.desktop from install of kdelibs-3.5.6-0.3.fc6 conflicts with file from package kdelibs-3.5.4-10.fc6 teraz to wygląda tak nstalacja /home/owca/Desktop/kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.src.rpm ostrzeżenie: użytkownik dracor nie istnieje - użyto konta root ostrzeżenie: grupa dracor nie istnieje - użyto grupy root błąd: Niespełnione zależności budowania: kdebase-devel jest wymagany przez kbfx-0.4.9.2rc3-1.FC6.x86_64 EDIT 2 na początku błędu to wygląda tak reszta tak samo i jest tego dośc sporo Transaction Check Error: file /usr/bin/artsdsp from install of arts-1.5.6-0.1.fc6 conflicts with file from package arts-1.5.4-1 co robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodna_owca Napisano Marzec 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2007 jestem tak głupi że odinstalowąłem wszystko to co sie nie zgadza z zainstalowaniem kdebase-devel przy odinstalowywaniu jednego z programów usunol mi sie yum i nie wiem co teraz mam zrobić żeby zainstalować kdebase-devel bo w necie nie moge znalezc rpm-a z instalacją yuma co doradzacie>? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2007 co doradzacie>? Lepiej szukac? http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo....fc6.noarch.rpm Nie zdziwie sie jesli bedziesz potrzebowal jeszcze kilku pakietow... ale teraz juz wiesz gdzie ich szukac Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi