Skocz do zawartości

Nie Działająca Karta Dzwiekowa - Blad Fc2?

smugas

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam problem + rozwiazanie, jest to sprawa na tyle dla mnie dziwaczna, a takze powszechna (rozwiazanie pochodzi z internetu), ze warto to rozglosic.

Z dnia na dzien stracilem dzwiek - wykryj karte dzwiekowa slicznie pokazywalo zintegrowana nForce2 AC97, ale test dzwieku nie dzialal !?!

Bardzo czesto aktualizuje system poprzez yum i apg - wiedz wydawalo mi sie ze powstral jakis niewyjasniony konflikt... Ale tak z dnia na dzien?

Nic nie wyjasnilo badanie systemu, lsmod, dmesg (w logazch pozostawal: application sox uses obsolete OSS audio interface), wiec zaczalem przeszukiwac internet....

Oto dpowiedz jaką znalazlem:

opened KMIX and started checking and unchecking boxes. When I unchecked "IEC958 Capture Monitor" my sound started working again.

czyli:

odpalilem kmix, w zaawansowanych opcjach odznaczyłem "IEC958 Capture Monitor" i dzwiek powrocil :)

A teraz - skad ten problem? Uzywam gnome, kmix widzialem poraz pierwszy w zyciu ;) choc kde mam zainstalowane... Czyzby bylo to jakies ustawienie domyslne przy kolejnym updacie kde-libs? (adres artykulu zrodlowego) - autor pisze ze nie dziala mu to pod 2.6.8 - u mnie wlasnie natym zadzaialalo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...