Skocz do zawartości

Po Zainstalowaniu Fc 6 Nie Uruchamia Sie.

peterpan1203

Rekomendowane odpowiedzi

W grub'ie:

...

kernel.... linux 3

...

FC uruchomi się w trybie tekstowym, zaloguj się jako root.

Jeśli nie zainstalowałeś mc to wywołaj vi /etc/X11/xorg.conf w sekcji Drivers sprawdż czy masz "nv" lub "nvidia". Pingwin coś ma problemy z niektórymi kartami PCI-ex i wstawia tam "vesa" co oczywiście nie ma prawa działać !! Przy pierwszym uruchomieniu na pewno musi być "nv"

W grub'ie:

...

kernel.... linux 3

...

FC uruchomi się w trybie tekstowym, zaloguj się jako root.

Jeśli nie zainstalowałeś mc to wywołaj vi /etc/X11/xorg.conf w sekcji Drivers sprawdż czy masz "nv" lub "nvidia". Pingwin coś ma problemy z niektórymi kartami PCI-ex i wstawia tam "vesa" co oczywiście nie ma prawa działać !! Przy pierwszym uruchomieniu na pewno musi być "nv"

no udało mi sie wreszcie... tzn. nie udało mi się wszystko. Udało mi sie wreszcie wyedytować vimem tego xorga. Miałeś racje josey...... w driverach mam zapis vesa. nie wiem jak ale jakoś udało mi się zmienić to na nvidia.... i tu schody.... co dalej?? Nie wiem jak zapisać zmiany. Po ponownym uruchomieniu znó był zapis "vesa".

Proszę Was panowie o następny pakiet pomocy dla mnie.

Pozdrawiam.

Jeśli nie instalowałeś kmod-nvidia z repo livna, a raczej tego nie zrobiłeś - wpisz "nv".

Spotkałem się jeszcze z problemem 686 - mianowicie: instaluję system jako maszynę 686, a nie mogę uruchomić kmod-nvidia-x.686. Okazuje się, że należy instalować pakiety dla kernela 586. Jest to podobno bug w instalatorze Fedory. Nie przejmuj się tym, wszystko działa jak należy!

no udało mi sie wreszcie... tzn. nie udało mi się wszystko. Udało mi sie wreszcie wyedytować vimem tego xorga. Miałeś racje josey...... w driverach mam zapis vesa. nie wiem jak ale jakoś udało mi się zmienić to na nvidia.... i tu schody.... co dalej?? Nie wiem jak zapisać zmiany. Po ponownym uruchomieniu znó był zapis "vesa".

Proszę Was panowie o następny pakiet pomocy dla mnie.

Pozdrawiam.

Witam Was wszystkich ponownie.

To, że nie odpisywałem tak długo nie znaczy, że nic nie robiłem. Walczyłem i .... wygrałem :rolleyes: . Nie mogłem sobie poradzić z tym co napisał scotti... wciskałem ale tylko sie to edytowało a nie mogło zapisać. Natomiast mc nie mogłem zainstalować bo za każdym razem dostawałem komunikat command not found.... i cokolwiek wpisałem czy postawiłem spację w innym miejscu dostawałem ten sam komunikat. Wkoncu usiadłem jeszcze raz do instalacji Fedory. Tym razem jednak przeszedłem instalację niestandardową i zainstalowałem mc. Potem to już była tylko formalność.

Fedora uruchamia mi się już ale zajmuje mi 3/4 ekranu. Poradźcie co dalej. Po wejściu w ustawienia ekranu widzę ustawienie 1400 x 990 ale tak jak mówię widzę tylko 3/4 ekranu. To jeden problem.... drugi to moja karta sieciowa - radiowa. Mam kartę Asus WL-138G i łączę się nią z routerem, do którego internet dostarczany jest kablem telefonicznym. Coś na kształt chyba polskiej neostrady ale tego do końca nie jestem pewien.

Dziękuję wszystkim, którzy mi już pomogli oraz tym, którzy się starali to zrobić. Dzieki Wam system mi ruszył ale jak widzicie to nie wszystko. Proszę Was o dalszą pomoc

Pozdrawiam